Premjeras S. Skvernelis atvirai prisipažino, kad jis ir visa Lietuva tarnauja 1.450 žmonių

Autorius: Saulius Skvernelis Šaltinis: https://www.facebook.com/perma... 2017-08-08 10:02:23, skaitė 1485, komentavo 0

Premjeras S. Skvernelis atvirai prisipažino, kad jis ir visa Lietuva tarnauja 1.450 žmonių

Saulius Skvernelis atgaivino ilgaamžes Lietuvos tradicijas - kad šūdelitis, kaip aukštesnė rasė, neprivalo mokėti jokių mokesčių, nes tai yra ubagų ir lochų pareiga 

Vakar net keli Vyriausybės mokesčių pasiūlymus vertinantys komentatoriai teigė, kad reforma „didins turtingųjų pajamas“. Na ne, to nebus. „Turtingųjų“ – aš tai gal sakyčiau, daug uždirbančių – pajamų nedidinsime. Mes tik dalinai sumažinsime jiems tenkančią mokestinę naštą. Tai skirtingi dalykai.

Dabar prie esmės. Ką siūlome? Siūlome įvesti vadinamąsias „Sodros“ lubas daug uždirbantiems. Lubas tiems, kurių algos siekia 120 vidutinių darbo užmokesčių ir daugiau. Jei paprasčiau – tiems, kurie per mėnesį uždirba 6000 eurų ir daugiau „į rankas“.

Kodėl? Filosofija labai paprasta. Tokias algas gauna patys gabiausi, itin aukštos kvalifikacijos vadovai ar specialistai. Žmonės, kurie kuria didžiulę pridėtinę vertę visai visuomenei ir valstybei. Žmonės, kurie ne šiaip „kala pinigą“, o kuria darbo vietas (daug darbo vietų), kurie moka valstybei didelius mokesčius. Žmones, kurie, sakyčiau, yra viena iš pagrindinių valstybės varomųjų jėgų.

Tokių žmonių dėka auga Lietuvos ekonomika, į šalį ateina investicijos, kas vėl kuria darbo vietas, augina pragyvenimo lygį ir t.t. Tokie žmonės vertinami ne tik pas mus, o ir svetur. Visame pasaulyje. Ne tik vertinami, bet ir graibstomi. Ne vienas ir ne du, deja, jau išvažiavo iš Lietuvos. O mes tik skaitome jų sėkmės istorijas ir dūsaujame dėl prarastų talentų.

Tai štai, Vyriausybė nori, kad tokie talentai liktų, dirbtų ir kurtų čia. Ir kad čia atvyktų talentai iš kitur. Kuo daugiau tokių žmonių bus, tuo mums visiems bus geriau.

Dabar klausimas: ar toks žmogus turi uždirbti daug? Manau, kad turi. Nes, kaip minėjau, jis atneša didžiulę naudą visiems kitiems. Ne tik todėl, kad kuria darbo vietas – bet ir todėl, kad leidžia valstybei gauti daugiau pajamų. O tas pajamas mes paskui jau galime skirti mažiausiai uždirbantiems, jaunoms šeimoms, vidurinei klasei ir pan. Viskam, kam reikia.

Tai štai, Vyriausybė nori išlaikyti tokius žmones Lietuvoje, taip pat prisivilioti jų iš kitur. Todėl siūlome jiems paskatinimą arba „bonusą“, jei norite – dalinį mokesčių naštos sumažinimą. Sakyčiau, viena iš efektyviausių paskatų. Nes vien tik Lietuvos grožio ir patriotinių jausmų skatinimo, žinote, gali nepakakti.

Kaip atrodo tas dalinis mažinimas? Ogi taip. Mes įvedame tiems „turtingiesiems“ „Sodros“ lubas. Nes kaip yra šiandien: kuo daugiau tu uždirbti, tuo daugiau turi mokėti „Sodrai“. Motyvuoja tokia sistema, skatina? Vargu bau. Jei ką ir skatina - tai kūrybiškumą siekiant „rodyti“ mažesnę algą, ją visaip skaidyti, karpyti, išsimokėti algą per dividendus ir kitokiais būdais gudrauti.

Todėl siūlome įvesti lubas. Sumą, nuo kurios įmokos „Sodrai“ jau nebedidėja. Uždirbsi daug ir dar daugiau? Puiku, tu šaunuolis. Dirbk, valstybei tokių kaip tu reikia. O mes neapkrausime tavęs geometrine progresija didėjančiomis „Sodros“ įmokomis.

Beje, priminsiu, kad lubos jau seniai įvestos „Sodros“ išmokoms: pensijai, ligos, vaiko išmokoms. Tai reiškia, kad: nesvarbu, kad įmokėjai „Sodrai“ dešimt ar šimtą kartų daugiau nei minimalią algą uždirbantis Petras. Tavo išmokos vis tiek nebus dešimt ar šimtą kartų didesnės nei Petro. Šiek tiek didesnės – taip, bet tik iki įvestų lubų, nuo kurių jau – stop.

Mintis tokia: jei yra įvestos lubos „Sodros“ išmokoms, tikslinga įvesti lubas ir įmokoms. Taip mes subalansuojame sistemą. Taip mes paskatiname įmokančius didžiules sumas. Ir taip mes išlaikome socialinį teisingumą, kai reikalas ateina iki išmokų. Tavo, „turtingasis“, pensija nebus dešimt ar šimtą kartų didesnė nei Petro. Tu jau gavai savo paskatinimą įvedus įmokų lubas.

Tikriausiai nebus daug prieštaraujančių, jei pasakysiu, kad šioje, kaip ir daugelyje kitų sričių, nėra reikalo išradinėti dviračio ir geriausia sekti pažangių Vakarų Europos valstybių pėdomis? Tai štai, tose pažangiose valstybėse yra „Sodros“ įmokų lubos. Nes jos siekia to paties, ko ir mes: tokiu tat būdu skatinti talentus, tokiu būdu kurti gerovę visiems likusiems.

Tiesa, ar žinote, kiek žmonių Lietuvoje, kurie gautų aprašytą „bonusą“ įvedus „Sodros“ įmokų lubas? 1450. Arba 0,051 proc. nuo Lietuvos gyventojų skaičiaus. Viso labo. Norėčiau, kad jų būtų gerokai daugiau. Bet kol neturime, gal padarykime bent kažką dėl tų 1450, pasiliekančių Lietuvoje? Nes jei nedarysime, po metų kitų jų beliks tik triženklis skaičius... O išvažiavusius matysime tik laidose apie emigrantų sėkmę. Kažin, ar tai teisingiausia Lietuvos ateities vizija.

Tai toks tas „turtingųjų pajamų didinimas“, kaip kažkur girdėjau sakant. Tiek to, nesiginčykime dėl terminų. Tačiau esmę, reikšmę, siekius bei argumentus žinokime. Tuomet galima daryti išvadas pačiam, o ne aklai tikėti ir linkčioti tiems, kurie žarstosi skambiais terminais be jokių paaiškinimų.

O šiaip, aišku, visad išlieka senas geras „iš turtingų atimkim – vargšams atiduokim“, bet...