Atsakymas Tapinui, kaip būsimajam Lietuvos Prezidentui

Autorius: Rūta Vanagaitė Šaltinis: https://www.facebook.com/ruta.... 2017-07-27 00:42:09, skaitė 1181, komentavo 2

Atsakymas Tapinui, kaip būsimajam Lietuvos Prezidentui

Mielieji, šiandien DELFY perskaičiau Andriaus Tapino kritiškus žodžius savo adresu. Andrius kreipiasi į mane, tai atsakau ir jam, ir savo FB draugams.

Kalbama apie rusų URM propagandą, kuriai panaudotas ir mano interviu Baltarusijoje. Nenoriu teisinti, bet kaip ir visada sakiau, taip ir tęsiu -iki šiol jokių pokalbių su proputiniška žiniasklaida, jokių interviu, o bandymai nuolatiniai..

.Iš kur tas interviu?

Kovo mėnesį buvau pakviesta į vienos iš didžiausių šiuolaikinių demokratinių vertybių ir tiesos gynėjų Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič "Intelektualų klubą" Minske, ir susitikimas tai vyko ne kur kitur o Lietuvos ambasadoje. Pačios Svetlanos prašymu sutikau duoti interviu nepropagandiniam, nepriklausomam Baltarusijos interneto portalui. Ir visiškai dėl to nesigailiu. Daugybė žmonių visame pasaulyje pažiūrėjo ir šitą, ir Svetlanos interneto svetainėje įdėtą interviu. Būtent todėl gruodžio mėnesį esu pakviesta skaityti paskaitos į Harvardo universitetą. Ar tai irgi bus naudinga Putinui? Ko gero, taip. Taigi suskliauskime ausis ir toliau tylėkime pagražindami savo istoriją - dėl viso pikto, kad joks mūsų cyptelėjimas nebūtų panaudotas Putino propagandai.

Maža to, kalbėjau su paskutiniu nepriklausomu Rusijos laikraščiu - "Novaja Gazeta", kurio jau šeši žurnalistai žuvo - pirmoji buvo Ania Politkovskaja. "Novaja Gazeta" rašys ne apie knygą, o apie autorę ir jos motyvaciją. Ar ir su jais kalbėdama išduodu LIetuvą?.Ar Lietuva tokia silpna, kad turime slėpti istoriją nuo viso pasaulio ir pačių savęs?

Tomas Venclova interviu toje pat "Novaja gazeta" pasakoja jog jis
rašo knygą apie Lietuvos istoriją ir apie mažai kam žinomą faktą: Vytauto didžiojo proprovaikaitis buvo Ivanas Rūstusis. Ar to fakto paviešinimas knygoje irgi bus laikomas Lietuvos išdavyste, gerbiami patriarchai ir patriotai? Ko gero taip. Be to, o siaube, Venclova apie tai irgi pasakė susitikime Rusijoje...

Nuorodą į mano interviu įdėjo į savo propagandinį puslapį Rusijos URM - man bjauru, bet dėl interviu nesigailiu. Ir kalbėdama nemelavau. Nes apskritai jau senokai nebemeluoju , man per vėlu.

Ir apsauginiai knygų mugėje pristatant "Mūsiškius" nebuvo jokio šou dalis. Taip nutarė leidykla - Andrius gali paklausti, ir tai pasiteisino. Tie, kurie laukė manęs mugėje ir norėjo man vožti knyga per galvą, to nepadarė. Jie tikrai nebuvo šou dalis....

Dėkoju Andriui už nuostabią pilietinę iniciatyvą ir, atvirai, sakant, matau mūsų akyse augantį naujosios kartos kandidatą į prezidentus su nuostabia kandidate į pirmąsias ponias. Tikiuosi Andrius nebus Grybauskaitės stumiamas kandidatas, ir nuotraukos su Grybauskaite nebus jo kampanijos vinis.... Tai tiek