Didžiosios Britanijos žvalgybos vadovas: Teroro pavojus šalyje auga nerimą keliančiu greičiu

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2017/1... 2017-10-19 22:10:56, skaitė 1733, komentavo 0

Didžiosios Britanijos žvalgybos vadovas: Teroro pavojus šalyje auga nerimą keliančiu greičiu

Didžiosios Britanijos žvalgybos vadovas: „Teroro pavojus šalyje auga nerimą keliančiu greičiu“

„Didžioji Britanija patiria nuolatinį ir beprecedentį teroristų puolimą“, – spalio 17 dieną susitikęs su žurnalistais perspėjo Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros MI5 generalinis direktorius Andrew Parkeris.

Pirmą kartą po dvejų metų tylos viešumoje pasirodęs Saugumo tarnybos vadovas pripažįsta: 2017-ieji tapo lūžio metais – kito tokio laikotarpio, kai buvo suorganizuota tiek daug sėkmingų ir nesėkmingų mirtinų išpuolių – sprogdinimų, šaudymų ar kitokių išpuolių, per kuriuos žudyta apsiginklavus peiliu ar nukreipus į minią automobilį, dar nėra buvę. „Grėsmė yra didžiausia per 34 mano karjeros žvalgyboje metus“, – patikino žurnalistus A. Parkeris.

„Atakų organizatoriai veikia šalies viduje, iš užsienio valstybių ir internetu. Kartais išpuoliai yra ilgai tobulinami, kol detaliai suplanuojami, kartais jie – visiškai neapgalvoti, vykdomi spontaniškai“, – apžvelgdamas situaciją sakė MI5 pareigūnas. „Grėsmė yra daugialypė, sparčiai kinta, veikiama tokiu mastu ir tokiu tempu, kokio anksčiau nebuvome matę“, – savo nerimo neslėpė A.Parkeris.

Kad terorizmo pavojus šalyje auga nerimą keliančiu greičiu, rodo ir MI5 agentūros vadovo pateikti skaičiai. Vien per pastaruosius metus Didžiojoje Britanijoje dėl galimų ryšių su terorizmu buvo išsamiai patikrinti apie 20 000 žmonių, o šiuo metu su terorizmu kovojančios specialiosios tarnybos vykdo 500 operacijų, nukreiptų prieš 3000 asmenų, įtariamų dalyvaujant teroristinėje veikloje.

Tokių sutelktų pastangų rezultatas: per pastaruosius ketverius metus JK sustabdyta dvidešimt teroristinių išpuolių. Vien per pastaruosius septynis mėnesius MI5, bendradarbiaudama su policija, užkardino septynis islamistų išpuolius. Visus rekordus muša ir dėl teroristinės veiklos suimtų asmenų skaičius – per pirmąjį šių metų pusmetį jų būta 379.

„Žinant, kas 2017 metais įvyko ir kam įvykti buvo sutrukdyta, tampa aišku, jog Jungtinėje Karalystėje grumiamės su rimtu islamistų ekstremizmo pavojumi, – žurnalistams kalbėjo A. Parkeris.

Situaciją komplikuoja ir tai, kad nemažai džihadistų iš kovų Sirijoje ir Irake grįžta būtent į Didžiąją Britaniją, o šiuolaikinės technologijos, ypač internetas tapo didele paspirtimi teroristams – čia ne tik „nuolat skatinama tęsti džihadą“, bet ir suteikiama „greita prieiga prie informacijos, kur gauti sprogmenų, kaip pagaminti bombą ir pan.“ – Saugumo tarnybos vadovas pripažįsta: „Pagrindo manyti, jog terorizmo grėsmė mažės, šiuo metu, deja, nėra“.

Ta proga A. Parkeris išreiškė viltį, kad vyriausybė ir privatus sektorius suras būdų, kaip bendradarbiauti ir šiuo svarbiu klausimu. Ypač aktualu, kad įsitrauktų interneto paslaugų teikėjai, kurie, MI5 vadovo teigimu, jie „turi pareigą padėti užtikrinti visuomenės saugumą“.

Būtent todėl, kad tokiems mirtį nešantiems išpuoliams teroristai gali susiorganizuoti vos per kelias dienas ir kad vis daugiau islamistų ekstremistų jiems ryžtasi spontaniškai, o specialiųjų pajėgų ir policijos galimybės juos užkardyti vis dar per menkos, Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros vadovo situacijos vertinimuose ryškesnio optimizmo nebuvo girdėti. „Islamistinis terorizmas yra aštrus ir ilgalaikis iššūkis ir jis reikalauja nuoseklaus ir visapusiško požiūrio“, – sakė MI5 generalinis direktorius A. Parkeris.

Parengta pagal independent.co.uk