Donaldas Trampas: aš už NATO, bet kitos šalys turi susimokėti...

Autorius: Kibirkštis Šaltinis: http://kibirkstis.blogspot.lt/... 2017-02-10 20:09:52, skaitė 2916, komentavo 0

Donaldas Trampas: aš už NATO, bet kitos šalys turi susimokėti...

Šį pirmadienį po vizito Floridoje esančioje oro pajėgų bazėje, naujasis JAV prezidentas D. Trampas kalbėdamas šalies kariuomenės štabui pareiškė esantis už NATO, bet reikalaujantis kitų valstybių-narių atitinkamai susimokėti:

„Jau seniai sakiau, kad NATO turi problemų. Pirma, ji yra pasenusi, nes buvo sukurta prieš daugybę metų. Antra, kitos šalys už tai nemoka, ką turėtų mokėti.“, – teigė Trampas (RT).

Kaip tai suprasti? 

NATO – karinė imperialistinių valstybių sąjunga, sukurta savo lyderės, JAV, interesams užjūriuose apginti. Tad natūralu, kad JAV „griežia pirmuoju smuiku“ bei daugiau investuoja į tai, nei visos kitos valstybės-narės. Iš 28-ių NATO valstybių-narių, kaip pažymi RT,  tik penkios – JAV, Didžioji Britanija, Graikija, Lenkija ir Estija – skiria 2% savojo BVP kariuomenės išlaidoms. JAV pageidauja, kad ir kitos 23-ejos valstybės atitinkamai pakoreguotų savo biudžetus ir darytų nuolaidas JAV atžvilgiu.

Sunkėjant JAV ekonominei situacijai, natūralu, kad dalis kapitalistų klasės nori koreguoti ligšiolinį politikos kursą: prof. Z. Norkaus žodžiais tariant, „mandagiai sąjungininkais vadinamus vasalus“ reikia „priversti mokėti daugiau“ (Delfi); taip pat neatmetamas suartėjimo su Rusija, siekiant ardyti pastarosios bendradarbiavimą su Kinija, pagrindine JAV varžove, scenarijus (RT).

Nėra ko stebėtis – mes nuo pradžių teigėme (Daug triukšmo dėl Trampo), kad jokių pažangių permainų Trampas JAV ar kitur neatneš, o tiesiog sieks suteikti kiek kitokį kursą tai pačiai imperialistinio kapitalizmo sistemai. Bet esmė liks ta pati: plėšti, išnaudoti ir tęsti imperialistinius karus JAV interesams ginti.