Startavo prezidentės globojama iniacityva – 4 milijonai lietuvių perpieš tipinio lietuvio portretą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/starta... 2017-05-26 17:12:32, skaitė 2679, komentavo 0

Startavo prezidentės globojama iniacityva – 4 milijonai lietuvių perpieš tipinio lietuvio portretą

prezidente(8).png
Apibendrintos biografijos NKVD gaisrininko (vėliau tremtinio) duktė, kolaborantė, Lietuvos Nepriklausomybės priešininkė, komunisto Mykolo Burokevičiaus bendražygė, Rusijos Federacijos valstybės paslaptis, fotosesijų su vaikučiais ir karine technika fanė, Konstitucijos garantas, daugelio tautinių ir tremtinių renginių dalyvė ir iniciatorė – Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė (su violetiniu rutuliuku virš galvos). Nuotr. 4000000.lt

Gegužės 24 d. oficialiai prasidėjo prezidentės Dalios Grybauskaitės globojama Lietuvos atkūrimo 100-mečiui skirta iniciatyva „Lietuva 4.000.000”, kurios tikslas – apjungti pasaulio lietuvius į vieną virtualią bendruomenę.

„Tikimasi, kad šis projektas taps atsvara negatyviam viešajam naratyvui, kuris pasakoja, kad Lietuva yra nykstanti tauta“, - informuojama iniciatorių pranešime.

Atskleidžiama, kad „4 milijonai yra svarbi emocinė riba“.

„Šis skaičius dar niekada nebuvo prie Lietuvos vardo. Tačiau mes tikime, kad ne mažiau tiek žmonių pasaulyje laiko save lietuviais, jei mes atsisakysime Lietuvą laikyti vien teritorija, o pirmiausiai ją matysime kaip žmonių bendruomenę. Šiuolaikinės technologijos leidžia žmonėms burtis į bendruomenes nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos“, - nurodė iniciatyvos vadovas Raimundas Daubaras.

Trinantis riboms tarp šalių ir vis didėjant žmonių mobilumui, turi rastis įrankis ir erdvė, kur kiekvienas lietuvis galėtų būti šitos bendruomenės dalyviu, nepriklausomai nuo savo buvimo vietos.

Pasak „Lietuva 4.000.000” bendrakūrėjo ir „ACC Distribution” vadovo Regimanto Buožiaus „neabejotinai šis projektas privers mus persvarstyti ir sau atsakyti į klausimą – kas yra lietuvis, kokios savybės mus apibrėžia, kur yra mūsų pasididžiavimo šaltinis?“.

„Gali būti, kad grius daug mitų“, - neslepia R. Buožius.

Organizatoriai tiki, kad  emocine paskata lietuviams jungtis į vieną platformą gali tapti šimtmečio „Tautiška giesmė”, kuri bus giedama visame pasaulyje 2018-ųjų liepos 6 dieną.

Pagal nustatytas taisykles, tam, kad atkurtos Lietuvos 100-mečio „Tautiškai giesmei” būtų pakviesti 4 milijonai, platformoje turėtų pasižymėti bent 1,2 milijonai lietuvių, gyvenančių užsienyje.

Apskaičiuota, jei platformoje pasižymėtų daugiau negu 1,2 milijonai lietuvių, gyvenančių užsienyje, tada planas būtų viršytas ir galbūt pasiekta 5 ar daugiau milijonų lietuvių kartelė.

„Ši sistema neklausia, ar tu turi lietuvišką pasą, ar abu tavo tėvai lietuviai, kaip gerai tu moki lietuvių kalbą. Asmeninė vieša deklaracija, kad aš esu lietuvis, yra pakankamas pagrindas būti šitos virtualios bendruomenės nariu“, - pasakė R. Buožius.

R. Daubaro teigimu, organizatoriai tiki, „kad teritorinė Lietuva ir užsienio Lietuva nėra kažkokie atskiri vienetai, o ta pati viena Lietuva“.

Šiuo metu platformoje www.4000000.lt startavo interaktyvus žemėlapis, kuris kiekvienam atsiliepusiam lietuviui priskirs geografinę žymą – taip pirmiausiai bus galima pamatyti, kur ir kiek pasaulyje yra lietuvių. Planuojama, kad šių metų rudenį atsiras galimybė lietuviams tarpusavyje bendrauti, kurti renginius ir pradėti tikrą virtualią bendruomenę.

Projektas startuoja bendradarbiaujant su bendrovėmis „NFQ technologies”, „ACME group”, reklamos kūrybos agentūra „TBWA Vilnius”, teisininkų firma „AAA Law”, naujienlaiškių marketingos sistemos kūrėjais „Mailerlite“. 

„Valstybės atkūrimo 100-mečio šventė įpareigoja mus pakviesti kiekvieną lietuvį prisijungti prie bendros „Tautiškos giesmės“. Kad ir kur šiandien gyvename, esame vienos Lietuvos vaikai. Net ir labai toli būdami, pasitelkę šiuolaikines technologijas, galime išsaugoti visus tarpusavio ryšius, atrasti naujų bendruomeniškumo formų ir būti stipria tauta“, - pasakė projekto globėja D. Grybauskaitė.

Organizatortiai taip pat sukūrė vaizdo klipą:

Susiję:

Premjeras kviečia prisidėti prie Šimtmečio projekto „Dovana Lietuvai“