Pinigų nėra - bet jūs ten laikykitės. Su Mokytojo diena, ubagai!

Autorius: Saulius Skvernelis Šaltinis: https://www.facebook.com/perma... 2017-10-05 23:43:35, skaitė 1051, komentavo 1

Pinigų nėra - bet jūs ten laikykitės. Su Mokytojo diena, ubagai!


Linkėjimai nuo Independenso, kuris jums - lochams, kainavo 4 jardus vaivorykštinio evro

Neužsiimsiu „popsu“ ir neapgaudinėsiu, nežadėsiu dalykų, kurių šiandien negalime įgyvendinti – niekada taip nedarau. Eurų spausdinimo mašinos, deja, neturiu, todėl šimtų milijonų pasiūlyti negaliu. Bet galiu pažadėti, kad Vyriausybė padarys viską, jog teigiami pokyčiai įvyktų kiek galima greičiau.

Suprantu, kad dabar švietimo sistemai skiriami finansai nėra panaudojami efektyviai ir nepasiekia tų, kuriuos turėtų. Kartu su Vyriausybe padarysime viską, kad per artimiausius metus situacija pasikeistų. Finansai visų pirma turi būti skirti tiesiogiai su mūsų vaikais dirbantiems žmonėms, o ne pastatams, administracijai ar dar kam nors. Šie žingsniai inertiškoje sistemoje nepasidaro per dieną, netgi per metus, bet tai tikslas, kurio siekiame.

Mes priimsime etatinį darbo apmokėjimą. Ne vienu kartu, nes valstybei ši našta per didelė, o etapais. Suformuosime teisingesnę apmokėjimo tvarką, kuri įvertintų ir papildomus mokytojų atliekamus darbus. Padidinsime galimybes mokytojams mokyti du dalykus ir tokiu būdu – ypač regionuose – turėti pilną darbo krūvį.

Dirbsime, kad mokykloje būtų daugiau laisvės. Ne tam, kad apkrautume jus ataskaitomis ir nesibaigiančiomis formomis, o tam, kad pasitikėtume ir suteiktume erdvę eksperimentuoti.

Žinau, kad atlyginimų klausimas šiandien yra skaudžiausias. Negaliu pažadėti sprendimo per dieną, bet konkurencingas mokytojo atlyginimas yra vienas iš mūsų Vyriausybės tikslų. Kol kas suradome lėšų tiek, kiek valstybė yra pajėgi, nesupriešindami nei vienos socialinės grupės, kuriai šiandien sunku gyventi.

Daug svertų yra Vyriausybės rankose, bet vien nuo mūsų sprendimų šios profesijos prestižas nepriklauso. Jis susideda iš daugybės dalykų, prie kurių ne mažiau prisidedate ir jūs patys, nepamiršdami didžiuotis tuo, kad esate mokytojai.

Per šiuos metus visoje Lietuvoje sutikau begales mokytojų, kurie didžiuojasi savo profesija ir kai gerai, ir kai sunku. Mokytojų, kurie turi pačių kūrybiškiausių idėjų ir kartu su savo vaikais verčia jas realybe. Tokių, kurie mato ne klases ar krepšelius, o kiekvieną individualų vaiką ir jo poreikius. Mokytojų, pas kuriuos ir po baigimo nori grįžti jų mokiniai. Tokių, kurie vaikus, tėvus ir savo kolegas subūrė į tvirtas bendruomenes. Ir kurie nesiskundžia, o kasdien dirba.

Kiekvieną iš jų šiandien noriu nuoširdžiai pasveikinti ir padėkoti už tą darbą. Būtent šie žmonės kuria tokią švietimo sistemą, kurią ateityje norime matyti kiekvienoje Lietuvos klasėje. Ne orientuotą į pažymį, o į vaiko gyvenimo kokybę. Pacituosiu vienos pažangios kaimo mokyklos direktorių, už kurį geriau nepasakysiu: „Mūsų tikslas - kad kiekvieno vaiko gyvenimo kokybė būtų geresnė, nei jo tėvų.“ Taip, tikrai, švietimo sistema turi būti tolygi, kad ir iš nepalankios socialinės aplinkos atėjęs vaikas turėtų galimybę įgyti tokį patį gerą švietimą.

Turime kartu dirbti tam, kad atkurtume pasitikėjimą mokyklos bendruomene. Mes pažadame daryti tai, ką pajėgia valstybė, o jūsų prašau nepamiršti didžiuotis savo profesija ir savo pavyzdžiu vaikams parodyti mokytojo darbo prestižą. Šiandien – puiki proga visa tai prisiminti ir tuo vadovautis.