Karbauskis: už kainų augimą atsakingi euras ir verslas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/economic... 2017-10-11 21:36:40, skaitė 860, komentavo 0

Karbauskis: už kainų augimą atsakingi euras ir verslas

Ramūnas karbauskis, archyvinė nuotrauka
Ramūnas karbauskis, archyvinė nuotrauka

"Valstiečių" lyderis pareiškė, kad kainos kyla dėl euro įvedimo ir verslininkų, kurie tuo naudojasi ir toliau jas didina

VILNIUS, spalio 11 — Sputnik. Valdančiųjų Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis dėl kainų kilimo kaltina eurą ir verslą.

Lietuvoje metinei infliacijai pasiekus 4,8%, Karbauskis tikina, kad tai įprasta visoms valstybėms, kuriose įvedamas euras. Apie tai politikas trečiadienį sakė interviu "Žinių radijui".

Anot Karbauskio, būtent dėl euro įvedimo kainos Lietuvoje kyla, o verslininkai tuo naudojasi ir toliau jas didina.

"Iš principo mes įspėjome prieš porą metų, kad euro įvedimas labai pakels kainas ir prekybininkai tuo labai aiškiai naudosis. Tai ir įvyko, ir tose šalyse, kur įvedamas euras, infliacija iššoko, ir čia nieko stebėtino. Buvo tikrai pastebimas vienas iš kai nų kilimo faktorių, tai euro įvedimas", — interviu sakė Karbauskis.

Jo teigimu, iki šiol infliacija nebuvo tokia ryški, nes oficialioje statistikoje ją mažino nukritusios naftos kainos. Karbauskis visą atsakomybę už kainų augimą paliko buvusiai Vyriausybei.

"Čia nesuvaldė tie politikai, kurie prisiekė, kad dėl euro įvedimo niekas nebrangs. <…> Aš manau, kad ta vyriausybė buvo tada, bet čia reikia prisiimti atsakomybę ne tik valdžiai, bet ir verslui, kuris aiškiai naudojasi galimybe ir tuos pelnus pasiekė, neteisingai keldamas kainas", — sakė "valstiečių" lyderis.

Metinė infliacija (rugsėjį, palyginti su 2016 metų rugsėjo mėnesiu) siekė 4,8%, o vidutinė metinė infliacija buvo 3% (rugpjūtį — atitinkamai 4,4% ir 2,6%).

Lietuvos bankas prognozuoja, kad kitąmet infliacija turėtų sumažėti. Taip pat Lietuvos bankas teigia, kad kainų kilimas Lietuvoje visų pirma yra susijęs su vidaus veiksniais. Pavyzdžiui, didesni akcizai alkoholiniams gėrimams metinę infliaciją Lietuvoje padidino apie 0,7 %, o padidintas PVM tarifas šilumos energijai — dar apie 0,2 %. Kartu šie veiksniai bene ketvirtadaliu prisidėjo prie bendrosios infliacijos lygio.

2015-ųjų sausio 1 dieną Lietuva tapo 19-ąja šalimi, įsivedusia eurą kaip savo oficialią valiutą.

Miestų gyvenimo kainos indeksasMiestų gyvenimo kainos indeksas