Londono varpas skamba senų namų renovacijos entuziastams Lietuvoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.lt/20... 2017-06-16 13:28:48, skaitė 3904, komentavo 0

Londono varpas skamba senų namų renovacijos entuziastams Lietuvoje

Šią savaitę Londone suskambo pavojaus varpas viso pasaulio statybų sukčiams, renovuojantiems namus žmogaus gyvybei pavojingomis medžiagomis. Londone sudegė kartu su daugybe gyventojų vos pernai „renovuotas“ už 10 milijonų eurų (£8,7) daugiaaukštis namas. Anglų portalas Breitbart praneša, kad tokiu pačiu būdu šioje šalyje yra renovuota tūkstančiai namų.

Į gaisravietę Londone atlėkė Anglijos premjerė Tereza Mei, opozicijos partijų lyderiai, ir pažadėjo ištirti gaisro priežastis, išsiaiškinti, kokiomis gi apdailos izoliacinėmis plokštėmis buvo renovuotas šis namas, po renovacijos tapęs žudiku.

Buvęs priešgaisrinės apsaugos ministras Maiklas Peningas pakvietė skubiai peržiūrėti šios izoliacinės medžiagos naudojimą apdailai Britanijoje ir už jos ribų.

Gaisro metu žuvo 17 žmonių. Žuvusiųjų skaičius gali augti, nes šiame 24 aukštų name iš viso gyveno 600 žmonių.

Namų apdailos technologija, plačiai naudojama ir Lietuvoje, kaip parodė Londono gaisras, turi dar vieną fatalinį minusą: tarpai tarp izoliacinės medžiagos, apdailos plokščių ir betoninių sienų veikė „kaip dūmtraukiai“ ir todėl užgesinti šio gaisro nebuvo įmanoma.

Nebelinksmas mūsų kaimas...“

Lietuvos valdžia, sunaikinusi šalies pramonę, žemės, ūkį, kiek daugiau nei prieš dešimtmetį sugalvojo būdą, kaip iš žmonių atimti paskutinius pinigus, o juos padaryti bankų vergais – prievartinę namų „renovaciją“.

Ši „renovacija“ daugeliu atvejų yra toks pinigų atėmimo būdas, kai iš namo padaroma žmogaus gyvybei pavojinga dėžė, kurioje jis priverstas gyventi.

Gaisrininko akimis

Po Černobilio avarijos aš per prievartą buvau padarytą priešgaisrinės apsaugos leitenantu.

Niekas norų nepaklausė, atnešė į Enzimologijos institutą šaukimą ir patalpino mane keliems mėnesiams į kurortą – Vilniaus Valakampių pušyne esančią policijos mokyklą. Ten ir gavau gaisrininko pradžiamokslį, po ko visada su siaubu žiūrėdavau į mano gimtame mieste Vilniuje pastaruoju metu vykstančias senų namų „renovacijas“ ir „kardonkiemių“ statybas, kai namus iš išorės apklijuodavo putų polistirolo plokštėmis.

Kas nori geriau įsivaizduoti gaisrą Londone, gali uždegti gabaliuką šios medžiagos. Jai degant išsiskiria kovinė nuodingoji medžiaga, naudota pirmojo pasaulinio karo metais.

 

Degant putų polistirolui, kuriuo apšiltinami namai, išsiskiria mirtina žmogui medžiaga fosgenas, nuo kurio nėra priešnuodžių

Žmogui pakanka 3-5 kartus įkvėpti putų polistirolo degimo produktų, kad jis numirtų.

Ši nelaimė jau buvo įvykusi Rusijoje (Karelija) naktiniame klube „Šlubas arklys“ 2009 matais.

Tada nuo putų polistirolo degimo produktų numirė 156 žmonės.

Po keturių matų degė putų polistirolu izoliuotas 25 aukštų namas Kijeve. Gaisrą gesino 20 gaisrininkų ekipažų.

 

Vokietijos patirtis: pigiau griauti ir statyti naujus namus, negu juos renovuoti

Lieuvą vis dar užvaldžiusi neprotinga ir ekonomiškai nepagrįsta prievartinė senų daugiabučių renovacija. Žmonės įverginami tam, kad tarnautų statybų verslui ir bankams, o ekonominės naudos iš tokios renovacijos žmogus neturi jokios, priešingai, dažnai namai paverčiami gyvybei pavojingais spąstai gaisro atveju. Vokietijoje tendencijos jau pasikeitė.

Vokietija atsisako nuo izoliacinių medžiagų ir šiltinimo technologijų, kuriose naudojamos degios polimerinės medžiagos.

Termoizoliacinėms medžiagoms yra alternatyvos

Konsultacinės firmos vadovas Andreas Kreutzer, tokia termoizoliacinių medžiagų alternatyva įvardina sienų storinimą su įprastinėmis statybinėmis medžiagomis. Vietoj 25 centimetrų izoliacijos bus pastatyta daugiau namų su dvigubai storesnėmis sienomis ir termo tinkais. Didžiausią įtaką turėjo audringa diskusija dėl priešgaisrinio saugumo naudojant putų polistirolą sienų šiltinimui. 2011 metais ši problema pradėta svarstyti Bundestage ir prieš tris metus buvo sugriežtintos priešgaisrinio saugumo taisyklės. Yra aktuali ir polimerinių izoliacinių medžiagų utilizacijos problema. Putų polistirolas – pavojinga atlieka į kurį pridėta bromo turinčių antipirenų. Nuo 2016 metų jų utilizacijai reikia sertifikuotų įrengimų.

Rusijos patirtis griauti senus ir statyti naujus namus įteisinta įstatymais

Šioje srityje mus aplenkė ir mūsų prezidentę nuolatos „puolantys rusai“. Jų parlamentas šių metų birželio 14 dieną priėmė įstatymus, užtikrinančius gyventojų teises juos perkeliant į naujus būstus.

O kas grąžins Lietuvos žmonėms pinigus už valdžios idiotizmą ir apgavystę, kuri Lietuvoje vadinamas „renovacija“? Kas jiems užtikrins saugų gyvenimą putų polistirolo ir kitokio nuodingo šlamšto spąstuose?