Juozas Statkevičius: to, kas vyksta Lietuvoje jau neįmanoma kęsti

Autorius: Nikolajus Dolinskis Šaltinis: http://sputniknews.lt/politics... 2017-10-24 08:38:30, skaitė 1385, komentavo 1

Juozas Statkevičius: to, kas vyksta Lietuvoje jau neįmanoma kęsti

Juozas Statkevičius, archyvinė nuotrauka
Juozas Statkevičius, archyvinė nuotrauka

Žymus drabužių dizaineris visiškai nesigaili dėl "įžeidžiančių žodžių", apibūdinančių tai, kas vyksta gimtoje šalyje, papasakojo Juozas Statkevičius išskirtiniame interviu Sputnik Lietuva

Metų pradžioje susprogusios bombos efektą sukėlė įrašas asmeninėje garsiausio Lietuvos dizainerio Juozo Statkevičiaus paskyroje socialiniame tinkle Facebook. Jo žodžius tuoj pat pavadino "kreipiniu į Lietuvos piliečius" ir "raginimu bėgti iš šalies".

Primename, kad garsus dizaineris (pas kurį LŽVS lyderis Ramūnas Karbauskis užsakė eskizus tautiniams drabužiams Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai) vasario 19-ąją parašė:  "25 metus esame laisvi, o jokių pasikeitimų! Tik į blogą pusę! Vien pažadai, tušti, beverčiai žodžiai! Bloga! Dar kartą mąstau lėkt iš čia! Iš šalies, kur nacionalinis patiekalas — kitas lietuvis!".

Be to, Juozas Statkevičius labai nepalankiai apibūdino socialinę ir ekonominę situaciją Lietuvoje: "Nesunku pastebėti, kad maistą perkame Lenkijoje. Dirbame Norvegijoje, Anglijoje, atostogaujame Ispanijoje, Turkijoje… Jaunimas mokosi pasaulyje — visur! Tai kam ta mūsų Lietuva? Kad Seimo narius išlaikytume, kurie visus priverstinai išvaro emigruoti? "

Deja, kai tik šis užrašas tapo žinomas plačiajai visuomenei, autorių užgriuvo kritikos srautas. Ir netrukus dizaineris ištrynė skandalingą užrašą iš savo Facebook puslapio. Po to Juozą Statkevičių nedelsiant apkaltino bailumu. Kai kurie pagalvojo, kad tai buvo kaltės pripažinimas. Esą, iš tiesų ne viskas taip blogai Lietuvos valstybėje.

Sputnik Lietuva nusprendė tiesiogiai susisiekti su "metų skandalistu". Primename, kad Statkevičius drabužius kūrė buvusio Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus žmonai Almai Adamkienei, buvusiai Latvijos prezidentei Vairai Vykei-Freibergai, Danijos sosto įpėdinio Frederiko žmonai Mary, kino ir muzikos žvaigždėms. O praėjusių metų rudenį buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutis įteikė jam apdovanojimą už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui. Atrodytų, kurk sau į sveikatą. Kaip tik lapkričio 9-ąją dizaineris savo 49-ojo gimtadienio proga Vilniuje pristatė savo naują kolekciją, skirtą ateinančiam vasaros sezonui.

- Sprendžiant iš visko, Juozai, pats jūs taip ir nepabėgote iš Lietuvos, nors ir raginote kitus tai padaryti. Kas gi jus privertė parašyti Facebook?

Jei padėtis būtų nuostabi, kiekvienais metais iš Lietuvos neišvyktų 30-40 tūkstančių žmonių. Kad atvykęs turistas suvoktų tiesą, reikia pasivaikščioti ne po centrines gatves, o nuvykti į kokį nors miegamajį rajoną ir pasikalbėti su vietiniais gyventojais. Pensininkai gauna per mėnesį po du šimtus eurų. Ar tai normalu? Mano mama dirbo visą gyvenimą, o dabar aš ją išlaikau. Jau dvidešimt metų. Ir taip kiekvienoje šeimoje. Atlyginimai taip pat labai maži. O kai įvedė eurą, kainos iškart pakilo. Kai kur net  tris kartus. Kaip gyventi? Štai žmonės ir bėga iš Lietuvos.

- Situacija gali pasikeisti į gerąją pusę?  

— Tai gali įvykti tik pasikeitus valdžiai, įskaitant prezidentą. O kol kas mus nuolat puola Rusija. Juokinga girdėti, kiek kartų ji jau mus puolė. Beveik kasdien tankai pas mus važiuoja. Tiesą sakant, lietuviška propaganda jau įgriso. Tai kvaila! Na ką, ką Rusijai čia, Lietuvoje, veikti? Kam mes jai?

- Ar nebijote taip drąsiai pasisakyti?

— Taigi sakau tiesą. Jei mane kas nors nušaus, tegul nušauna. Ką čia padarysi… Pakartosiu, aš nieko neišgalvoju, aš sakau tikrą tiesą. O tiesa visada nepatogi. Ir mes vis laukiame, laukiame, kada gi bus geriau. O niekas nesikeičia. Jau 27 metus…