Dėl Baltarusijos kaltės Lietuvoje klesti kontrabandinių cigarečių rinka

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/del-ba... 2017-07-21 12:52:46, skaitė 2744, komentavo 3

Dėl Baltarusijos kaltės Lietuvoje klesti kontrabandinių cigarečių rinka

Nors Lietuva pagal daugelį parametrų yra pavyzdys Europos Sąjungai ir pasauliui (vienas geriausių BVP, veiksmingas Rusijos karinės agresijos atgrasymas, kylantys darbo užmokesčiai ir t.t.), tačiau mūsų šalies kontrabandinių cigarečių rinka – viena didžiausių Europoje.

Pagrindine nelegalių tabako gaminių tiekėja į Lietuvą dar vis įvardijama diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos valdoma Baltarusija.

Tokias tendencijas atskleidė kasmet KPMG atliekamas tyrimas „Project Sun“.

KPMG tyrimas parodė, kad kontrabandiniu būdu į Lietuvą patekusios cigaretės pernai sudarė 17 proc. visų šalyje surūkytų tabako gaminių. 

Šalies biudžetas dėl to neteko apie 62 mln. eurų galimų pajamų.

Cigarečių pakelis Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 2,77 Eur. Tuo tarpu Baltarusijoje jo kaina net puspenkto karto mažesnė (0,60 Eur).

Kaip pastebi „KPMG Baltics“ partneris Rokas Kasperavičius, baltarusiški tabako gaminiai ne tik realizuojami šešėlinėje Lietuvos rinkoje, bet ir iš jos patenka į Vakarų Europos valstybes.

„Baltijos šalys kontrabandininkų dažnai naudojamos kaip tranzitinės. Iš jų nelegalios cigaretės pasiekia valstybes, kuriose yra didelės lietuvių diasporos, o rūkalai dar brangesni nei tėvynėje: Jungtinę Karalystę, Norvegiją, Airiją“, - pasakė Rokas Kasperavičius.

Nelegalių cigarečių rinkos tyrimą KPMG atlieka kasmet nuo 2006-ųjų.

Nuoroda į tyrimą – assets.kpmg.com.