Vox populi apie pokario "partizanus"

Autorius: Jonas Kovalskis Šaltinis: https://www.facebook.com/perma... 2017-10-30 22:48:26, skaitė 3027, komentavo 11

Vox populi apie pokario

Po R. Vanagaitės pasisakymo apie A. Ramanauską-Vanagą kilo audra "patriotinėje" pelkėje, kuri save įsivaizduoja nei daug nei mažai, o Lietuvos gelbėtojais. Daugumos Lietuvos žmonių požiūris į šiuos "gelbėtojus" yra labai prieštaringas dėl jų savanaudiškumo, gobšumo, sąžiningumo stokos ir kitų savybių, kurios nekelia eiliniam garbingam žmogui pasitikėjimo.

Papasakok savo istoriją apie "partizanus", "Miško brolius", banditus. Kokie "laisvės kovotojai" buvo šaunūs, teisingi, geri mums visiems pasakoja, tiesiog įkyriai skalbia smegenis, kasdien visa armija samdytų Lietuvos propagandistų ir istorijos klastotojų. Ne už ačiū dūzgia bitutės, o už riebesnį kąsnį iš valdiško lovio. Ne vardan tos Lietuvos, bet vardan savo gerovės gieda giesmes, ditirambus tokie pokario miškų "didvyrių" žygių giesmininkai.

O tu papasakok savo istoriją, be pagražinimų, kokią tau pasakojo tavo tėvai, artimieji, žmonės, kuriais abejoti tu neturi jokio pagrindo. Karas niekada nebuvo gražus, ir žmonės jame retai galėjo išlikti žmonėmis, nesusitepę rankų nekaltųjų krauju.

Iš "Lietuvos ryto" komentarų
***
Anupras:
"Per vadinamąjį "Stalino represijų" laikotarpį nuo 1924 iki 1937 buvo sunaikinta apie 850 tūkstančių žmonių, o anuomet tavo liaupsinamojoje JAV kasmet buvo sunaikinama apie 1,5 % nuo visų JAV gyventojų skaičiaus. Pasidomėk istorija, propagandininke. Ir svarbiausia kad nei Stalinas, nei Hitleris žmonių nežudė, o žudė TOKIE KAIP TU, arba tavo seneliai ir tik LOVIO arba riebesnio kąsnio. Tavo "partizanai" buvo eiliniai nusikaltėliai, kurie nei arė, nei sėjo, o tik plėšė ir žudė pokario Lietuvos kaimų ir miestelių gyventojus. Slapstėsi miškuose, ėdė atimtą maistą ir gėrė juodai iš pavydo ir pykčio, kad liko užribyje, t.y. už įstatymo ribų. Pavydas jiems bambas graužė, kad Tarybų valdžia vargšams ir kumečiams NEMOKAMAI davė žemės, aprūpino technika, statė mokyklas ir ligonines, nemokamai gydė, mokė, švietė, ... Tarybų valdžia BUTUS (miestelėnams) ir NAMUS (kaimų gyventojams) DALINO NEMOKAMAI. Tokia jau toji istorija... ir laikas būtų susitaikyti vardan Lietuvos ATEITIES, tik sunkiai gyja žaizdos žemės mūsų, o ir jūs naciai vėl keliate galvas ..."

***
Leta:
"Buvo 1948 metai, pas mano senelius, gyvenusius Jonavos valsciuje, atejo miskiniai, negana, kad pasieme lasinius, bet dar rado ir naujus chromo batus, kuriu diedukas nenorejo atiduoti, tai taip muse, sparde, kad dvi savaites paslikas gulejo, teko daktara is Jonavos vezti, aciu dievui, daugiAu pas juos neatejo, nes iki misko buvo virs 4km, ir aplink nesigirdejo, po dvieju metu mano mama paskyre dirbti i Gudeliu mokykla Pagiriu valsciuje, tai tie patys miskiniai daznai tam kaime lankydavosi, savu giminiu neliete, o kitus vargsus apiplesdavo, mama pasakojo, kad nuejo lankyti mokinio, rado sumustus jo tevus, banditai issivede telycia, o namuose 7 vaikai, badas...mama atidirbo tuos metus ir move is to kaimo (jos neliete, nes seimi?inku sunus irgi miske buvo, jei reikedavo eiti del kokiu rinkliavu per kaima, pasakydavo seimininkei, o is Ukmerges atsiunte jauna mergaite kazka rinkti, ji dingo, pavasari rado miske ziauriai isniekinta ir nuzudyta)"

***
MIŠKINIAI GYNĖ TURČIUS — NE TAUTĄ.:
"Iki ašarų graudina ir jaudina visi aprašymai apie kankinius miškinius. Jie tarnavo smetoninei aplinkai, kuri išnaudojo ir engė lietuvių Tautą, o kankiniai miškiniai lietuvių Tautą kankino — už tai, kad 1940 m. Liaudies Seimą išsirinko ir aneksiją Sovietų Sąjungoje pasirinko, o smetoninė aplinka neteko turtų, garbės, užimamų gerai apmokamų pareigų ir atsidūrė prie suskilusios geldos. _¶_2017 metais Lietuvos Demokratiją ir Konstituciją atstovaujantys pareigūnai vis dar nutyli (ignoruoja) Tikrą Istorinę Tiesą — miškiniai su savo vadovybe, kuri buvo pavaldi smetoninei aplinkai (trumpiau — buržuazijai), iki šiandienos elgiasi taip, tarsi lietuvių Tauta būtų jie, o Trimilijoninė lietuvių Tauta tėra jų pavaldiniai ar vergai, privalantys klausyti ir vykdyti, ką Tautos išnaudotojai Tautai liepia. _¶_Miškiniai nusipelno pagarbos iš tų, kuriems tarnavo — lietuvių Tautai jie netarnavo, todėl Tauta, valdanti Lietuvos valstybę, neprivalo jų garbinti taip, kaip to siekia prasismelkę į Valdžios Viršūnę atkutę buržuazijos likučiai ir jų vaikučiai. _¶_Šis ginčas primena Tėvynės vidaus priešų siekį išaukštinti nuo 1992 m. (ar dar anksčiau) nuo lietuvių Tautos nusisukusį ir Tautai kenkusį teroru ir politinėmis žmogžudystėmis vykdyto Šliaužiančio Perversmo Kruvinos Puotos dalyvį V.Landsbergį — šiuo klausimu Konstitucinis Teismas ir lietuvių Tauta jau pasisakė aiškiai ir pagal Konstituciją. — _¶_Todėl manau, kad už apgautus ir kovose prieš lietuvių Tautą (prieš lietuvių Tautą!!!) pražudytus Miško Brolius kaltę turi prisiimti ir atgailauti atkutę, šiandien į Valdžią prasmukę buržujų likučiai ir jų vaikučiai. _¶_Lietuvių Tauta negali leisti susilaukti Antro Genocido, ką siūlo rašytojai Rūtai Vanagaitei V.Landsbergis pranešime „Dušanskienė“ — „nueiti į mišką ir NUSITEISTI“. Tai yra PASIKARTI... __Pagarbiai, prosenis^Antānas"

***
OOO
mano amžinatilsį mama papasakotų jums,kaip miškiniai(dabar vadinami partizanais) skriaudė to pačio kaimo žmones,kaip prisidėjo prie žydų naikinimo,jų turto būdavo pilni namai,pasakojo,kaip keisdavosi rajonais,kad nepažintų žmonės,kuriuos naikino.Po visko dingo iš kaimo ir Lietuvos. Gyveno ir mirė Amerikoje.Todėl mes daug ko nežinome.Vertiname tik kad jie kovojo prieš okupantus,bet daugiausiai nuo jų kentėjo paprasti Lietuvos gyventojai."

****
Be vardo:
"Nemanau, kad vaikai ar anukai turi atsakyti uz ju proteviu klaidas, faktas tas partizanai buvo miskiniai plesikai ir zmogzudziai kurie tingejo dirbt ir kovojo ne pries sovietus , o pries paprastus kaimo zmones kiek jie zmoniu nuzude svolociai ir banditai dar cia kas juos didvyriais daro juokas ima. Partizanai buvo banditai ir tai jums patvirtins dar gyvi like senyvo amziaus zmones oi kiek jie jums papasakotu apie psiaudo didvyrius."

***
PARTIZANAI LIETUVOS GEDA:
"Didvyrius atrado, mano zmonos mociute ir seneli partizanai isvede i lauka ir prie vaiku susaude sveikos vietos nei ant kuno nei ant veido nebuvo visa suvarpyta. Ka jus cia pezate visi pasiklauskite senoliu . Partizanai buvo nuo teisesaugos begantys vagys ir zmogzudziai tik veliau atsirado keli partizanu buriai kurie prisidengdami kova uz laisve ir toliau plese ir zude lietuvius. Tas pats sovietinios marazmas vyksta ir dabar surado didvyrius mums . Geda uz tokius partizanus ir uz tokia valdzia."

***
ŠILKALNIO RAČKĖ:
"Šitie klausimai yra labai skaudūs ir slidūs. Mano a.a. tėvelis apie miškinius ne tik gero pasakojo, visokių buvo. Sakysim, vienas išėjo į mišką, kad atkeršytų konkurentui, paviliojusiam jo merginą, ir liktų nenubaustas (paskui sudegino jų namus), kitas apsivogęs slėpėsi nuo kalėjimo, ne vienas išsidirbinėjo naktimis žmones gąsdindamas- iš tokių laukti gerų žinių ar patriotizmo buvo beprasmiška. Beje, nesakykit, kad tai buvo sovietų provokatoriai- žmonės juos pažinojo. Bet, aišku, buvo ir tikrų patriotų, todėl kad ir apie tą Vanagą reikėtų kalbėti ne iš KGB kažkokių provokacinių lapelių, o įvertinant visus faktus..."

***
SIAIP:
"Nezinau kodel,bet mano mociute, tokius partizanus kazkodel vadindavo banditais."

***
PILKAS:
"Į miškus sulindo vagys ir žudikai, kuriuos fašistai iš kalėjimo paleido ir žydšaudžiai, kurie nespėjo į vakarus pabėgt, kai artėjo rusų armija. Na ir visi baltraištininkai žudikai, kurie prie fašistų buvo policajais. Tuos fašistus žydšaudžius, kurie nespsėjo į vakarus pabėgt ar į miškus sulįst - rusai ištrėmė į sibirą. Na o bandiugos partizanai tik žudė lietuvius ir toks tik jų "žygdarbis". O vanagas ten ar varna ar kitas banditas, nėra jokio skirtumo. Tiesiog po 1990 Lietuvos valdžia padarė klaidą - leido iš tų sibirų pargrįžt žydšaudžių anukams, tai jie ir sužlugdė Lietuvą. Banditas yra tik banditas, obuolys nuo obels netoli krenta. Todėl ir suvešėjo Lietuvoje banditizmas, kai pargužėjo fašistinės ordos, todėl Lietuva ir nusmuko, kai iš principo turėjo būti pakilimas. Ir sėdi jie visur sulindę, valdžioje, ministerijose, knygų leidyklose ir drebina kinkas, kad jų praeities nieks nesužinotų. Leidyklose tai iš vis gerai matyt pagal knygų vertimus, nes tie parazitai net lietuvių kalbos nemoka! Taigi jie bet kokį net tolimą kaltinimą žydšaudžiams žiauriai užgniaužia, nes žydšaudžiai dabar valdo. Tas Vanagaitės knygų išmetimas iš vis ne prie ko prie istorinių dalykų, nes apie jokį vanagą ji knygose nerašė. Bet knygų išmetimas gerai įrodė kas toje leidykloje sėdi ir kas mūsų valdžioje sėdi. Taigi siūlau boikotuot tokią žydšaudžių leidyklą ir jos knygų nebepirkt!"

***
DUSTAS:
"Su kuo kovojo partizanai??? Su rusų armija? NE, jie kovojo su savo tautos žmonėmis, ŽUDĖ JUOS. Išlįsdavo iš miško naktį kaip bailiai ir žudė beginklius žmones. Vot ir visa kova. Gal kas galit papasakot ką dar darė? Na taip, apiplėšinėjo kaimiečius, girtuokliavo, prievartavo merginas. Ką dar? Ogi nieko. O ką jau taip viską Vanagas paaukojo Lietuvai??? Buvo toks pat banditas, kaip ir kiti, pasislėpęs miške ir tik tiek. Jų visa kova- BANDITIZMAS. O šitas senis matot dar gyvas, tai matyt pats kartu su Vanagu ir buvo pas kėgėbistus, jei liko gyvas. O gal tik jis vienas iš kgb? :) Rusai nepaliko gyvo NĖ VIENO miškinio bandito- partizano, todėl jei kažkas gyvas visą sovietmetį išbuvo - galvą guldau buvęs kėgėbistas."

***
IIIII:
"partizanai. man seneliai pasakojo, kad tiesa kad juos pazinojo,mazai buvo nevietiniu,dar buvo ir keli vokieciai. zinoma jie neprasydavo o reikalavo maisto, naminesir bandyk neduot.ir isidami tave perspeja, jei kam nors pasakysi, tai rytoj nakti gausi kulka i kakta. ir tuno miske , diena bijodavo islyst.vietiniai baltaraisciai irgi buvo su jais. ir bijok naktimis. o diena bijok nkvd. nes kadangi gyveno pamiskej tai buvo itariamuju sarase. pastoviai dare kratas. zodziu diena bijok vienu, nakti kitu. va toks gyvenimas buvo kaime. mano senelis niekad nebuvo partinis, bet zodzio partizanai nenaudojo, sake miskiniai"

***
IS KNYGOS "KITA MENULIO PUSE:
:Taigi antpuolių metu pokario partizanai nukovė beveik 12 000 žmonių, tačiau okupantai tame skaičiuje sudaro tik 5 proc. Likusieji 95 proc. aukų – daugiausia lietuviai (stribai, partiniai ir sovietiniai aktyvistai, civiliai). Įdomu ir tai, kad 75 proc. aukų sudarė kolaboravimu kaltinti beginkliai gyventojai – 8 852 žmonės (K. Girnius savo knygoje „Partizanų kovos Lietuvoje“ (Chicago, 1987) nurodė, jog žuvo nuo „7 000 iki 10 000 paprastų žmonių“). Knygos autorius teigia: „Statistinės analizės metodu gautas okupantų, tikrų ir tariamų kolaborantų nuostolių balansas yra netikėtas, griaunantis iki šiol istorijos politikos formuotą ir gyvuojantį įvaizdį apie partizanų kovų pobūdį. Skyriuje išdėstyta medžiaga leidžia teigti, kad sovietams pavyko įvairiais prievartiniais ir ideologiniais būdais patraukti savo pusėn nemažą gyventojų dalį ir supriešinti su pogrindžiu bei jį remiančia visuomene, primesti kaimo bendruomenei pilietiniam konfliktui būdingus elementus.” (p.195)."

****
GF:
"Eina velniop visi banditų partizanų gerbėjai.Miškiniai ,atėję visiškai girti naktį iššaudė mano mamos tetį,mamą ir suaugusį brolį už tai,kad šis nesutiko eit kartu į mišką,o tėvukai neleido.Kiek šeimų issaude tie ozių garbinami miškiniai,cia juos gina,kas neturi giminiu is pokario laiku ir iskraipo tų laikų istoriją."

***
VILMA:
"jūs man paaiškinkit kaip jie pokaryje kovojo už Lietuvą ? atsišaudymas kai juos apsupo, nužudymas kaimo mokytojos komjaunuolės, kolūkio pirmininko tai ne kova, o gal vežamus tremtin išvadavo ? o gal mano senelio Lietuvos savanorio sudeginti namai buvo kova ? galiu duoti tetos adresą, papasakos kaip atėję iš miško mušė ją 16 metų, kaip mušė jos mamą, kaip tėvas turėjo bėgti iš savo namų kaip stovi su šeima į miestą, kad gyvi liktų, ir tai buvo ne persirengę, o pažįstami to paties net kaimo žmonės"

***
KLAUSIMELIS:
"Jus visiskai teisus, 58 komentatoriau. Is tikruju, nebeliko jau liudininku, kurie galetu tikrai objektyviai papasakoti, kas vyko. Be to, jau butu labai garbingo amziaus, kad ir atmintis nebebutu sviesi . Tikrai stebetina pono Jakavonio atmintis... Mano viena mociute pasakojo, kad diena ateidavo stribai, terorizuodavo, naktimis atslingdavo miskiniai, taip pat elgdavosi. Jokio PARTIZANAI nebuvo, buvo MISKINIAI...Kita mociute taip pat pasakojo, kad miskiniai nakti ateja, juos apiplese. O kadangi drabuziai tada buvo ne masines gamybos, tai vos uz savaites kaimynai papasakojo, kad tie ,,partizanai,, kaimo sokiuose buvo su ju drabuziais. Svarbiausia, kad mociute zinojo ir vardus ir pavardes tu dabartiniu didvyriu, bet iki pat mirties taip ir nepasake, kas tokie, tik prasitare, kad tai tie patys, kuriuos siandiena garbina Klaipedos rajone...Ir pridejo, kad dievas juos teis. Ir dar mociutes man pasakojo, kad miskuose daugiausia buvo besislapstanciu nuo emimo i Tarybine Armija, kurie lauke, kad pagaliaus ateis amerikonai ir isvaduos Lietuva. Kazkaip visi uzmirso, kaip buvo apmeluotas pokario jaunimas, klausesis Amerikos balso radijo stoties. Jeigu gerai atsimenu, saukinys skambejo - Kalba Amerikos balsas is Vasingtono... Vat ir nepasiseke man su mociutemis, kazkaip neiskiepijo man meiles miskiniams. Pasakojo, kaip vokieciams atejus, jie gyveno, pasakojo, kaip Tarybinei Armijai puolant Klaipeda, tarybiniai ( rasau -tarybiniai, kadangi buvo ne tik rusu tautybes, buvo ir lietuviu, ir latviu, ir ukrainieciu ir t.t.) kareivukai burokus is sklepo grauze is bado, kaip plesikavo. Pasakojo ir apie vaikus, kurie ubagaudavo atklyde is Karalaiuciaus krasto. bet tai buvo, ejo, praejo. O miskiniai kelis metus is eiles terorizuodavo, deje, taip nieko ispudingo, Lietuvos vardu, nepadare"