Abchazijos nepriklausomybės istorija

Autorius: Ramūnas Alaunis Šaltinis: https://www.facebook.com/ramun... 2017-09-19 09:02:32, skaitė 1976, komentavo 3

Abchazijos nepriklausomybės istorija

Abchazijos Respublika. Laisva, nepriklausoma, demokratinė

Apie 950 metus Gruzijos monarchija aneksavo Abchazijos karalystę. 16 amžiuje, po to, kai iširo Gruzijos karalystė, vėl iškilo nepriklausoma Abchazijos kunigaikštystė. 1570 metais Abchazijos kunigaikštystė buvo okupuota Otomanų imperijos (dabartinės Turkijos). 1864 metais po Rusijos – Otomanų imperijos karo Abchazija atiteko Rusijos imperijai, kaip specialusis karinis regionas – Rusijos buferinė zona.

Po Spalio socialistinės revoliucijos Rusijoje 1917 metais save pasiskelbusi nepriklausoma demokratinė Gruzijos menševikų vyriausybė 1918 metais prijungė Abchaziją prieš Gruzijos. 1921 metais Raudonoji Armija įsiveržė į Gruziją ir Abchaziją paskelbė Abchazijos tarybų socialistine respublika (ATSR), neapibrėžta sutartimi susieta su Gruzijos TSR.

1931 metais J. Stalinas, pats būdamas gruzinas, “dovanojo” Abchaziją Gruzijai ir Abchaziją paskelbė Abchazijos Autonomine Tarybų socialistine respublika (AATSR) Gruzijos sudėtyje. Stalino valdymo laikais buvo uždarinėjamos abchazų mokyklos, o abchazų vaikai buvo verčiami mokytis gruzinų kalbą.

Po Stalino mirties abchazams buvo duotos didelės teisė autonominės respublikos valdyme. Tarybų Sąjungos vyriausybė rėmė abchazų kultūros ir ypatingai literatūros vystymąsi.

Prasidėjus Tarybų Sąjungos irimui, pradėjo didėti etniniai nesutarimai tarp abchazų ir gruzinų. Daugelis abchazų priešinosi “nepriklausomos” Gruzijos tapimui, nes bijojo, kad Gruzija, tapusi nepriklausoma, taps nekontroliuojama ir sunaikins Abchazų autonomiją. Todėl abchazai siekė tapti savarankiška tarybine respublika Kaukazo regione.

1991 metų balandžio mėnesį Gruzijai paskelbus nepriklausomybe, sekančių 1992 metų vasario 21 dieną Gruzijos Karinė Taryba paskelbė, kad panaikina Tarybų Gruzijos Konstituciją ir atstato 1921 metų Gruzijos Demokratinės Respublikos konstituciją. Daugelis Abchazų tai suprato kaip jų autonominio statuso panaikinimą, todėl tų pačių 1992 metų liepos 23 dieną Abchazijos Aukščiausioji Taryba paskelbė nepriklausomybę nuo Gruzijos.


Gagrų kurortas šiandien, Abchazija

Rusija leido Gruzijai tapti nepriklausoma valstybe, tačiau Pietų Osetija ir Abchazija nuo Gruzijos vienašališkai atsiskyrė ir kelis dešimtmečius kovojo su Gruzija dėl nepriklausomybės."