Replika energetinės nepriklausomybės klausimu. Dujos ir elektra.

Autorius: Durnių Laivo Kapitonė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2017-09-09 10:52:00, skaitė 1489, komentavo 0

Replika energetinės nepriklausomybės klausimu. Dujos ir elektra.

Saugumo dedamoji yra papildoma dedamoji prie gamtinių dujų perdavimo kainos ir mokama nepriklausomai nuo to, ar dujos perkamos iš SGD terminalo, ar gaunamos iš „vamzdžio". Tai pastoviosios sąnaudos, skirtos užtikrinti nepertraukiamą SGD terminalo darbą ir padengti visoms būtinosioms eksploatavimo sąnaudoms, be kita ko, įskaitant nuomą bei nusidėvėjimą.

Ekspromtinės replikos energetikos klausimais:

1 - SGDT "Indenpendancė" - tai yra norvegiškas suskystintųjų dujų terminalas laikinai stovintis Klaipėdoje. Po dešimties metų lietuviai turės galimybę SGDT  nusipirkti. Rinkos kaina. Jei nepirks - norvegai jį parsiplukdys į Norvegiją arba parduos rinkoje.

Dar. Kadangi "Indenpendancė" yra norvegų - jie gali bet kada pakelti inkarą ir jį išsisplukdyti. Tai jų nuosavybė. Nu aišku sumokės kažkokias baudeles. Mes gi sutarties nematėm. Todėl man keistai atrodo premjero Skvernelio vojažai pas latvius estus bandant daryti kažkokius gešeftus su norvegišku SGDT. Latviai su estais juk žino, kad SGDT yra tik laikinai Klaipėdoje. ES irgi nedalins pinigų norvegiško SGDT infrastruktūrai.  Tai tokia pastabėlė "Indenpendancės" klausimu.

2 - Elektros tinklai. Šiandien per ėLėRTėHąDė Geleževičius kalbino ir Kreivį. Tas pasiryžęs nukapoti elektros linijas su Baltarusija ir palikti Lietuvą Latviją Estiją tik ant vieno kabelio su Švedija. Man tai atrodo beprotybė. Ane? Juk kuo daugiau elektros linijų, tuo daugiau galimybių gauti elektros sugedus kabeliui su Švedija.  Kas sustabdys Kreivį?

Manau niekas. Nes elektros linijų nukapojimas yra susijęs su Kaliningrado sritimi. Sinchronizavus tinklus su Europa - Kalinigradas lieka visiškai be elektros. Kodėl nėra kalbama apie Kaliningrado aprūpinimą elektra kai bus nukarpyti laidai su Baltarusija? Įdomu, kad ir Rusijos Federacija to klausimo nekelia Europos lygiu. Juk Kaliningradas liks be elektros. O gal Kreivys garantuos Kaliningrado aprūpinimą elektra kabeliu iš Švedijos? Įdomiai čia. Ane?

3 - Atominė energetika. Geleževičiui iš ėLėRTėHąDė uždavinėjančiam provokacinį klausimą- juk balsavot prieš lietuvišką atominę o dabar nepasisakot prieš Astravo atominę. Geleževičiau - piliečiai balsavo prieš galimybę ęsantiems prie lovio lobti iš atominės elektrinės statybos.  Supranti? Įsivaizduoji kiek aferų būtų prasukę masiuliai? Konkursai otkatai sukeltos medžiagų kainos projektai projektų projektai prognozės - ir viskas iš biudžeto... Imk kiek norisi ir kiekgali paimti. Va tau norvegiško SGDT afera ir yra pavyzdys prieš ką balsavo piliečiai.  O kur dar atominės uždartmo išlaidos? Vienos dar neuždarė, o jau kitą norėjo statyti. A supranti, Geleževičiau? Man toks dar įtarimas yra.

Juk kažkas pusvelčiui susipirko žemes apie Ignalinos atomine elktrinę. Juk tik beprotis gali pirkti žemę šalia atominės.
Arba turintis infos, jog bus statoma nauja rlrktrinė. Geleževičiau - pasidomėk kas tokie taip labai nori naujos atominės
Visagine? Ar jie neturi keletos sklypų kuriuos norėtų parduoti Valstybei?

Jei naujos atominės elektrinės statybos projektas yra atsiperkantis- reikėjo jį atiduoti privačiam verskui. Verslui
būt pelnas. Lietuvos elektros vartotojams pigi elektra.  Niekas nebūtų prieš. Bet sumanytojų kėslai buvo patuštinti
Lietuvos biudžetą... Nevaržomai...

4 - Žemės savininkų klausimas iškyla ir tiesiant Rail Baltica atšaką iš Kauno iki Wilniaus.

Kas šalia geležinkelio nusipirko žemės? Gal tie patys kurie siūlo estui važiuohančiam iš Tallino į Berlyna dar užsukti ir į Wilnių?

5 - ...

Štai toks lengvas šeštadieninis skaitalas be skaičių ir be daug raidžių.