Grybauskaitė tiki, kad Trampas paskambins

Autorius: Aleksandras Nosovičius Šaltinis: http://www.rubaltic.ru/article... 2017-02-17 09:33:29, skaitė 2281, komentavo 0

Grybauskaitė tiki, kad Trampas paskambins

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino Europos Sąjungos kolegas atkreipti rimtesnį dėmesį į JAV prezidento Donaldo Trampo siunčiamus signalus. Nepaisant visiško naujojo JAV lyderio abejingumo Rytų Europos, tame tarpe ir Lietuvos, atžvilgiu, ponia Dalia nepraranda vilties, kad Donaldas persigalvos ir sugrįš pas pačius ištikimiausius sąjungininkus.

Pirmomis dienomis savo sensacingos pergalės prezidento rinkimuose Donaldas Trampas pasikalbėjo telefonu su Turkijos, Pietų Korėjos, Izraelio, Egipto, Japonijos, Australijos, Airijos ir Indijos lyderiais. Po to Trampas paskambino daugiausia problemų JAV užsienio ir vidaus politikai keliančių šalių lyderiams: Meksikos, Rusijos, Kinijos. Su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu naujasis JAV prezidentas pasikalbėjo du kartus ir jau anonsavo susitikimą su juo Islandijos Reikjavike.

Donaldo Trampo pokalbis telefonu su Vladimiru Putinu
Donaldo Trampo pokalbis telefonu su Vladimiru Putinu 

Nuo pirmųjų išrinkimo į aukščiausias pareigas dienų Trampas ėmė demonstruoti nepagarbą Senajam Pasauliui. Iki pat inauguracijos naujasis JAV prezidentas demonstratyviai atsisakė bendrauti telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel (kuri kritikavo Trampą rinkiminės kampanijos metu) ir Prancūzijos prezidentu Fransua Olandu, pareiškusiu, jog žiūrint į Trampą jam norisi vemti, ir tinklalapyje bendravusiu su britų užsienio reikalų ministru Borisu Džonsonu, pavadinusiu Trampą bepročiu.

Tiesa, pirmąja užsienio valstybės lydere, kurią, tapęs Baltųjų rūmų šeimininku, priėmė Trampas, tapo Didžiosios Britanijos premjerė Tereza Mej. Tačiau ir šis susitikimas europiečiams atrodė abejotinas: Donaldas Trampas pritarė britų sprendimui trauktis iš Europos Sąjungos ir pažadėjo, jog amerikietiškieji sąjungininkai rems Londoną einant šiuo ilgu ir duobėtu keliu. Taigi JAV nepademonstravo, jog laikysis savo, kaip sąjungininkės, įsipareigojimų NATO atžvilgiu, tačiau tapo akivaizdu, jog anglosaksai formuoja vieningą poziciją atžvilgiu kontinentinės Europos, kuri nepatenkinta Trampo iškilimu valdžion ir ketina nubausti Didžiąją Britaniją už Brexit (kad daugiau niekas iš europiečių nesugalvotų pasekti jos pavyzdžiu).

Tereza Mej
Tereza Mej

Ta situacija, kuri klostosi viduje Vakarų pasaulio, Rytų Europos šalims, pasirinkusioms JAV sateličių dalią, ir liūdna, ir dramatiška.

Ypač liūdna ji Pabaltijo šalims: tarp pagrindinių Lietuvos, Latvijos ir Estijos politinių sąjungininkų ir ekonomikos rėmėjų bręsta skilimas, o baisiausia tai, jog vieni ir kiti jau pamiršta, jog egzistuoja Pabaltijis: tas pats Donaldas Trampas taip ir nenudžiugino nė vienos Pabaltijo šalies lyderio savo skambučiu.

Palyginimui: su Lenkijos prezidentu JAV prezidentas šiek tiek pabendravo – užtikrino A. Dūdą, jog Lenkija tebelieka JAV sąjungininke. O štai Ukrainos prezidentą taip nudžiugino Trampo skambutis, jog jis net pamiršo mandagumo taisykles, nes tas skambutis jam reiškė, jog „ponas paskyrė mane mylimiausia žmona“.

„Aš – vienas iš pirmųjų pasaulio lyderių, kuriam Trampas paskambino iškart po rinkimų... Mūsų pokalbis – daug ką žadantis… Mes susitarėme, kada aš vyksiu į Vašingtoną, apie ką ir kaip kalbėsimės,” – pareiškė laime švytintis Porošenka ir pridūrė, kad jau jaučia pasitenkinimą būsimuoju susitikimu su Trampu. Ukrainiečiai į savo „garanto“ džiūgavimą atsakė anekdotu. Trampas skambina Kijevui:

– Chelou, Petro, kaip laikaisi?

– Donaldai, šiandien Ukrainoje šventė!

– Na, na? Kokia?

– Kristaus krikštynos!

– Ou, nou, nou, tai jau per daug, tai tik inauguracija.

Bet kaip ten bebūtų, – Trampas Kijevui paskambino. O Vilniui – ne. Ir Rygai – ne. Ir Talinui nepaskambino. Liūdna? Labai! Juk tai patys ištikimiausi JAV sąjungininkai tarp NATO šalių: jie su JAV ir Afganistane, ir Irake, ir Libija bombarduoti, ir Kadafį žudyti, ir Rusiją sankcijomis klupdyti, ir atplėšti nuo tos Rusijos Gruziją, Ukrainą ir Vakarų Europą. Geriausius savo metus JAV interesams paaukojo.

O jis neskambina.

Ypač skaudu turėtų būti Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei. Kaip didvyriškai ponia Dalia atleido Trampui jo išdavystę transatlantinio solidarumo atžvilgiu ir nepuolė isterijon, kai Donaldas gyrė Putiną bei vadino NATO pasenusia organizacija, o jos narius, JAV sąjungininkus, – nesugebančiais patiems apsiginti. Ji viską pasiruošusi iškentėti, kad tik pavyktų išgelbėti „šeimą“.

O štai kiti JAV sąjungininkai prezidento rinkimų kampanijos metu nesugebėjo protauti moteriškos išminties lygyje. Matydami Trampą televizoriaus ekrane jie norėjo išsivemti, mėtė jo adresu bjauriausius žiodžius. Ne tokia Grybauskaitė. Ji, net išgirdusi Trampo abejones, ar verta Amerikai gelbėti Pabaltijo šalis rusų agresijos atveju, švelniai šypsodamasi atsakė, kad Lietuva mylės Ameriką nepaisant, kas bus jos prezidentas.

Ir po sensacingos Trampo pergalės rinkimuose ponia Dalia viena iš pirmųjų prisiekė ištikimybe naujam Baltųjų rūmų šeimininkui. „Mums JAV – visada buvo demokratijos, taikos ir laisvės vėliava. Manau, ne tik mums – visam pasauliui. Be tokios vilties pasaulis prarastų stimulą vystytis, saugumą, laisvės ir nepriklausomybės viltį, – visa tai pasauliui nešė JAV. Kaip aš pasakiau po rinkimų, mums nesvarbu, kokia bus JAV administracija, mums svarbu, kad mes pasitikime Amerika ir jos gyventojais,” – pareiškė Grybauskaitė CNN praėjusių metų lapkričio mėnesį. O ištikimas „Raudonosios Dalios“ ginklanešys, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pakuždėjo šeimininkei, jog, kritikuodamas NATO ir tuos JAV sąjungininkus, kurie nevykdo savo įsipareigojimų, Trampas šiek tiek teisus.

Linas Linkevičius
Linas Linkevičius

Į tokį naujos administracijos palaikymą turėtų būti atsakyta maloniai. Bet Trampas Grybauskaitei nepaskambino. Ir vis dar neskambina. Galėtų paskambinti ir pasakyti, kad be reikalo „Raudonoji Dalia“ iš kailio neriasi, nes jam jos paslaugos nereikalingos. „Tu paskambink vakare su gera gera žinia, Tu paskambink vakare ir nudžiuginki mane. Tu paskambink vakare su gera gera žinia, Kad galų galų gale, tu vėl myli tik mane.”

Šiandien griūva Grybauskaitės karjeros strategija: aptarnaujant amerikiečių interesus Europoje, išsikovoti Europos Sąjungoje aukščiausius postus ir sėdint juose proteguoti proamerikietišką politiką.

Naujasis amerikiečių prezidentas nori kalbėti su Putinu tiesiogiai, ir jam neįdomios Lietuvos paslaugos palaikant Barako Obamos pastangas boikotuoti Europoje Rusiją ir izoliuoti Maskvos diplomatiją. Trampas ateityje nemato Europos Sąjungos, remia Brexit ir savo dangoraižyje priima Marin Le Pen. Tai matydami, europiečiai vadina Trampą viena iš grėsmių Europos Sąjungos egzistavimui – kartu su Rusija, Kinija ir islamo teroristais. Ir kylančiose šioje šeimoje peštynėse niekam nerūpi vieniša ir jau senstelėjusi moteris, svajojusi, JAV protekcijos paremta, rasti sau prieglobstį Europos komisijos pirmininko kėdėje.

Akivaizdu, kad Leningrado A. Ždanovo valstybinio universiteto ir TSKP CK Visuomeninių mokslų akademijos absolventė neblogai įvaldė politinių triukų strategiją.

Ponia Dalia visom keturiom stengiasi išsilaikyti dviejose kėdėse: likti sava europietiškos biurokratijos gretose ir netapti svetima naujai amerikiečių administracijai.

Lietuvos prezidentė vis dar tikisi sutaikyti Donaldą Trampą su Europos Sąjungos lyderiais. Europos šalių vadovai turi išmokti skaityti tai, ką rašo naujasis JAV prezidentas Donaldas Trampas Twitter‘yje, ir teisingai reaguoti, pareiškė Grybauskaitė ES samito metu Maltoje. Ji pabrėžė, kad europietiški lyderiai privalo išmokti kritiškai, o ne pažodžiui vertinti Trampo pareiškimus, įsiklausyti į jo siunčiamus signalus.

„Be abejonės, tokia diplomatija – greitesnė ir autentiškesnė. Ir su tokiais iššūkiais mums teks dirbti,“ – pareiškia ponia Dalia apie Trampo manierą nesivaržant išsakyti savo nuomonę apie NATO ir Europos Sąjungą, kviesdama kolegas neskubėti svaidytis žodžiais ir neatsakyti į kritiką kritika, o įsiklausyti į Trampo žodžius ir ieškoti juose ypatingos prasmės.

Taigi panašu, jog Dalia Grybauskaitė tikisi tapti tarpininke tarp globalizmą propaguojančių Europos šalių lyderių ir naujosios JAV administracijos.

Ką ir kalbėti – toks ambicingas tikslas galėjo gimti būtent Vilniaus aukštosios partinės mokyklos mokslinės sekretorės galvoje. Tačiau norint, kad šis tikslas virstų realybe, turi susibėgti mažiausiai trys sąlygos.

Pirma, naujasis JAV prezidentas turi atsisakyti sumanymo statyti sieną tarp JAV ir Meksikos, prekybinio karo su Kinija ir draudimo įvykti į šalį islamo migrantams, savo aukščiausiąjį dėmesį nukreipiant į Europą.

Antra, jis privalo pakeisti savo požiūrį į Europos Sąjungą, neremti Brexit ir nesišiaušti prieš kontinentinius euroskeptikus.

Trečia, Donaldas Trampas privalo pastebėti Dalios Grybauskaitės egzistavimą ir, pagaliau, nors iš mandagumo paskambinti Vilniui.

Šiandien nei viena iš šių sąlygų nėra gyvybinga. Daliai Grybauskaitei belieka tik tikėtis, kad JAV prezidentas pastebės, jog Europa turi ir Rytus, Lietuvą ir, žinoma, ją. Ir kad paskambins. Tikėti taip, kaip gali tikėti tik mylinti ir be galo atsidavusi savo Vieninteliam Moteris: „Kai aš nustosiu Trampo laukti, ateis jis, būtinai ateis...“