KAM užsakyta apklausa rodo: 63 proc. Lietuvos gyventojų pritaria dėl Lietuvos karinės paramos Ukrainai

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/krasto... 2017-01-30 08:55:20, skaitė 2784, komentavo 0

KAM užsakyta apklausa rodo: 63 proc. Lietuvos gyventojų pritaria dėl Lietuvos karinės paramos Ukrainai


Lietuvos Respublikos žaliai valstietiškas Krašto apsaugos ministras. Nuotraukos autorius Alfredas Pliadis (KAM).

 

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sausio 30 d. išskrenda dviejų dienų vizito į Ukrainą. Jo metu ministras susitiks su Ukrainos gynybos ministru armijos generolu Stepanu Poltoraku, vicepremjere europinei ir euroatlantinei integracijai Ivanna Klympush-Tsintsandze, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pirmininku Oleksandru Turčynovu, Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo viršininku armijos generolu Viktoru Muženko. Susitikimuose ketinama aptarti saugumo situaciją Ukrainoje, kitus aktualius dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo klausimus.

Ukrainoje krašto apsaugos ministras R. Karoblis aplankys Lietuvos kariuomenės instruktorius, kurie Tarptautinio saugumo ir palaikymo centro Yavorivo poligone  rengia Ukrainos  sausumos pajėgų karius. Taip pat suplanuotas ir  ministro susitikimas su Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariais, rengiančiais kolegas iš Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų.

Į Ukrainą krašto apsaugos ministras R. Karoblis vyksta Ukrainos gynybos ministro kvietimu.  Kartu su ministru Ukrainoje lankosi ir Jungtinio štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras.

Lietuva palaiko Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, remia Ukrainos europinės ir euroatlantinės integracijos siekius. Bendradarbiavimas su Ukraina ilgą laiką yra vienas iš svarbiausių Lietuvos užsienio ir saugumo politikos prioritetų.

Lietuva taip pat remia Ukrainą visomis įmanomomis ir teisiškai leidžiamomis formomis, įskaitant karinę paramą. Lietuva Ukrainai yra perdavusi ginkluotės elementų,  nebenaudojamos amunicijos. Lietuvos civilinėse sveikatos priežiūros įstaigose ir karių reabilitacijos centre Druskininkuose priimami gydytis sužeisti ukrainiečiai, dalyvavę antiteroristinėje operacijoje.

Lietuvos kariuomenė bendradarbiauja su Ukrainos kariuomene karinio rengimo ir mokymo srityje. Ukrainos kariai kviečiami mokytis Lietuvos karinio rengimo įstaigose, Lietuva finansuoja Ukrainos karininkų mokslus Baltijos gynybos koledže.

Lietuva kartu su Lenkija ir Ukraina yra įsteigusios trišalę brigadą LITPOLUKRBRIG.

Lietuvos krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministerijos  prisideda prie NATO patikos fondą, kurio lėšomis finansuojamos Ukrainos kariuomenės valdymo, kontrolės, ryšių ir kompiuterių pajėgumų stiprinimo priemonės.

2016 m. pabaigoje Krašto apsaugos ministerijos užsakymu atliktais viešosios nuomonės tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai taip pat pritaria dėl Lietuvos karinės paramos Ukrainai – 63 proc. tam visiškai pritaria arba pritaria.

Šaltinis: kam.lt