Lenkijos "Žabka" paspaus lietuvių "Maximą"

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/satires/... 2017-10-13 07:28:40, skaitė 1090, komentavo 0

Lenkijos

Pakaks
Pakaks

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigiamai vertina tai, kad Lietuvoje gali atsirasti pagrindiniai Lenkijos prekybos tinklai, kurie kartu su vokišku "Lidl" sudarys rimtą kainų konkurenciją keturiems pagrindiniams šalies prekybos tinklams — "Maxima", "Iki", "Rimi" ir "Norfa"

—  Laba diena, pone Tadeušai. Greitai jusų savaitgaliai taps tikru poilsiu. Jums nereikės šeštadieniais ir sekmadieniais važinėti į "istorinę tėvynę" pirkti pigių produktų. Pagrindiniai lenku prekybos tinklai "Žabka" ir "Lewiatan" papuoš Lietuvos miestų ir gyvenviečių gatves, o mes gausime pigių lenkiškų maisto produktų "iš pirmų rankų". Girdėjote tokią najieną?

— Duok dieve, pone Marjanai. Lenkai moka sąžiningai prekiauti, o ne atimti paskutines kelnes iš savo tautiečių, kaip šiandien daro Lietuvos prekybininkai. Sveika konkurencija — pagrindinis kapitalizmo laimėjimas. O pas mus Lietuvoje jos beveik nėra. Kainas parduotuvėse nustato patys prekybininkai. Kur beužeitum — tos pačios prekės kaina gali skirtis tik keliais centais. Štai prieš pusantrų metų atsirado pas mus vokiškas "Lidl", kuris stengėsi nors kaip konkuruoti su "Maxima". Bet, deja, jo pajėgumo kol kas neužtenka. Bei ir prekių asortimentas ten ne labai jau didelis ir gabenti jas reikia vos ne iš pačios Vokietijos, o tai brangiai kainuoja. Lenkai savo gabenamas į Lietuvą prekes vežios pigiau.

Be to, Lenkijos gamintojų produktai kainuoja pigiau nei lietuvišos prekės. Savo laiku Lenkijai tapus ES nare lenkai sugebėjo išreikalauti savo ūkininkams žymiai didesnių preferencijų, nei tai padarė Lietuvos derybininkai, kuriems vadovavo netvirtų pažiūrų liberalas Petras Auštrevičius. Jie Briuselyje kovojo už kiekvieną savo ūkininkų centą iš ES fondų, tuo tarpu  lietuviai pasirašė visus popierius užmerktomis akimis. Štai dabar ir išryškėjo mūsų politikų ir valstybės pareigūnų neįžvalgumas stojimo į ES metu.

— O gal atvirkščiai, įžvalgumas? Juk su savo prekybininkais  susitarti dėl "paaukojimų partijos naudai" paprsčiau, nei su užsieniečiais. Štai ir byla dėl korupcijos liberalų stovykloje tik patvirtina mano spėjimus. Tiesa, kai kas lieka paslaptis ir man. Ar gi tik liberalai ėmė kyšius — likę Lietuvos politikai išeina yra "švarūs ir pūkuoti"?

— Na, pone Marjanai, Jūs apie tai net nekalbėkite garsiai! Juk tai išdavystė! Kaip Jūs galėjote pagalvoti, kad mūsų pagrindiniai politikai, kurie kiekveiną dieną žiba televizorių ekranuose, gali būti korumpuoti?! Jie — Lietuvos protas, garbė ir sąžinė! O skandalas dėl Eligijaus Masiulio kyšio — tik vienas atvejis, nesusipratimas. Kas liečia lenkiškų prekybos tinklų atsiradimą Lietuvoje, už kurį kovoja  ministras pirmininkas, tai pasakysiu, kad "viščiukus skaičiuoja rudenį". Pažiūrėsime, kaip jie sugebės konkuruoti su Lietuvos prekybininkais, kurie jau sunerimo dėl šios najienos ir pareiškė, kad kapitalistinio pelno principai neleis lenkams išsiplėtoti Lietuvoje.

"Lenkai iš pradžių irgi gali bandyti kažkiek dempinguoti. Bet galų gale verslui svarbi ekonominė nauda ir pelnas", — sakė "Norfos" įmonių grupės vadovas Dainius Dundulis. Jam viešai pritarė "Iki" valdančios bendrovės "Palink" direktorius Gerardas Rogas, kuris abejoja, ar galimybė Lenkijos mažmenininkui plėstis Lietuvoje yra reali.

Išeina, kad Lietuvos prekybininkai jau išsiuntė lenkams žinutę, kad tie suprastų, jog "lazdą į ratus" jiems kiš  į kiekvieną jų žingsnį Lietuvos žemėje. Verslas — žiaurus reikalas, o svetimšalių į savo žemę be kovos niekas neįsileidžia.