Rusija planavo perversmą Juodkalnijoje. Faktai iš 15min

Autorius: Durnių Laivo Kapitonė Šaltinis: https://www.15min.lt/naujiena/... 2017-05-26 21:30:26, skaitė 3006, komentavo 0

Rusija planavo perversmą Juodkalnijoje. Faktai iš 15min

Pernai šalyje esą bandyta įvykdyti perversmą. Surengti perversmą ir nužudyti Juodkalnijos premjeru tuo metu dirbusi Milo Djukanoviciu esą bandyta praėjusių metų spalio viduryje.

Numatytas scenarijus neva buvo toks: serbų nacionalistų grupuotė turėjo persirengti vietos policininkais ir įsiveržti į parlamento rūmus. Jei perversmas būtų pavykęs, šalis tikriausiai būtų atsiėmusi paraišką įstoti į Aljansą.

Netrūksta spekuliacijų, esą valdantieji galėjo išgalvoti samokslą del perversmo, apie kurį, beje, pranešta svarbiu parlamento rinkimų išvakarėse. Visi jie esą siekė „smurtu nuversti vyriausybę ir paskelbti opozicinio Demokratinio fronto pergalę, taip pat neleisti Juodkalnijai prisijungti prie  NATO“.

Bandymas sukurstyti valstybinį perversmą? O kad tokio bandymo būta, kaltinamajame akte neabejojama. Svarbiausias čia – Aleksandaro Sindeličiaus, psichinių problemų turinčio serbo liudijimas.

Jam esą buvo duota 200 tūkst. eurų., pas A.Sindeliciu buvo rasta Rusijoje pažymėtų 100 JAV dolerių banknotų. Suėmimo metu serbo banko sąskaitoje dar buvo like 125 tūkst. eurų.

Tačiau apie tiesioginį ryšį byloja A. Sindeličiaus liudijimas ir kiti įrašai – kelionių duomenys, informacija apie pinigų pervedimą serbui iš „Western Union“ skyriaus Maskvos gatvėje, kur įsikūrusi ir GRU. Jis irgi buvo paleistas, bet tada, sugrįžes i Serbiją, oficialiai paliudijo, kad jo parodymai Juodkalnijoje buvo suklastoti. Be to, prokurorai jį esą spaudė patvirtinti, kad perversmą organizavo Rusija.

Jiems metami kaltinimai nėra lengvai įrodomi. Aronas Shavivas – dabar teigia, kad visi šalies opozicijai metami kaltinimai yra politinis teatras. Jį stebina ir tai, kad asmenys, kurie buvo sulaikyti ir pripažino kaltę, jau paleisti į laisvę.