Organizacija "Pamiršti kariai" nubausta už tarybinių karių perlaidojimą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-11-30 20:31:22, skaitė 1053, komentavo 0

Organizacija

Antakalnio kapinės, archyvinė nuotrauka
Antakalnio kapinės, archyvinė nuotrauka

Lietuvos valdžia paskyrė baudą organizacijai "Pamiršti kariai" už TSRS karių perlaidojimą į bendrą kapą, anksčiau buvo planuojama iš viso nugriauti paminklą

VILNIUS, lapkričio 30 — Sputnik. Lietuvos kultūros paveldo departamentas paskyrė 1,5 tūkstančio eurų baudą organizacijai "Pamiršti kariai" už Raudonosios Armijos karių perlaidojimą į bendrą kapą, praneša Rusijos televizijos kanalas "NTV".

Šešių tarybinių karių palaikai buvo atrasti prieš ketverius metus ir perlaidoti Antakalnio kapinėse Vilniuje. Kariai žuvo 1944 metais, Lietuvos išvadavimo nuo nacių metu. Šiais metais palaidojimo vietoje buvo pastatytas paminklas, kuriame pavaizduota penkiakampė žvaigždė. Kultūros paveldo departamentas pareiškė, kad organizacijos "Pamiršti kariai" veiksmai nebuvo iki galo suderinti su Lietuvos valdžia.

"Pamirštų karių" lyderis Viktoras Orlovas patvirtino, kad organizacijai buvo inkriminuojamas Lietuvos įstatymo "dėl užsienio karių laidojimo" pažeidimas.

"Aš negaliu suvokti, kaip TSRS piliečiai, kurie kariavo Raudonojoje Armijoje ir išvadavo Lietuvą, tuo metu Tarybų Sąjungos narę, tapo užsienio kariais?" — NTV eteryje sakė Orlovas.

Tačiau organizacijos vadovas pabrėžė, kad bauda — tai ne pats baisiausias dalykas, kuris galėjo įvykti. Nes iš pradžių Lietuvos valdžia ketino nugriauti paminklą, o jo vietoje pastatyti informacinę lentelę.

Bet organizacijos atstovai vis tiek ruošiasi nuginčyti baudą ir mano, kad jie turi visus šansus laimėti ginčą. Įstatymas, reglamentuojantis perlaidojimo susitarimus, atsirado prieš metus, o "Pamiršti kariai" perlaidojo Raudonosios Armijos karius dar prieš ketverius metus. Tokiu būdu Lietuvos valdžia pati pažeidžia įstatymą, teigiama NTV reportaže.