Tautos Santalka rengia konferenciją

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2017/10/12/tau... 2017-10-12 15:42:00, skaitė 1251, komentavo 3

Tautos Santalka rengia konferenciją

Vilniaus-igulos-karininku-ramove_Gabijos-J-nuotr-e1507742772260-300x261.jpg
Karininkų Ramovė | alkas.lt. nuotr.

Spalio 28 d., 10 val.  Karininkų ramovėje (Pamėnkalnio g. 13, Vilniuje) rengiama konferencija „Lietuvos išlikimas: geopolitiniai aspektai“. Konferenciją rengia š.m. spalio 7 d. įsteigta asociacija Tautos Santalka.

Pranešimus skaitys Seimo narys, dr. Laurynas Kasčiūnas (apie Europos Sąjungos viziją Lietuvos interesų kontekste), Marius Kundrotas (apie Tarpjūrio projektą ir jo galimybes), Julius Panka (apie Lietuvos santykius su Rusija), Vitalijus Balkus (apie migraciją) ir Gintaras Songaila (apie energetinį saugumą). Renginį ves Tomas Baranauskas, taip pat ketina pasisakyti prof. Krescencijus Stoškus, Algis Avižienis ir kiti intelektualai. Po pranešimų vyks diskusijos.

„Numatyta ir kitos konferencijos tema „Lietuvos išlikimas: vertybės ir demografija“, jei pirmoji konferencija susilauks didelio susidomėjimo“, – praneša Santalkos informacijos centras.

Išrinktasis Tautos Santalkos pirmininkas Marius Kundrotas teigia, kad ši organizacija įkurta ilgalaikiam šviečiamajam ir visuomeniniam darbui. Prisiminti Antano Smetonos žodžiai 1907 m. „Vilties“ laikraščio vedamajame straipsnyje, kad politikos gyvenimas labai varžomas, be to daugeliui atrodo per siauras ir per ankštas. „Naudokimės visuomenės gyvenimu. Jis priruoš mus politikos gyvenimui“, – cituojamas tautininkų patriarchas.

Į klausimą, kam reikalinga dar viena visuomeninė organizacija, atsakyta, jog daugelis veikiančių tautinių organizacijų yra arba nišinės, besidominčios tik vienu arba keliais tautos gyvenimo klausimais, arba angažuotos kurios nors religijos linkme, arba susijusios su kuria nors politine organizacija, arba atsiriboja nuo partinės politikos. Santalka pretenduoja vienyti įvairių tikėjimų, įvairių partijų, taip pat ir neutralius tautiškai orientuotus Lietuvos piliečius.

Apie santykius su kitomis organizacijomis teigiama, kad Santalka kuriasi bendrystei, o ne priešinimuisi ar beprasmėms varžyboms. Taip pat pabrėžiama, kad Santalka atmeta žlugusias kai kurių ankstesnių organizacijų pretenzijas kurti formalų skėtį kitoms organizacijoms: kadangi daugelis organizacijų brangina savo tapatybę ir suverenumą, šios pretenzijos įvardytos beviltiškomis savaime. „Vienintelis būdas sutelkti skirtingas organizacijas ir paskirus žmones –  tai dalyvavimas bendruose darbuose“, – teigia Santalkos vadovas.

Santalkos Deklaracijoje aukščiausiu žmogaus gyvenimo matu įvardijama dora, asmens vertės matu pripažįstamas indėlis į bendrojo gėrio kūrybą, tauta vadinama kultūros kalve ir valstybės pagrindu. Atskiri punktai skiriami šeimai, kaip tautos gyvasties sąlygai, tautos suverenumui, demokratijai ir socialiniam teisingumui. Tarptautinėje politikoje pasisakoma už NATO, prieš Rusijos imperializmą, prieš Europos Sąjungos centralizaciją, už glaudesnį Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimą.

Santalkos Etikos kodekse rašoma, kad Santalkos nariai rinkimuose balsuoja tik už tautines partijas arba atskirus tautiškus politikus iš kitų partijų, taip pat ir bepartinius. Santalka griežtai atsiriboja nuo šovinizmo, totalitarizmo, Kremliaus agentūrų ir libertarizmo, pasak vadovo, jau pasiekusių kai kurias tautines organizacijas.

Tautos Santalka įsteigta š.m. spalio 7 d. Valdybos nariais išrinkti: Tomas Baranauskas, Ramūnas Kazakevičius,  Julius Panka, Eugenijus Pukėnas, Marius Kundrotas, Mindaugas Sidaravičius ir Gintaras Songaila.