"Baltic News Service" nutraukė sutartį su "Sputnik" dėl alternatyvaus požiūrio

Autorius: SputnikNews Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-01-26 21:14:48, skaitė 3955, komentavo 0

MASKVA, sausio 26, Sputnik spaudos tarnyba, — Informacinė agentūra ir radijas Sputnik Lietuva iš naujienų agentūros BNS (Baltic News Service) vadovo Tomo Balžeko gavo oficialų laišką, kuriame pranešama apie naujienų srauto pardavimo Sputnik sutarties nutraukimą. Oficialiame laiške rašoma, kad "BNS vienašališkai, nepasibaigus terminui nutraukia BNS naujienų srauto pardavimo sutartį". Remiantis gautu laišku, informacinių paslaugų teikimas Sputnik Lietuva bus nutrauktas 2017 metų vasario 1 dieną.

Anksčiau portale lzinios.lt pasirodė BNS direktoriaus pavaduotojo Vaidoto Benišiaus komentaras, kuriame sakoma: "BNS naujienų srauto pardavimo sutartį pasirašė iki Sputnik lietuviškos versijos atsiradimo. Atsiradus interneto svetainei lietuvių kalba, pastebėjome, kad nors BNS medžiaga neiškraipoma, šalia skelbiami netikslūs ir propagandiniai pranešimai. Atsižvelgdami į turinį ir savininkus nusprendėme artimiausiu metu sutartį su Sputnik nutraukti. BNS biuras Lietuvoje ateityje neketina turėti jokių ryšių su Sputnik".

Informacinės agentūros ir radijo Sputnik spaudos tarnyba pareiškė, kad "bendradarbiavimo nutraukimas tapo staigmena, Sputnik Lietuva visus įsipareigojimus vykdė tinkamai ir laiku. BNS veiksmų teisėtumą Sputnik teisininkai ketina patikslinti teisme, kol kas sutarties nutraukimas, atrodo, politiškai motyvuotas".

BNS sprendimas atsirado po Sputnik Lietuva išplatinto laidos "Vesti nedeli" vedėjo ir agentūros "Rossija segodnia" generalinio direktoriaus Dmitrijaus Kiseliovo interviu, kuriame jis pareiškė, kad "Vakarų Europos, Europos Sąjungos žodžio laisvės diapozonas daug siauresnis nei Rusijoje. Jis apribotas politiniu korektiškumu ir atvira rusofobija…". Šie žodžiai, akivaizdu, tapo Vilniaus reakcijos priežastimi.

Teisėta Sputnik veikla buvo daug kartų apribojama Baltijos šalių vietos valdžios institucijų. Estijos gynybos ministerija spalio 6 dieną atsisakė suteikti Sputnik Estija akreditaciją į spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorka ir kiti valdžios atstovai. 2016 metų pavasarį Sputnik Latvija buvo užblokuotas domenų zonoje.lv. Pasak oficialaus kovo 29 dienos domenų registratoriaus laiško, kuris rėmėsi Latvijos URM užklausa, "domenų vardo sputniknews.lv registracija pažeidžia ES Tarybos Nutarimo sąlygas apie apribojimo priemones dėl grėsmės Ukrainos teritorijos vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei".

Sputnik (sputniknews.com) — naujienų agentūra ir radijas su įvairialypėmis redakcijomis dešimtyse pasaulio šalių. Sputnik apima tinklalapius, analoginę ir skaitmeninę radijo transliaciją, mobiliąsias programėles ir socialinių tinklų paskyras. Sputnik visą parą transliuoja naujienas anglų, arabų, ispanų ir kinų kalbomis.