Lenkijos ambasadorė: Lietuvoje negalima švęsti gegužės 9-osios

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-10-13 07:21:44, skaitė 733, komentavo 1

Lenkijos ambasadorė: Lietuvoje negalima švęsti gegužės 9-osios

Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, archyvinė nuotrauka
Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, archyvinė nuotrauka

Naujoji Lenkijos ambasadorė Lietuvoje mano, kad 1945 metų gegužės 9-oji neatnešė laisvės nei Lietuvai, nei Lenkijai

VILNIUS, spalio 12 — Sputnik. Naujoji Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska susitikus su Lietuvos žurnalistais teigė, kad, anot jos, neteisinga švęsti Pergalės dieną Lietuvoje ir Lenkijoje, praneša RIA Novosti.

Anot Doroszewskos, švęsti Antrojo pasaulinio karo pabaigą gegužės 9-ąją yra neteisinga, nes ši diena 1945-aisiais neatnešė laisvės nei Lietuvai, nei Lenkijai.

"Antrojo pasaulinio karo pabaigos šventimas gegužės devintąją neatitinka tiesos, nes žinome, kad tą dieną nei Lenkija, nei Lietuva nelaimėjo. Tai nėra proga tą dieną linksmai švęsti karo pabaigą", — spaudos konferencijoje Vilniuje sakė ambasadorė Urszula Doroszewska.

Oficialiai Lietuva švenčia Pergalės dieną gegužės 8-ąją, kaip tai daroma ir kitose Europos šalyse. Lietuvos valdžia savo pasirinkimą motyvoja tuo, kad būtent šią dieną buvo pasirašytas Fašistinės Vokietijos kapituliacijos aktas.

Tačiau Lietuvoje tūkstančiai žmonių gegužės 9 dieną susirenka tarybinių karių, žuvusių Antrojo pasaulinio karo metu, palaidojimo vietose.

Kelis metus iš eilės akcija "Nemirtingasis pulkas" vyksta Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune, Alytuje ir Šiauliuose bei kituose miestuose.

Doroszewska oficialiai įteikė Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei skiriamuosius raštus šių metų rugpjūčio 23 dieną. Spaudos konferencijos metu ambasadorė pabrėžė, kad vienas pagrindinių jos darbo prioritetų — Lietuvos ir Lenkijos saugumas bei gynyba, ypač šalių bendradarbiavimas informaciniame kare.