JAV profesinės sąjungos ploja Trampui

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/world/20... 2017-01-31 08:44:46, skaitė 2480, komentavo 0

JAV profesinės sąjungos ploja Trampui

JAV profesinės sąjungos ploja Trampui

Naujasis JAV prezidentas nenuvilia profesinių sąjungų — jų atstovai apsilankymo Baltuosiuose rūmuose metu prezidento žodžius apie naujas darbo vietas palydėjo plojimais.

VILNIUS, saus 30 — Sputnik. Naujasis JAV prezidentas Donald Trump (Donaldas Trampas) demonstruoja pasauliui, jog yra visiškai rimtai nusiteikęs JAV verslą sugrąžinti į pačias JAV, praneša Profsąjungų Naujienos.

Šiam tikslui pasiekti neseniai pasirašytas įsakas dėl Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos (TPP) sutarties nutraukimo ir kiti įsakai — dėl sienos su Meksika statybos, dėl draudimo keltis į Ameriką Sirijos ir kitų, "linkusių į terorizmą", šalių piliečiams.

Šiuos drastiškus savo žingsnius Trampas, be kita ko, motyvuoja argumentais, kurie priimtini ir profsąjungoms — tai yra naujų darbo vietų amerikiečiams kūrimas arba jų apsauga.

Panašiai argumentuojamas ir ketinimas leisti pačioje JAV statyti stambias naftos gavybos įmones, kurių statybą "įšaldė" ankstesnis prezidentas Barakas Obama.

Profesinių sąjungų atstovai, kurie naujų įsakų pasirašymo proga buvo pakviesti į Baltuosius rūmus, prezidento žodžius apie naujas darbo vietas palydėjo plojimais. O Trampas dar pridūrė, jog dabar menkus atlyginimus gaunantys Vietnamo ir Malaizijos darbininkai nebus Amerikos darbininkų konkurentai.

Ta proga Trampui paramą pasiūlė ir "skandinaviško socializmo modelio" šalininkas senatorius Bernis Sandersas. Senatorius pažadėjo bendradarbiauti su naujuoju valstybės vadovu, jeigu tik jis "tęs darbo žmonių gynybą".

O Trampas nelinkęs apsiriboti vien TPP nutraukimu. Susitikęs su Meksikos prezidentu ir Kanados premjeru jis ketina persvarstyti, jo nuomone, "blogiausią sandorį" NAFTA — Šiaurės Amerikos susitarimą dėl laisvos prekybos. Šio 1993 metų susitarimo rezultatas — nemažaį uždarytų šalies įmonių, kai jų savininkai dėl didesnio pelno perkėlė gamybą bei kapitalą į užsienį.

Beje, už Trampą ypač aktyviai balsavo rinkėjai, kilę iš regionų, nukentėjusių dėl NAFTA sutarties.

Trampo antiglobalistinių veiksmų pasekmes artimiausiais metais pajus ir Europa. Galima sakyti,bernds"palaidota" prekybos sutartis su Europos Sąjunga — Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimas TTIP, nors ją abi pusės neseniai pradėjo derinti.

"Dabar ji tapo istorija", — įsitikinęs Berndas Langė, Europos Parlamento tarptautinės prekybos komiteto narys.

Taigi, laikai keičiasi. Prekybos politiką Trampas ketina formuoti dvišalių susitarimų pagrindu. Jis žada būti "kietu" derybininku.

"Mes derėsimės, bet tai darysim vienas prieš vieną, ir jeigu kas nors su mumis pradės elgtis nesąžiningai, pasiųsime pranešimą, jog derybos baigiamos, nustatę 30 dienų terminą. Arba jie ištaisys savo poziciją, arba mes išeisime", — šitaip savo tarptautinės prekybos "iš jėgos pozicijų" politiką aiškino į Baltuosius rūmus sukviestiems profsąjungų lyderiams Trampas.

Amerikos darbo federacija — Pramonės profsąjungų kongresas (AFL-CIO), vienijantis 12,5 milijono narių, pasveikino Trampą su pergale prezidento rinkimuose, nors rinkimų kampanijos metu šis darbuotojų susivienijimas rėmė išrinktojo prezidento oponentę demokratę Hillari Clinton (Hilari Klinton).

Oficialiame pranešime, kurį pasirašė AFL-CIO prezidentas Richardas Trumka (Richard Trumka), sakoma, kad profesinė sąjunga "priima šių rinkimų rezultatus", nes "Amerika — demokratinė šalis".

"Jeigu jis pasirengęs dirbti kartu su mumis, atsižvelgdamas į mūsų vertybes, tai ir mes pasirengę dirbti kartu su juo", ― teigiama pranešime.