Paukštiena Lietuvoje gali brangti

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-10-10 07:02:20, skaitė 745, komentavo 0

Paukštiena Lietuvoje gali brangti

Kalakutai, archyvinė nuotrauka
Kalakutai, archyvinė nuotrauka

Brangstant pašarams Lietuvos paukštienos gamintojai gali padidinti savo produkcijos kainas

VILNIUS, spalio 9 — Sputnik. Ryšium su grūdų kainų augimu artimiausiu metu gali brangti paukštiena, praneša LRT.

Rugsėjį kilo pasaulinės maisto kainos. Labiausiai tai lėmė pabrangę pieno produktai ir grūdai. Šios tendencijos pastebimos ir Lietuvoje.

Brangstant pašarams šalies paukštienos gamintojai gali padidinti savo produkcijos kainas. Verslininkams išaugo ir kitos išlaidos — didėjo atlyginimai, brango šildymas, logistikos paslaugos.

Nuolat augant visų rūšių mėsos poreikiui, jos kainų augimas pastebimas ir pasaulinėse rinkose. Bendrą maisto kainų lygį didina pabrangę grūdai ir pieno produktai. Pieno proguktų kainos, savo ruožtu, išaugo dėl sumažėjusių gamybos apimčių.

Po to, kai pasaulyje buvo rekordiškai smukusios pieno supirkimo kainos, nemažai ūkių nutraukė veiklą, kiti ją sumažino. Būtent dėl to dabar juntamas pieno produktų, ypač sviesto, trūkumas.

Taip, lietuviško sviesto kaina ES ir trečiųjų šalių rinkose per metus padidėjo 67,4% iki 5,89 euro.

Kaip anksčiau pranešė Sputnik Lietuva, Rusijai įvedus sankcijas, Lietuvos pieno gamintojai prarado beveik ketvirtadalį eksporto. Šiandien jie stengiasi teikti savo produkciją Rytų rinkoms. Aktyviai vyksta derybos su Kinijos rinka, kur 2017 metų pradžioje buvo eksportojami pirmieji pieno produktai. Tačiau kol kas nieko neskelbiama apie šios krypties plėtrą.