Kas žudė Lietuvos gyventojus - "Laisvės kovotojai" ar "teroristai"? Klausimas skaudus, bet nesudėtingas

Autorius: Laurynas Ragelskis Šaltinis: http://ldiena.lt... 2017-11-08 18:56:36, skaitė 2432, komentavo 17

Kas žudė Lietuvos gyventojus -

"Airijos Respublikos Brolija" - viena pirmųjų organizacijų pritaikiusių modernią terorizmo metodiką savo "Kovai už laisvę". 1867-ųjų metų okupantų britų karikatūra

Pastaruoju metu Lietuvos informacinėje erdvėje meistriškai ir dirbtinai suaktyvinta viešoji diskusija apie didvyrius ir žydšaudžius ko gero tėra tik viena dalis tarptautinės judėjų mafijos plano, kaip priversti nulupti daugiau kailio nuo amžinai jiems skolingų gojų.

Tačiau, kaip ir kiekviename blogyje, šiame šaršale yra ir tam tikros naudos - vėl turime progą atsakyti sau į klausimą: kas buvo tie asmenys, kurie po Didžiojo Tėvynės karo pabaigos priešinosi LTSR valstybei - "Laisvės kovotojai" ar nusikaltėliai prieš Lietuvos žmones.

Tam, kad išvengti šališkumo, būdingo tiek vienos, tiek kitos nuomonės atstovams, siūlau pasinaudoti amerikietiškos laisvės ir demokratijos produktu - internetine enciklopedija Wikipedia.org.

Straipsnis: Terorizmas (https://lt.wikipedia.org/wiki/Terorizmas).

Iš straipsnio išmesta visa beletristika, paliekant tik konkrečius požymius, kuriuos galima būtų vienareikšmiškai įvertinti - "taip" ar "ne", tai yra, tinka jie aptariamai asmenų grupei ar ne.

1. Terorizmu (lot. terreo 'aš gąsdinu') paprastai yra vadinamas organizuotų grupuočių sistemingas grasinimas ar nenuspėjamo smurto naudojimas siekiant ideologinių tikslų.

"TAIP"

- Grupės buvo organizuotos.
- Grasinimus vykdė sistemingai.
- Smurtas taip pat buvo naudojamas nenuspėjamai.
- Tikslai buvo ideologiniai - "nuversti komunistų režimą" ir "atkurti buržuazinę santvarką",

2. Pagrindinis terorizmo taikinys – civiliai gyventojai, o pagrindinis ginklas – baimė.

"TAIP"

- Žudomi ir terorizuojami buvo visų pirma civiliai gyventojai:
tik 1,500 iš ~20.000 nužudytųjų priklausė kokiai nors oficialiai represinei valdžios struktūrai,
dar apie 1,500 - dalyvavo LTSR valstybės arba ūkio valdymo organuose,
visos likusios aukos yra išskirtinai civiliai vietiniai gyventojai, tarp kurių:
1000 - vaikai ir kūdikiai,
dar apie 1000 - moterys.
- Pagrindinis ginklas - nuolatinė baimės būsena, palaikoma aktyvios veiklos teritorijoje.

3. Teroristų metodai – žmonių grobimas, sprogdinimai, individualūs ir grupiniai nužudymai, infrastruktūros gadinimas, įsilaužimai į kompiuterinius tinklus ir pan. – yra nusikalstami.

"TAIP"

- Žmones grobė;
- sprogdino;
- žudė po vieną, grupėmis ir šeimomis;
- niokojo infrastruktūrą - degino ir sprogdino pastatus, nes geležinkeliams ar tiltams gadinti neturėjo reikalingų pajėgumų.
- Visi šie veiksmai pagal tuo metu galiojusius teisės aktus ir pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus yra nusikaltimai.

4. Sąvoka teroristas turi stiprią neigiamą prasmę. Paprastai taip įvardijami organizacijų nariai vengia šios sąvokos ir save vadina separatistais, partizanais ar laisvės kovotojais.

"TAIP"

- Liaudyje jie buvo vadinami "banditais" arba "miškiniais", oficialiuose informacijos šaltiniuose buvo naudojamas terminas "teroristai";
- patys save vadino "miško broliais";
- šiandien ideologiniai šalininkai juos vadina "partizanais", "laisvės kovotojais", tais pačiais "miško broliais", bet niekada "teroristais".

5. Terorizmą dažnai planuoja bei vykdo mažos, gerai organizuotos grupelės, susaistytos stiprių socialinių ryšių (artimi draugai, šeimos nariai ir pan.).

"TAIP"

- Visos grupės paprastai buvo sudarytos iš vietinių gyventojų kelių šeimų narių;
- slapti padėjėjai, kaip taisyklė - giminaičiai.

6. Tyrimais nustatyta, jog dauguma teroristų yra iš pasiturinčių šeimų, žymi jų dalis turi aukštesnįjį ar net ir aukštąjį išsilavinimą.

"TAIP"

- Šiandieniniai ideologai teigia, kad "į mišką išėjo tautos žiedas";
- grupių vadovais paprastai tapdavo buržuazinės LR represinių ir valdymo organų nariai;
- didžioji dalis grupių narių priklausė buvusių ekonomiškai pasiturinčių tos vietos gyventojų kategorijai.

7. Daugumą terorizmo atakų įvykdo kariui tinkamo 16–40 metų amžiaus vyrai.

"TAIP"

- Tai patvirtina tiek LTSR, tiek šiandieninės buržuazinės LR oficialioji istoriografija ir surinkta faktinė medžiaga.

Kaip matome, nėra nė vieno punkto,  pagal kurį taip vadinamo "pokario pasipriešinimo" dalyvių atžvilgiu negalima būtų taikyti "teroristo" apibrėžimo.

Tai, kad šiandien oficialioji ideologija pristato teroristus kaip "didvyrius" ar "kovotojus už laisvę" - visiškai nieko ypatingo ar išskirtinio:

Visais laikais teroristus palaikanti pusė idealizavo jų teroristinę veiklą ir jeigu tik paimdavo valdžią į savo rankas, kaipmat užsiimdavo jų šlovinimu. Ir, kaip taisyklė, pasikeitus "politinei konjuktūrai" vakarykščiai didvyriai vėl tampa banditais ir teroristais, o jų vietą ant pjedestalų užima vakarykščiai banditai ir teroristai.

Tai puiki iliustracija, koks iš tikrųjų neteisingas ir klaidinantis yra teiginys, kad "tikslas pateisina priemones". Tarytum žudyti, kankinti, terorizuoti vardan "aukštesnių tikslų" yra gėris, kai tuo tarpu lygiai toks pats žudymas, kankinimas ir teorizmas vardan "ne tokių aukštų tikslų" - tampa blogiu ir elementariu kriminaliniu nusikaltimu.

O juk iš tiesų, viską į vietas sustato teisingai ir tiksliai parinktas vertinimo kriterijus, kuriuo ir siūlau mums visiems naudotis:

"PRIEMONĖS pateisina TIKSLĄ".

Arba perfrazuojant ir patikslinant daugeliui taip mielą žydkrikščionybės tezę:

"Pagal jų darbus vertinkite juos, o ne pagal jų skelbiamus tikslus, siekius bei dosniai beriamus žodžius, kad ir kokie jie gražūs bebūtų".