Udalcovas: Lietuvoje yra daug žmonių, kuriems Rusija uždraus įvažiavimą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/politics... 2017-11-18 11:54:11, skaitė 1162, komentavo 1

Udalcovas: Lietuvoje yra daug žmonių, kuriems Rusija uždraus įvažiavimą

Aleksandras Udalcovas, archyvinė nuotrauka
Aleksandras Udalcovas, archyvinė nuotrauka

Udalcovas mano, kad, atsakydama į Lietuvos "Magnickio įstatymą", Rusija gali uždrausti atvykimą daugeliui lietuvių

VILNIUS, lapkričio 17 — Sputnik. Rusija atsakys į Lietuvos Seimo ketvirtadienį priimtą "Magnickio įstatymo" analogą  ir uždraus dideliam lietuvių skaičiui įvažiavimą į valstybę, RIA Novosti cituoja Rusijos ambasadoriaus Lietuvoje Aleksandro Udalcovo žodžius.

Ketvirtadienį, lapkričio 16 dieną, Seimas priėmė JAV inicijuoto "Magnickio įstatymo" analogą. Naujas įstatymas reglamentuoja, kad užsieniečiui draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką ne ilgesniam kaip 5 metų laikotarpiui, jeigu yra rimtas pagrindas manyti, kad užsienio valstybėje užsienietis yra padaręs sunkų ar labai sunkų nusikaltimą asmeniui ir dėl to buvo pažeistos visuotinai pripažintos žmogaus teisės ir laisvės, korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką ar pinigų plovimo požymius atitinkančią nusikalstamą veiką.

Sprendimus drausti užsieniečiams atvykti į Lietuvą priims Vidaus reikalų ministras, atsižvelgdamas į Užsienio reikalų ministerijos siūlymus.

"Man labai gaila, kad Lietuva prisijungė prie šito projekto po JAV, Kanados ir Estijos. Aišku, šis žingsnis priverčia mus imtis atsakomųjų veiksmų", — įstatymą pakomentavo Udalcovas.

Be to, jis pabrėžė, kad Lietuvoje gyvena labai daug žmonių, kuriems bus uždrausta atvykti į Rusiją.

"Tokių žmonių, kurių mes neįsileisime ir laikysime nepageidaujamais Rusijoje, labai daug. Taigi, aš nežinau, kam tai bus naudinga. Bet į tokius nedraugiškus žingsnius mes negalime neatsakyti", — pabrėžė diplomatas.

Anot jo, "Magnickio įstatymo" klausimas niekaip nesusietas su politika.

"Tai sena istorija, jai jau ne vieneri ir ne dveji metai, ir visa ši istorija niekaip nesusieta su politika. Bei Magnickis atsidūrė kalėjime ne dėl politinių priežasčių, bet visa tai buvo politizuota ir tapo spaudimo Rusijai priemone", — sakė ketvirtadienį Udalcovas.

Jis pabrėžė, kad Rusija yra psiruošusi atsakyti ir į pozityvius žingsnius.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė komentuoti Lietuvos įstatymą. O Rusijos Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto narė Jelena Panina įvertino Lietuvos veiksmus kaip kelią degradacijos link.

Lietuvos konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis siūlo į sąrašą įtraukti 44 Rusijos piliečius, kuriuos JAV laiko prisidėjusiais prie advokato Sergejaus Magnickio nužudymo kalėjime.

Apie Magnickio įstatymą

2012 metais JAV prezidento Barako Obamos įsaku buvo patvirtintas Magnickio teisės viršenybės užtikrinimo aktas — juo įvestos sankcijos asmenims, prisidėjusiems prie Sergejaus Magnickio bylos bei mirties ir prie neteisėtų veiksmų prieš Magnickį užglaistymo — vizų draudimas ir turto įšaldymas.

2016 metais JAV Senatas patvirtino Globalų Magnickio atsakomybės už žmogaus teisių pažeidimus aktą — pagal šį teisės aktą užsienio valstybių pareigūnams, kurie yra įvykdę šiurkščius pažeidimus ne JAV teritorijoje, taikomas vizų išdavimo draudimas ir turto įšaldymas.

Europos Parlamentas pakartotinai 2012 ir 2014 metais savo rezoliucijose yra pasisakęs už Europos Sąjungos sankcijų įvedimą, taip pat pateikęs sąrašą, įvardijantį 32 asmenis, kuriems turėtų būtų taikomas vizų išdavimo draudimas ir turto įšaldymas.

"Magnickio įstatymą" be Lietuvos  priėmė JAV, Estija ir Kanada.