Rūta Vanagaitė: "Aš esu Lietuvos patriotė!"

Autorius: Dmitrij Mart Šaltinis: http://sputniknews.lt/columnis... 2017-11-19 11:05:13, skaitė 2085, komentavo 16

Rūta Vanagaitė:

Rūta Vanagaitė, archyvinė nuotrauka
Rūta Vanagaitė, archyvinė nuotrauka

Tačiau tai netrukdė jai ramiai pasikalbėti su "priešišku" Sputnik Lietuva

Rūta Vanagaitė išgarsėjo po knygos lietuvių kalba "Mūsiškiai" išleidimo 2016 metais, kurioje paviešino ne tik masinį, bet ir savanorišką lietuvių dalyvavimą žydų tautybės žmonių žudynėse. Tiesą sakant, kai aš skambinau jai asmeninio telefono numeriu, nebuvau įsitikinęs, kad mūsų pokalbis įvyks. Juk užteko Sputnik Lietuva pabendrauti su žinomu mados dizaineriu Juozu Statkevičiumi, kaip jį iš visų pusių užpuolė. Rezonansinis interviu mūsų portale pasirodė spalio 23 dieną.

Jį jau perskaitė dešimtys tūkstančių žmonių, įskaitant, matyt, ir tuos, kuriem mes nelabai patinkame. O gal pavydi mūsų populiarumo? Bet kokiu atveju, Lietuvos televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas bandė įtikinti, kad su Sputnik Lietuva jo šalyje niekas tikrai nenori bendrauti. Šis eterio keistuolis net padarė savotišką "coming out", prisipažinęs, kad tai jo komandos nariai skambino Lietuvos meninikams Maskvos Sputnik korespondentų vardu. Televizijos žurnalistas pareiškė, kad "mūsų menininkai atsiliepė, mandagiai paprašė perskambinti, išgirdę su kuo kalba, po to nebekėlė".

Tačiau, matyt, Andrius Tapinas tiksliai žinojo, kam būtent reikia skambinti. Sprendžiant iš visko, nei jis, nei jo komandos nariai nesikreipė į Rūtą Vanagaitę. Priešingu atveju jie negalėtų triumfuodami parašyti, kad ji "mandagiai paprašė perskambinti ir daugiau nebekėlė". Kai gerbiamai rašytojai paskambino realus, o ne fiktyvus Sputnik Lietuva korespondentas, ji mielai pabendravo su manimi. Paaiškėjo, kad Rūta Vanagaitė atidžiai seka triukšmą, kuris kilo po Statkevičiaus interviu Sputnik Lietuva.

Kaip žinoma, televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas tokius žmones, kaip Juozas, išvadino "nenaudingais idiotais, kurie nėra atsparūs propagandai ir kuriais lengva manipuliuoti". Aišku, Tapinas turėjo omenyje ir Rūtą Vanagaitę. Žinoma, jai nemalonu skaityti panašius dalykus. Be to, verta priminti, kad rašytojai jau 62 metai. Ir čia bet kokie stresai padaro neigiamą poveikį jos bendrai savijautai.

"Žinote, aš net nenoriu kalbėti apie šį purvą! Tegul jie ten patys aiškinasi. Manęs tai neliečia! Vienintelis dalykas, kurį galiu pasakyti, yra tai, kad dėl visų šių pokalbių aš prastai, labai prastai jaučiuosi", — pripažino Sputnik Lietuva Rūta Vanagaitė.

Anot jos, ji nerašo jokių bestselerių bei nelaiko savęs įžymia rašytoja. "Mano knygose nėra jokios politikos. Ten yra tik vienas dalykas — tiesa! Tai liečia ir mano šeimą". Deja, jos giminės taip pat negražiai elgėsi, apie ką ji atvirai papasakojo.

"Tiesa, dabar jie bandė užčiaupti man burną, bet vistiek ketinu išleisti savo knygą. Išleisiu!" — patikino Sputnik Lietuva pašnekovė.

Priminsime, neseniai didžiausia Lietuvos leidykla "Alma Littera" staiga nutraukė su rašytoja sutartį dėl jau penktos jos knygos išleidimo. Tokių šiurkščių veiksmų priežastimi tapo Vanagaitės pasisakymas apie vieną Lietuvos "partizanų judėjimo" lyderių Adolfą Ramanauską-Vanagą.

Rūta ištyrė šio atviro nusikaltėlio archyvinę bylą ir suabejojo, ar verta vadinti tautos herojumi žmogų, kuris susitarė su KGB ir išdavė Maskvai visus savo šalininkus.

"Bet, matyt, Lietuva dar nesubrendo tokiems klausimams", — sakė rašytoja.

"Alma Littera" vadovybė pranešime spaudai pareiškė, kad Vanagaitės pasisakymai "yra nepriimtini ir nesuderinami su "Alma litteros" leidyklos vertybėmis". O vėliau pažadėjo sunaikinti visas išimtas iš prekybos knygas.

Greitai Europos žydų kongresas pasmerkė Lietuvos išpuolius prieš Rūtą Vanagaitę.

Tačiau šio raginimo atsipeikėti Lietuvos visuomenė taip ir neišgirdo. Užtat visi citavo Vytauto Landsbergio straipsnį, kurį jis parašė didžiausiam žinių portalui "Delfi". TS — LKD garbės pirmininkas pasiūlė Vanagaitei "suvokit, apie ką kalbat, tada nueikit į mišką, kur drebulės, pasimelskit ir nusiteiskit". O po to jau prasidėjo tikra raganų medžioklė. Kuri, deja, tęsiasi iki šiol.

"Bet aš nesiruošiu tylėti. Būtinai rašysiu toliau. Bei tai bus ne meniškos knygos, o, būtent, dokumentinės. Taip, aš girdėjau, kad tokius kaip aš vadina "nenaudingais Lietuvai idiotais". Tegul sau vadina, kaip nori. Nors aš pati laikau save ne tik rašytoja, bet ir Lietuvos piliete ir patriote!" — pabrėžė rašytoja interviu Sputnik Lietuva.

Rūta, linkime Jums kūrybingos sėkmės ir geros sveikatos. Laikykitės!