Vašingtone įvyko akcija "Nemirtingas pulkas"

Autorius: Socialistinis Liaudies Frontas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2017-05-08 18:26:03, skaitė 3672, komentavo 0

Vašingtone įvyko akcija

Akcija "Nemirtingas pulkas" vyko šeštadienį Vašingtone, miesto centre susirinko daugiau nei šimtas žmonių, kurie pagerbė savo artimųjų, kurie dalyvavo Didžiajame Tėvynės kare, atminimą.

Akcija "Nemirtingas pulkas" Pergalės dienai paminėti vyks įvairiose normaliose šalyse, kuriose fašistiniai režimai dar nėra suklastoję istorijos, uždraudę kalbėti apie tikrąją istoriją ir uždraudę tarybinius simbolius - neatsiejamus nuo istorinės tiesos simbolius.

Akcija Vašingtone vyko jau trečią kartą ir pagal jau susiformavusią tradiciją žmonės susirinko prie Baltųjų rūmų, iš kur eisena nužygiavo iki Antrojo pasaulinio karo memorialo.
Dauguma dalyvių atvyko su savo šeimos narių nuotraukomis. Organizatoriai nemokamai dalino Georgijaus juostelės ir lenteles, prie kurių galima buvo pritvirtinti nuotraukas ir jas nešti. Dalyviai dainavo Didžiojo Tėvynės karo laikų dainas ir kompozicijas iš garsių tarybinių filmų apie karą sudėtis: "Katiuša", "Smuglianka", "Mums reikia tik pergalės" ir kt.
Turistai, kurie tuo metu buvo prie Baltųjų rūmų klausėsi susidomėję ir fotografavo akcijos dalyvius, klausinėji, kam yra skirta ši akcija. Kažkas supratingai linktsėjo galva. Tvarką prižiūrėjo JAV Slaptosios tarnybos agentai. Vienok renginio metu jokių incidentai nebuvo užfiksuota.

Viena iš šių metų akcijos ypatybių buvo tai, kad valdžios institucijos leido dalyviams žygiuoti kelio važiuojamąja dalimi, o ne ant šaligatviais kaip prieš metus.

Vienybės akcija...

JAV gyventoja Jekaterina Hill, kuris vėl organizavo akciją "Nemirtingas pulkas" Vašingtone, pabrėžė, kad renginys tampa vis populiaresniu tarp tautiečių. "Mums tai labai svarbi mus vienijanti akcija. Visi ateina su savo artimaisiais, pasakoja savo šeimų. Ir mums kyla vienybės jausmas, kurio man neteko matyti per tuos 25 metus, kai aš gyvenu čia (JAV). Ši akcija tam padeda", - sako Hill.

Pasak jos, dėl liūčių, kurios lyja jau kelios Vašingtone, atėjo mažiau žmonių, nei galėtų.

"Vis dėlto atėjo gana daug žmonių, tame tarpe ir su vaikais, - juk tai yra šeimos akcija. Ir dar šiemet atėjo žymiai daugiau žmonių su transparantais. Praėjusiais metais akcija buvo organizuota paskutinę akimirką, o štai šiemet jos jau laukė" - sakė ji.

Hill taip pat pažymėjo, kad akciją labai pozityviai vertina ir amerikiečiai, kai jie supranta, kokiam įvykiui yra ji skirta.

"Man atrodo, kad amerikiečiai visada ją suvokia teigiamai. Kai jiems pradedi pasakoti, kas tai per akcija, kaip taisyklė jie tuoj pat prisimena kokį nors veteraną, kurie jie pažinojo ar kuris buvo jų šeimoje. Paprasti žmonės akciją suvokia teigiamai net nežiūrint į įtemptą politinę situaciją (tarp Rusijos ir JAV - red.)", - sako Hill.
Galinos Ivanovos šeima jau daugiau nei 20 metų gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose. Į akcija ji atėjo su savo vyru ir dukterimis. Savo rankose jie nešė savo giminaičių, kurie kovėsi fronte ar dirbo užnugaryje, nuotraukas.

"Nors mes ir gyvename čia (JAV), tačiau mes labai juos mylime ir didžiuojamės jais, didžiuojamės Rusija", - sako viena iš dukterų, Jefrosinja, kurie gyvena JAV nuo dvejų metų amžiaus.

"Mūsų šaknys - ten, Rusijoje," - priduria Galina Ivanova ir rodo į savo giminaičių nuotraukas .

"Ar tai supranta amerikiečiai? Taip, daugelis iš jų domisi istorija ir žino, bent jau iš knygų, apie šį karą", - sako ji.

... ir solidarumo

Tarp dalyvaujančių buvo tiek išeiviai iš Rusijos ir buvusių TSRS respublikų, tiek ir amerikiečiai, kurie taip nusprendė išreikšti savo solidarumą su rusais.
73-metų Merilendo gyventojui Robertui Mitročak'ui Antrojo pasaulinio karo ir pergalės prieš nacius įvykiai - tai, daugeliu atžvilgių, asmeninė istorija - jo protėviai gyveno Slovakijoje ir Lenkijoje.

"Jie labai nukentėjo dėl vokiečių okupacijos, o vėliau tapo Ukrainos nacionalistų nusikaltimų aukomis. Daugelis buvo išsiųsti į koncentracijos stovyklas. Ir būtent tarybinė armija išlaisvino mano šeimos narius", - prisimena Mitročak'as.

"Aš atėjau čia pagerbti drąsius tarybinius karius ir civilius gyventojus, kurie tiek daug paaukojo šiame kare. Mes dažnai šito nesuvokiame šioje Atlanto pusėje.", - sakė jis.

Pasak jo, jis taip pat atėjo pagerbti savo tėvą ir dėdę, kuris tarnavo II Pasaulinio karo metais JAV armijoje, dalyvavo kovose Ramiajame vandenyne.

"Jie buvo sąjungininkai su tarybiniais kariais - apie tai negalima pamiršti! Aš šiandien esu čia todėl, kad solidarizuojuosi su rusais ir visais, kurie kovojo prieš fašizmą ... Manau, kad visų kitų įvykių pasaulyje per pastaruosius šimtą metų fone Gegužės 9 yra ypatinga data. Ir jaunimo turėtų tai žinoti " - sako amerikietis.

https://ria.ru/world/20170507/1493817603.html