Konservatoriai mūru stoja gindami įslaptintų KGB'istų teises

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/konser... 2017-09-23 15:14:30, skaitė 1579, komentavo 1

Konservatoriai mūru stoja gindami įslaptintų KGB'istų teises

screen-shot-2017-09-22-at-07-47-08.png
A. Anušauskas (dešinėje). Nuotr. facebook.com

Į siūlymą išviešinti konservatorių iniciatyva 100-ui metų įslaptintus KGB'istus, aštriai sudeagavo konservatorius Arvydas Anušauskas. Pasak konservatoriaus, jei KGB'stai būtų išviešinti, tai būtų didžiausia dovana Rusijos FSB.

„Siūloma išviešinti tuos, kurie perdavė mūsų VSD vertingą informaciją ir kuria savo laiku, manau, buvo tinkamai pasinaudota. Tokios dovanėlės FSB senokai laukia – tai leistų iš karto sumažinti savo sąnaudas filtruojant buvusius KGB agentus siekiant juos įtraukti į naują bendradarbiavimą prieš Lietuvą“, - pranešė konservatorius.

Pasak A. Anušausko „tokiu projektu ponas Jedinskij (Zbignev Jedinskij, įstatymo projekto teikėjas – red. pastaba) siekia kirsti per pasitikėjimą mūsų valstybe“.

„Mano negatyvus požiūris į KGB agentus yra žinomas, tačiau nesiruošiu pritarti tokiam projektui, kuris suteikia išskirtinę dovanėlę Rusijos FSB ar SVR ar GRU. Ir Jedinskij tegul baigia (bet manau nebaigs) „kabinti makaronus“, nes pagal įstatymą joks prisipažinęs asmuo negali kandidatuoti į jokias politines pareigybes, renkamas pareigybes, nesukeldamas sau išviešinimo pavojaus. Įstatyme numatyta, kad jei asmuo pretenduos į tokias pareigas, jo duomenys nebesaugomi ir bus išviešinti. Bet tai nestebina, kad tariama kova už prisipažinusių išviešinimą (iš kvailumo ar nacionalinio saugumo interesų nepaisymo) pridengiama neformali pagalba KGB teisių perėmėjai – FSB. Ir žinoma, sėjamas nepasitikėjimas dabartiniu VSD, kuris tariamai šiais duomenimis dabar gali manipuliuoti. Tuo tarpu realiai vykstančiam agentų viešinimo darbui trūksta lėšų ir pajėgumų, bet Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui šiam tikslui lėšos praktiškai nedidinamos“, - paaiškino konservatorius.

Ekspertai.eu primena, kad rugsėjo 21 d. teiktas įstatymo projektas dėl KGB'istų išslaptinimo, konservatorių klonų žaliųjų valstiečių daugumos pagalba buvo atmestas.

Ne paslaptis, kad išslaptinus ir paviešinus, pirmiausia konservatorių iniacityva įslaptintų KGB'istų sąrašus, susidarytų labai aiškus vaizdas, kodėl Lietuva yra viena labiausiai atsilikusių Europos Sąjungos valstybių.

Susiję:

Po įstatymo pateikimo konservatorių isterija ir rimti kaltinimai tarnyste Rusijos FSB