Seimas pritaria Išmokų vaikams įstatymo projektui

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-11-28 23:07:35, skaitė 646, komentavo 2

Seimas pritaria Išmokų vaikams įstatymo projektui

Vaukai, archyvinė nuotrauka
Vaukai, archyvinė nuotrauka

Planuojama, kad "vaiko" pinigai nuo sausio nepriklausomai nuo tėvų pajamų bus mokami visiems šalies vaikams iki 18 metų, o jei mokosi – iki 21-erių, ir sieks 30 eurų per mėnesį

VILNIUS, 28 lapkričio — Sputnik. Seimas po svarstymo pritarė naujos redakcijos Išmokų vaikams įstatymo projektui, kuriuo siūloma įteisinti vaiko pinigų mokėjimą visiems vaikams iki 18 metų ir vyresniems, praneša Seimo spaudos tarnyba.

Įstatymo pakeitimais siūloma įteisinti vaiko pinigų mokėjimą visiems vaikams — 30 eurų nuo gimimo iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau kaip iki jiems sukaks 21 metai, kaip universalią išmoką.

Šeimoms, auginančioms ir (ar) globojančioms vieną ar du vaikus, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai, numatoma papildomos išmokos: vaikui nuo gimimo dienos iki dviejų metų — 28,5 euro, nuo 2 iki 18 metų ir vyresniems, jei mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau iki jiems sueis 21 metai — 15,2 euro.

Minėtos papildomos išmokos šeimoms, auginančioms ar globojančioms tris ar daugiau vaikų, būtų mokamos nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Projektas taip pat užtikrints, kad asmenys, kurių duomenų apie gyvenamąją vietą, o neturinčių gyvenamosios vietos — apie savivaldybę, kurios teritorijoje gyvena, nėra Lietuvos Respublikos gyventojų registre, neprarastų teisės gauti išmokas vaikams.

Už įstatymo projektą balsavo 81 parlamentaras, 2 buvo prieš, 16 susilaikė.

Kaip yra minėjęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, išmokas papildomai gautų 400 tūkstančių vaikų, iš viso — 530,8 tūkstančių vaikų. Minėtai nuostatai įgyvendinti 2018 metų biudžete papildomai turėtų būti skirta 195 milijonai eurų.

Šiuo metu išmokos už vaikus mokamos tik mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams. Išmoka nuo vaiko gimimo iki 2 metų yra 28,5 euro, o nuo 2 iki 18 metų — 15,2 euro per mėnesį. Taip pat šiuo metu vaikus auginantys tėvai gali susimažinti pajamų mokestį — neapmokestinamasis pajamų dydis už kiekvieną vaiką siekia 200 eurų, ir dirbantiems tėvams už kiekvieną vaiką gali grįžti iki 30 eurų.