Mokslininkai tarp vyrų ir moterų surado daugiau nei 1 500 genetinių skirtumų

Autorius: LaisvaVisuomene.lt Šaltinis: http://laisvavisuomene.lt/moks... 2017-10-30 22:16:32, skaitė 1076, komentavo 0

Mokslininkai tarp vyrų ir moterų surado daugiau nei 1 500 genetinių skirtumų

Mokslininkai surado 1 559 genetinius skirtumus tarp vyrų ir moterų, kurie susiję ne tik su lytiniais, bet ir kitais organais, pavyzdžiui, smegenimis, oda ar širdimi.

„Dauguma tam tikrai lyčiai būdingų genų yra susiję su reprodukcine žmogaus sistema ir nurodo pastebimus fiziologinius vyro ir moters skirtumus, – teigia mokslininkai, – tačiau dabar atradome nemažai genų, kurie nėra tiesiogiai susiję su reprodukcine sistema, bet pasižymi tik tam tikrai lyčiai būdinga genų išraiška (angl. sex-specific expression), pavyzdžiui, tik vyrams būdingi odos genai“.

Duomenys rodo, kad lyties keitimas yra kur kas sudėtingesnis nei tiesiog hormonų terapija ar operacija. „Tyrimo rezultatai gali padėti geriau suprasti biologinių lyčių skirtumų charakteristikas“, – išvadoje konstatuoja mokslininkai.

Atlikdami tyrimą Weizmanno instituto Molekulinės genetikos katedros mokslininkai Moranas Gershonis ir Shmuelis Pietrokovskis surado ir sužymėjo tūkstančius genų iš 53 audinių, kurie vyrų ir moterų yra panašūs, pavyzdžiui, odos, raumenų ir smegenų. Tyrimu siekta išsiaiškinti, kokiu mastu genai lemia, kaip skirtingai tam tikros ligos veikia vyrus ir moteris.

Tyrimo išvadoje taip pat rašoma: „Vyrai ir moterys skiriasi akivaizdžiais ir ne tokiais akivaizdžiais būdais, pavyzdžiui, skirtingu tam tikrų ligų paplitimu organizme ar nevienoda reakcija į vaistus. Siekėme išsiaiškinti, kaip tai susiję su lytimi. Vaismano (Weizmann) instituto mokslininkai išsiaiškino, kad daugybė genų išraiškų tarp lyčių skiriasi“.

Šaltinis: lifesitenews.com