Rusija nedalyvaus 2018 metų Olimpinėse žaidynėse po neutralia vėliava

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/russia/2... 2017-11-05 17:24:29, skaitė 1079, komentavo 0

Rusija nedalyvaus 2018 metų Olimpinėse žaidynėse po neutralia vėliava

Rusijos olimpinė rinktinė su vėliava, archyvinė nuotrauka
Rusijos olimpinė rinktinė su vėliava, archyvinė nuotrauka

Rusijos Federacija net nesvarsto galimybės dalyvauti 2018 metais Žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange po neutralia vėliava, pareiškė Rusijos olimpinio komiteto vadovas Aleksandras Žukovas

VILNIUS, lapkričio 3 — Sputnik. Rusijos sportininkai 2018 metų Žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange po neutralia vėliava nedalyvaus, pareiškė Rusijos olimpinio komiteto vadovas Aleksandras Žukovas.

"Visų pozicija yra vienareikšmė — rusai po neutralia vėliava Olimpinėse žaidynėse nedalyvaus, ji atstovaus savo šalį. Toks variants net nesvarstomas", — cituoja Žukovą agentūra "R-Sport".

Gruodžio mėnesį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vykdomasis komitetas turi priimti sprendimą dėl leidimo Rusijos rinktinei dalyvauti Olimpinėse žaidynėse Pjongčange.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad leidimas Rusijai dalyvauti turnyruose po neutralia vėliava, taip pat kaip ir visiškas draudimas, bus "šalies pažeminimas".

Savo ruožtu Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusijos Federacijos vadovybė turi informacijos, kad JAV organizacijos trukdo Rusijai dalyvauti 2018-ųjų Žiemos olimpinėse žaidynėse.

Spalio viduryje JAV olimpinio komiteto vykdomasis direktorius Skotas Blekmanas paragino TOK nedelsiant imtis veiksmų, susijusių su duomenimis apie dopingo vartojimą Rusijoje, kuriuos paskelbė nepriklausoma Pasaulio antidopingo agentūros komisija (WADA), kuriai vadovavo Ričardas Maklarenas.

Maklareno ataskaitoje, kurią jis paskelbė 2016-aisiais, teigiama, kad daugiau nei 1000 rusų sportininkų buvo susiję su manipuliavimu dopingo testais įvairiuose turnyruose. Be to, buvo teigiama, kad Rusijoje egzistuoja valstybinė manipuliavimo dopingo tyrimais sistema. Tačiau Rusijos valdžios institucijos kategoriškai neigia kaltinimus dėl valstybės paramos dopingo vartojimui.

TOK komisija, kuriai vadovauja Denis Osvaldas, atliekantis pakartotinus rusų sportininkų mėginių iš 2014-ųjų Sočyje vykusių olimpinių žaidynių tyrimus, tikisi užbaigti atletų bylų svarstymus iki lapkričio pabaigos. Ši komisija buvo įkurta 2016 metų liepą dopingo tyrimo Rusijos atžvilgiu pagrindu. Taip pat buvo sudaryta komisija, kuriai vadovauja buvęs Šveicarijos prezidentas Samuelis Schmidas, kuris tikrina informaciją apie tariamai valstybinį kišimąsi į Rusijos antidopingo sistemą.

Komisijos turi pateikti TOK išvadas, kurių pagrindu bus priimtas sprendimas dėl leidimo rusams dalyvauti 2018 metų Olimpinėse žaidynėse.

Komisija, vadovaujama Osvaldo, trečiadienį pripažino kaltais dėl antidopingo taisyklių pažeidimo Olimpinėse žaidynėse Sočyje slidininkus Aleksandrą Legkovą ir Eugenijų Belovą. Rusija neteko dviejų 2014-ųjų metų Olimpinių žaidynių medalių slidinėjimo lenktynėse — Legkovo aukso 50 kilometrų distancijoje ir sidabro estefetėje 4×10 kilometrų. Jiems neleista dalyvauti būsimose Olimpinėse žaidynėse.

Pagal preliminarų grafiką, lapkričio 6 dieną Osvaldo komisija rengs bylų klausymus dėl rusų čiuožėjų ir skeletonininkų, kurie pretenduoja dalyvauti žaidynėse, ir bobslėjininkų, kurie jau baigė savo karjerą. Lapkričio 13, 20 ir 22 dienomis bus svarstomos biatlonininkų bylos.

Rusų sportininkų, kurių atžvilgiu vyksta tyrimas dėl galimo antidopingo taisyklių pažeidimo žaidynėse Sočyje,  skaičius išaugo nuo 28 iki 35. Galbūt, tyrimas plėsis toliau, jei TOK nuspręs, kad  tai būtina.

Olimpinės žaidynės Pjongčange vyks vasario 9-25 dienomis.