Vakarietiškus standartus atitinkanti cenzūra: daugelis „Russia Today“ partnerių JAV negalės dirbti su televizijos kanalu

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/russia/2... 2017-11-29 22:42:18, skaitė 1022, komentavo 1

Vakarietiškus standartus atitinkanti cenzūra: daugelis „Russia Today“ partnerių JAV negalės dirbti su televizijos kanalu

Sputnik ir RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, archyvinė nuotrauka
Sputnik ir RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, archyvinė nuotrauka

Kaip pranešė Sputnik ir RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian, JAV Senate yra gynybos biudžeto įstatymas, kuris apriboja RT America prieigą prie kabelinių ir palydovinių transliacijos tinklų

VILNIUS, lapkričio 29 — Sputnik. Daugelis RT America strateginių partnerių JAV pareiškė, kad negalės dirbti su kanalu dėl užsienio agento statuso.

Apie tai pranešė Sputnik ir RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian Federacijos tarybos posėdyje "Eksperto laiko" metu, praneša RIA Novosti.

Televizijos kanalui teko rinktis tarp registracijos kaip užsienio agentas ir baudžiamosios bylos, teigia Simonian. Po šio žingsnio keletas partnerių pranešė, kad negalės teikti RT paslaugų kaip užsienio agentui, o kiti davė suprasti, kad sugriežtins sąlygas, pasakė ji.

"Turime pripažinti, kad nuo šių metų JAV būtent vyriausybė sprendžia, kas yra žurnalistika, o kas — propaganda", — pabrėžė Sputnik ir RT vyriausioji redaktorė.

Be to, naujasis kanalo statusas tapo sunkiu psichologiniu smūgiu darbuotojams, kurie dažnai dirba tose karštuotiuose taškuose, ku nėra kitos žiniasklaidos.

Ribota prieiga

Kaip pasakojo Simonian, dabar JAV Senate priimtas įstatymas dėl šalies gynybos biudžeto. Šis dokumentas apriboja RT America"​​prieigą prie kabelinės ir palydovinės transliacijos tinklų.

"Prasidėjo tiesiog neįtikėtinas visų ekspertų, svečių, kurie buvo atėję pas mus į eterį, ne tik JAV, bet ir Didžiojoje Britanijoje, ir JAV palydovinės televizijos kanaluose, spaudimas", — pasakė Simonian.

Pasak jos, britų Užsienio reikalų ministerijos vadovas Borisas Johnsonas viešai sugėdino opozicijos narius už tai, ką jie sutinka bendrauti su televizijos kanalu, o leidinys "The Times" apskambino visus prekės ženklus, kurie platina savo reklamą RT, ir papriekaištavo dėl bendradarbiavimo su šia žiniasklaida.

Tuo pačiu metu RT išlieka " paprasta žiniasklaida, kuri skiriasi nuo kitų tik tuo, kad nepučia į vieną dūdą su visu likusiu šališku JAV choru", — pareiškė  ji.

Biudžeto klausimas

RT America biudžetas yra juokingai mažas, kad galėtų turėti įtakos JAV politikai. Per mėnesį kanalas išleidžia tiek pat, kiek CBS per septynias valandas, sakė Simonian.

"Resursai, kuriuos užsienio žiniasklaida naudoja protų poveikiui Rusijoje, nesuderinami su tais resursais, kuriuos turime mes", — kalbėjo Sputnik ir RT vyriausioji redaktorė.

Pastaruoju metu JAV stengiasi apsunkinti Rusijos žiniasklaidos darbą. Lapkričio pradžioje JAV teisėsaugos ministerija pareikalavo, kad televizijos kanalas RT užsiregistruotų kaip užsienio agentas iki lapkričio 13 dienos. RT įvykdė reikalavimą lapkričio 10 dieną. JAV Teisingumo departamentas įtraukė RT America į užsienio agentų sąrašą pagal 1938 metų užsieniečių agentų įstatymą, tačiau daugelis užsienio valstybinių žiniasklaidų, tokių kaip Britanijos BBC, Kinijos CCTV, Prancūzijos televizijos kanalas "France 24", Vokietijos radijo stotis "Deutsche Welle", nėra taip užregistruotos.

Amerikos Teisingumo departamento žiniasklaidos įtraukimas į "užsienio agentų" sąrašą atveria galimybę amerikiečių agentūrų žurnalistams tikrinti asmens duomenis, o taip pat kiekvieną kartą priminti, kad transliacija atliekama užsienio valstybės lėšomis.

Registruodami RT kaip užsienio agentą JAV pareiškė, kad tai yra normali praktika, niekaip nesusijusi su žodžio laisvės principo pažeidimu.

Rusijos valdžia ne kartą reiškė savo paramą televizijos kanalui, o taip pat tai, kad JAV atžvilgiu gali būti priimtos atsakomosios priemonės. Tad lapkričio 15 dieną Rusijos Valstybės Dūma priėmė įstatymą, pagal kurį žiniasklaida, gaunanti finansavimą iš užsienio, gali būti Rusijoje pripažinta "užsienio agentu".

Priimtas įstatymas taip pat įteisina nepageidaujamų organizacijų tinklalapių blokavimą be teismo nuosprendžio.

Anksčiau Amerikos socialinis tinklas Twitter nusprendė blokuoti reklamą iš visų naujenų agentūros Sputnik ir televizijos kanalo RT paskyrų.

---
LDiena.lt: na ir ką gi čia bepridursi - pažaidėte „demokratija“ ir „spaudos laisvę“ – ir užteks.