Tragiškas sutapimas – nusižudžius(?) kovotojui už Lietuvos žemę Seimas ėmėsi naikinti žemės pardavimo saugiklius?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2017/09/26/tra... 2017-09-26 18:35:23, skaitė 1515, komentavo 2

Tragiškas sutapimas – nusižudžius(?) kovotojui už Lietuvos žemę Seimas ėmėsi naikinti žemės pardavimo saugiklius?

referendumai-es-sliuzas-e1415050064897.jpg
Pranciškus Šliužas (1952-2017-09-25) | Alkas.lt koliažas

Rugsėjo 26 d. 70 Lietuvos Respublikos Seimo narių pritarė naujos redakcijos Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo projektui Nr. XIIP-1902(4)ES po pateikimo.

Prieš balsavo 4 Seimo nariai , susilaikė – 14 Seimo narių.

Šio įstatymo pataisomis, kurias parengė  Seimo Kaimo reikalų komiteto sudaryta darbo grupė, siekiama naikinti įstatymo saugiklius ribojančius galimybes Lietuvos žemę parduoti užsieniečiams.

Šiam Seimo sprendimui viešai pasipriešino tik vienas Lietuvos Valstiečių ir žaliųjų Seimo frakcijos narys Povilas Urbšys, priminęs, kad šie saugikliai dėl žemės pardavimo atsirado reaguojant į 300 000 surinktų Lietuvos respublikos piliečių parašų dėl referendumo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga buvo viena iš pagrindinių politinių jėgų, kuri prisidėjo prie referendumo organizavimo buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

povilas-urbsys-eugenijus-jovaisa-youtube-com-stopkadras-300x223.jpg
Povilas Urbšys pasisakė prieš žemės pardavimo saugiklių naikinimą | Youtube.com nuotr.

„Kyla klausimas ar vis dėl to nenueita į kitą kraštutinumą. Nes tikrai mes turėjome reaguoti į išsakytą Europos sąjungos nuomonę, bet mes negalėjome pasiduoti tam kraštutinumui ir turėjome atsižvelgti į kitų Europos sąjungos valstybių praktiką taikomą apribojimams užsieniečiams įgyjant žemę. Aš matydamas, kad nueita į kitą kraštutinumą ir baimindamasis to, kad žmonės eilinį kartą gali išreikšti savo nusivylimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – balsuosiu prieš“, – sakė P. Urbšys.

Kartu su P. Urbšiu „prieš“ balsavo LVŽS frakcijos nariai Ąžuolas Valius, Laimutė  Matkevičienė bei LSDP frakcijos narė Budbergytė Rasa.

Šio žemės pardavimo užsieniečiams saugiklių naikinimo klausimo svarstymas Seime keistai sutapo su tragišku pagrindinio  referendumo prieš žemės pardavimą užsieniečiams iniciatorius Pranciškaus Šliužo tragiška mirtimi. Klausimo svarstymo išvakarėse, rugsėjo 25 d., pirmadienį, 16 val. 45 min., buvęs 2014 m. Žemės referendumo iniciatorius Pranciškus Šliužas buvo rastas negyvas savo namuose Kaišiadorių rajono Dainių kaime, Kalno gatvėje kraujo klane sužalota galva…

sliuzas-kaulinis-panka-jankeviciene-referendumas-del-zemes-spaudos-konferencija-a.rasakeviciaus-nuotr.jpg
Referendumo dėl žemės iniciatyvinės grupės narių spaudos konferencija 2011 m. | Alkas.lt, A.Rasakevičiaus nuotr.

Projektu XIIP-1902(4)ES siūloma atsisakyti tų žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo saugiklių, dėl kurių Europos Komisija yra pradėjusi Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą ir kurios sudaro kliūtis Lietuvai įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją.