"Amerikos Balso" slopinimas ir draudimas klausytis. Tiesa аr melas?

Autorius: Durnių Laivo Kapitonė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2017-01-20 20:38:48, skaitė 3542, komentavo 5

NUOMONĖ IŠ INTERNETO GILUMŲ:
Lietuva buvo okupuota, tada draude klausyti amerikos balsa, ziurejom tik dvi televizijos programas - Vilniu ir Maskva, o kas is to isejo matom, neliko sovietu sajungos, tad isvada viena zmogus yra mastanti butybe ir jam nieko negalima drausti ,galima тik zombiams, mano nuomone

Mito griovimas apie draudimą klausytis "Amerikos Balso" tarybiniais metais. "Amerikos Balsas" buvo transliuojamas 18 val ir laida kartojama 20 valanda. "Vatikano radijas" 21 valandą trumpųjų bangų ruože. Reikėjo turėti radijo imtuvą su trumposiomis bangomis.

Ar buvo draudžiama pardavinėti pirkti ir laikyti nešiotis tokius radioaparatus? Nepatikėsit - radijo imtuvai su trumpųjų bangų diapazonu, kuriame buvo transliuojamas "Amerikos Balsas" nebuvo uždrausti. Pvz: nešiojamas VEF ir SPIDOLA.

Štai tu univermage ar "Merkurijuje" nusipirkai VEF-ui batareikas, parsinešei namo. Ir kas tau gali uždrausti įjungti radiją ir klausytis bele kokios radijo stoties? Kokiu būdu galima uždrausti sukinėti diapazono perjungėja? Kas tai užfiksuos? Koks buvo BK straipsnis? Administracinis straipsnis už "Amerikos Balso" klausima?

Taip. "Amerikos Balsas" nebuvo retransliuojamas per vietines ir centrines radijo bei TV stotis... Bet kaip jūs įsivaizduojat, kad klausytis "Amerikos Balso" buvo draudžiama?

Apie diapazono slopinimą ir trikdžius jau rašiau - tai visiška nesąmonė. Blokuoti kitoms Valstybėms paskirtus dažnius? Juk tai tarptautinis skandalas... Dažniai ryšiui ir transliacijai buvo padalinti visoms Valstybėms. Ir negali užimti svetimo ruožo. Nu todėl kad negali...

Mitą sugrioviau? O musu kasčiūnai žengia toliau. Iš kur tiek komjaunuoliško entuziazmo - uždrausti, apriboti, neleisti, TV interneto laikais...

Ir dabar pasakykit - kuriam buvo uždrausta klausytis "Amerikos Balso". Tik drąsiau...

---
Informacija tarnybiniam naudojimui.

Kas klause anais laikais "Amerikos Balso" iš Vašingtono susidurdavo su prasto girdimumo problema. Stoties dažnis plaukiodavo ir girdėdavosi tai silpniau, tai su trukdžiais. Buvo legenda, kad TSRS tyčia siųsdavo tais dažniais trukdžius taip blokuodami radijo stoties signalą. Manau taip nebuvo. Kodel?

1 - Radijo dažniai buvo padalinti valstybėms tarptautiniais susitarimais. Sakykim palydovinis signalas - 12GHz diapazonas Europai. 4Ghz atiduotas TSRS. Taip pat ir ant žemės. Ir logiška kad negali naudoti ryšiui svetimo diapazono, o tuo labiau jį slopinti ar trikdyti. Fidelis, kai jį sunervavo transliuojama JAV propaganda, trukdžiais užtildė amerikieciu diapazonus. Tie buvo šoke. Problemą kažkaip išsprendė.

2 - O kaip "Voice of America" pasiekdavo VEF-ą Lietuvoje? Manote, kad Vašingtone diktorius kalbėdavo į mikrofoną, balsas nubėgdavo į radijo siųstuvą ir per Atlantą atskrisdavo oru į Lietuvą? Va ir ne... Signalas eidavo telefono kabeliu iki vandenyno. Tada per kabelį TAT-3 po vandeniu atšokuodavo iki Tanžero Maroke. Tada vėl telefoniniais kabeliais iki Vokietijos. Tarp Hutenfeldo (Vasario 16 gimnazija) ir Lampertheimo stovėjo antenos iš kurių jau radijo bangomis trumpųjų bangų ruože pasiekdavo klausytojus Lietuvoje. Atsiradus palydoviniam ryšiui "Amerikos Balsas" keliavo per komercinį palydova INTELSAT telefoniniais ryšio kanalais.

3 - Bet tai kodėl buvo prastas girdimumas? Vietname numuštų JAV lėktuvų pilotai naudojo radijo siųstuvus, kurių dažnis buvo labai labai siauras. Sunkiau priešui ji aptikti ir užpelenguoti. Tą dalyka panaudojo TSRS inžinieriai ir konstruktoriai. Konstruodami visokius vefus jie darė, kad imtuvo heterodino dažnis būt daug platesnis nei priimamos stoties dažnis. Imdavo ne tik stotį, bet ir šonais šiukšles ir trikdžius. Todėl senesni imtuvai ar parvežti iš užsienių propagandinius balsus priimdavo daug švariau.

4 - Nežinau kaip dabar. TSRS laikais buvo tokia tarnyba ar sistema KRUG (rus. "ratas") Sistema stebeėavo visų diapazonų visus radio dažnius visą parą visą laiką. Pradėjus dirbti radijo siųstuvui ar radijo stočiai pokalbis būdavo pradedamas įrašinėti, nustatomas pelengas. Tai yra surandamos koordinatės, kur dirba siųstuvas. Antenų būdingas atpažinimo požymis - jų išdėstymas ratu. Pagrindinė paskirtis - sekti strateginių JAV bombonešių judėjimą. Ir ne tik. Dabar įsivaizduokit, kad dėl kažkokio kapitalistinio propagandinio balselio yra bokuojamas KRUG darbas, kuris stebi JAV bombonešius...

Va tiek, kam įdomu ieškokite "radioscanner".