"Raganų medžioklė" Lietuvoje tęsiasi

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: http://sputniknews.lt/columnis... 2017-09-19 13:46:38, skaitė 1234, komentavo 1

Tomas Pačėnas, archyvinė nuotrauka
Tomas Pačėnas, archyvinė nuotrauka

Žinomas Lietuvos krepšinio specialistas Tomas Pačėsas staiga tapo "Rusijos agentu". Kaltinimų logika pritrenkia ir rodo, kad rusofobijos liga Lietuvoje progresuoja

Viskas prasidėjo nuo to, kad buvęs krepšininkas ir pripažintas šios sporto šakos ekspertas Pačėsas leido sau viešai pareikšti, kad šių metų Europos krepšinio čempionate žaidusios  Graikijos rinktinės treneris yra nevertas savo posto ir buvo paskirtas į jį dėl neaiškių priežasčių. Iš pirmo žvilgsnio, kiek įžeidžiantis, bet iš esmės išskirtinio dėmesio nevertas pastebėjimas. Tačiau jis netikėtai įgavo politinį atspalvį.

Šešėlis premjerui?

Kaip savo Facebook paskyroje parašė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Antanas Guoga: "Sunku patikėti, jog Pačėsas neturi jokių slaptų kėslų skleisdamas kontrastiškas žinutes, kai už jo paties nugaros ilgėja neaiškių santykių su Rusija ir VTB lyga šešėliai. Lietuvoje, manau, dar nepakankamai įvertinti jo aplinkoje matomo, buvusio VTB lygos krepšinio veikėjo, Shitokov reikalai. Gal teisėsaugai verta pasidomėti".

Pačėsas iš tiesų yra dirbęs VTB Vieningosios lygos vykdančiuoju direktoriumi, o rusas Andrejus Širokovas (ponas Guoga net nesugebėjo be klaidų parašyti jo pavardės) tuo metu ėjo šios lygos direktoriaus pareigas. Dar kontraversiškai pasitraukęs iš politikos gerbiamas "Lietuvos Ryto" krepšinio klubo vadovas pamiršo pažymėti, kad VTB lygos garbės prezidentas yra artimas paties Vladimiro Putino bendražygis Sergejus Ivanovas. Štai kokie žmonės galėjo užverbuoti Pačėsą.

Dar daugiau, žinomoje Lietuvos televizijos laidoje "Dėmesio centre" jos vedėjas Edmundas Jakilaitis, prašydamas šalies premjero Sauliaus Skvernelio komentaro apie jo netikėtą susitikimą su įtakingu Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu vizito į Varšuvą metu, paklausė: "Praėjusiame susitikime dalyvavo ir Lietuvos-Lenkijos forumo valdybos narys, bet labiau žinomas krepšininkas ir treneris Tomas Pačėsas. Jis padeda surengti tokius susitikimus?"

Ministras pirmininkas atsakė: "Jis 12 metų ir sportavo, ir gyveno Lenkijoje, ir turi tikrai gerus asmeninius kontaktus su daugeliu Lenkijos politikų. Tada Tomas buvo iš žmonių padėjusių susitikimą organizuoti". Tokiu būdu, jeigu remtis Guogos logika, Kremliaus rankos per Pačėsą, galimai, pasiekė aukščiausius Lietuvos ir Lenkijos valdžios sluoksnius. Katastrofa!

Vytenį Andriukaitį atšaukti

Tuo metu konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į vyriausybės vadovą su prašymu inicijuoti Lietuvos atstovo Europos Komisijoje, socialdemokrato Vytenio Andriukaičio atšaukimo procedūrą. Pasirodo, pastarasis savo pasisakymais žiniasklaidoje pademonstravo, kad oficiali šalies pozicija Astravo elektrinės atžvilgiu jam yra nepriimtina ir kad Kremliaus lobistų argumentai šiuo atveju jam artimesni.

Kitaip tariant, dar vienas "Rusijos agentas", kuris (turbūt, demokratinėje Europoje užmiršęs šiandienines mūsų informacinio diskurso realijas) tik pasakė, kad Lietuvos užsienio politika skatina visuomenės baimę, kad po Černobylio katastrofos baltarusiai labiau nei kiti susirūpinę statomos atominės elektrinės saugumu, kad lietuviška energetinės nepriklausomybės politika nevisada yra protinga ir kad Lietuvos santykiuose su Rusija politika yra painiojama su ekonomika. Košmaras! Kaip jis išdrįso iškloti visą tiesą?! Matyt, Pačėsas ar pats Putinas ir jį užverbavo.

Žinoma, tai sarkazmas, tačiau tiesiog baisu darosi nuo to, kokį lygį Lietuvoje pasiekė antirusiška isterija, kai visur vaidenasi "liaudies priešai" ir "Kremliaus agentai". Galima būtų pagalvoti, kad tai tik kažkokie politiniai žaidimai (kaip Andriukaičio atveju) ar tiesiog kvailystė (kaip Guogos atveju). Tačiau blogiausia yra tai, kad panašaus pobūdžio epizodai tampa normalia kasdienybe, ir paranoja nepastebimai progresuoja. Gal metas atsipeikėti…