Replika apie lietaus padarytus nuostolius ūkininkams

Autorius: Durnių Laivo Kapitonė Šaltinis: http://ldiena.lt... 2017-10-04 23:51:00, skaitė 1380, komentavo 1

Replika apie lietaus padarytus nuostolius ūkininkams

Trumpai kalbant. Vyriausybė nori padengti lietaus nuostolius keliems ar keliolikai ūkininkų  dėl to, kad ūkininkai neprižiūri savo žemėse dar prakeiktu sovietmečiu įrengtos melioracinės sistemos.

Kaip įrengta melioracijos sistema. Yra atviri melioracijos grioviai. Į juos statmenai ateina rinktuvai. Gal kokio 150 mm diametro degto molio vamzdžiai. O į pagrindinius rinktuvus pajungti kokių 80mm storio vamzdeliai. Jie yra apie 300 mm ilgio. Uždengiami stiklo audiniu. O per tarpus patenka vanduo nuo žemės paviršiaus ir suteka į atvirus melioracijos griovius. Hektarai nusausintos Lietuvos žemės ir tūkstančiai kilometrų vamzdelių po žeme.

Ir štai ardamas savo žemę ūkininkas pradeda apsisukinėti prie melioracjos griovio krašto. Labai gali būti, kad manevruodamas su sunkia technika jis sulaužo molio vamzdelius ir taip sistema nebeveikia. Tik nepasakokit apie plačias padangas ir slėgį į kvadratą. Nuvažiuokit į laukus ir pažiūrėkite į tas vietas kur apsisukinėja sunki technika. Pamatysit įdubimus. Tai viena priežastis.

Antra tai visokios statybos komunikacijų kasimas ir naujų namų statyba. Kasdami griovius darbininkai pažeidžia melioracijos vamzdžius. Ir jų neatstato. Jiems gi mokama už iškasto griovio metrą.

Trečia - tai sistemos senatvė ir medžiagos. Dabar būtų plastikiniai vamzdžiai?

Man nekyla klausimo kas ir už kokius pinigus turi remontuoti ir atnaujinti melioracijos sistemas privačioje kiekvieno ūkininko žemėje. Tai tikrai ne mano reikalas, nes:

- Nes grūdus ukininkai mums parduoda remdamiesi pasaulinėmis kainomis.
- Nes lietuviškas pienas krautuvėje brangesnis už lenkišką.
- Nes ūkininkai neatpigina savo produkcijos ęsant palankioms oro sąlygoms
- Nes sūriai neatpigo, kai Rusija pradėjo atsąkomasias sankcijas.

Kodėl tas klausimas parūpo vyriausybei? Ten daug žemės savininkų? Kurie norėtų pasidengti nuostolius?

Jei netvarkysit melioracijos - ūkininkams bus problemų vis daugiau ir daugiau. Taip pat namų kvartalai kuriuos semia vanduo. Problema yra ne debesyse. O po kojomis 1 ar 2 metrų gylyje.

Aš prie melioracijos atsisakau prisidėti. Išvardinau aukščiau. Tai mano nuomonė. Galiu ir klysti.

O ką manote jūs?