Pagiriamasis žodis Pro Patria jaunimo sambūriui

Autorius: Vytautas Radžvilas Šaltinis: https://www.facebook.com/prof-... 2017-11-09 10:23:17, skaitė 2028, komentavo 5

Pagiriamasis žodis Pro Patria jaunimo sambūriui

Pasiekė netikėtas vakar jaunimo sambūrio Pro Patria surengtos mudviejų su prof. A. Jokubaičiu diskusijos aidas. Nors netilpę klausytojai rodo, kad tokios diskusijos instituto bendruomenei įdomios, aktualios ir laukiamos, VU TSPMI direktorius prof. R. Vilpišauskas laišku pranešė, kad „nuo šiol institutas nebendradarbiaus organizuojant Pro Patria renginius ir neskirs tam erdvės.“

Šis sprendimas argumentuojamas tuo, kad neva „Pro Patria sistemingai skleidžia šališką informaciją apie institutą ir jo darbuotojus.“ Laiškas šiek tiek nustebino: nesu Pro Patria narys ir su sambūriu esu susijęs tik idėjiniais saitais.

Vis dėlto jaučiu moralinę pareigą informuoti apie šį įvykį ir paremti jaunuosius Pro Patria bičiulius. Nėra malonu suvokti, kad aš, o tiksliau, mano persekiojimo istorija tapo formalia dingstimi TSPMI užverti duris Pro Patria sambūrio renginiams, kurie yra mėgstami ir gausiai lankomi akademinio jaunimo ir plačiosios visuomenės.

Guodžiuosi tik tuo, kad toji dingstis yra būtent formali. Juk vadinamoji Pro Patria tariamai skleidžiama „šališka informacija“ – viso labo du sambūrio narių straipsniai mano „bylos“ tema. Pirmasis – dalykiškas ir reiklus M. Markucko straipsnis apie TSPMI išryškėjusias studijų kokybės ir akademinio lygio problemas. Antrasis – dokumentiškai tikslus, lengvai patikrinamais faktais pagrįstas mano persekiojimo istorijos aprašymas. Jo autorius - V. Sinica. Prieš kaltinant derėjo įrodyti, kad šie tekstai šališki.

Tad belieka manyti, kad ne tai yra tikroji ar bent jau svarbiausia priežastis, dėl kurios buvo priimtas šis sprendimas. Tikroji priežastis veikiau yra ta, kad Pro Patria jaunimo sambūris yra prasidedančio tautinės ir valstybinės sąmonės budimo idėjinis židinys. Anksčiau ar vėliau jis bus pripažintas ir vertinamas kaip naujo tautinio atgimimo sąjūdžio intelektualinis avangardas. Niekaip kitaip. Tai tik laiko klausimas.

Tačiau būtent todėl Pro Patria stengiamasi užgniaužti – marginalizuojant ir stumiant iš viešosios erdvės. Nusiminti ir liūdėti neverta – tai juk netiesioginis pripažinimas, kad sambūris yra veiksnus ir iš tiesų dirba Lietuvos labui.

Kreipiuosi į visus prašydamas paremti šaunų drąsių propatrijiečių sambūrį. Jūs galite tai padaryti kuo plačiau skleisdami žinią apie šį įvykį ir moraliai paremti Pro Patria tapdami veidaknygės draugais.