Pigi elektra ir "pigūs" atlyginimai

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/satires/... 2017-12-01 23:14:43, skaitė 1002, komentavo 0

Pigi elektra ir

Greitai gyvensime geriau
Greitai gyvensime geriau

Europos statistikos agentūra paskelbė, kiek elektrai ir dujoms išleidžia ES gyventojai, pasirodo, lietuviai moka mažiau nei dauguma europiečių, bet ir jų atlyginimai vieni mažiausių Europoje

— Raimundai, ar matei naujus Eurostato duomenis? Pasirodo, mūsų Vyriausybės energetinė strategija pasiekė gerų rezultatų. O pakeitimai, kuriuos prieš kelias dienas inicijavo ministrų kabinetas, aš tikiu leis mums gyventi dar geriau. Gyvensime geriau, gyvensime linksmiau.

— Kuo taip apsidžiaugei, Virgilijau? Pigi elektra ir dujos, mano manymu, ne toks jau ir didelis mūsų valdžios laimėjimas, tai pasaulio tendencija ir kol kas dar besitęsiantis rusiškų dujų tiekimas. Neužmiršk, kad kol kas mes dar labai priklausome nuo "rytietiškų" energijos šaltinių. O  kai visiškai jų atsisakysime, gali atsitikti, kad ne tokie jau ir  pigūs šie resursai. Šiuo metu mes mokame, pagal Eurostatą, truputį daugiau nei 11 eurų už už 100 kWh, o Europoje — vidutiniškai 20 eurų.

Bet prisimink, kaip mūsų darbo užmokesčiai skiriasi nuo vidutinio Europos atliginimo. Pavyzdžiui, Vokietijoje, Suomijoje ir Islandijoje vidutinis darbo umokestis 2017 metų pradžioje siekė beveik 3 tūkstančius eurų. O mes turėjome — 630 eurų. Štai ir gaunasi, kad mes uždirbame beveik penkis kartus mažiau, o už elektrą mokame tik du kartus mažiau.  Vokietijoje kainos maistui ir kasdienėms prekėms tokios pačios, kartais net mažesnės, nei Lietuvoje. Taigi manau neverta taip jau džiaugtis statistų ir Vyriausybės kalboms.

— Tikrai taip, tu teisus. Aš neseniai buvau komandiruotėje, apsilankiau Belgijoje ir Vokietijoje, tiesiog apstulbau nuo kainų prekybos centruose. Jeigu anksčiau atvykę su litais į Europą lietuviai jausdavosi kaip tikra vidutinioji klasė, tai šiandien Briuselio, Madrido ir Berlyno parduotuvėse aš jaučiosi kaip vargšas. Mums sakė, kad atsisakę savo pinigų, mes pradėsime gyventi "kaip Suomijoje ir Švedijoje", o iš tikrųjų per vieną 2015-ųjų Naujujų metų naktį mes tapome beveik trigubai nuskriausti. Ačiū mūsų politikams už  įžvalgumą ir eurą.

— O tu neužmiršk, kad tie patys mūsų politikai nori atsisakyti pigių Rusijos energijos šaltinių, pakeisti juos europietiškais, kurie dvigubai daugiau kainuoja. Norime JAV ir Norvegijos suskystintųjų dujų, kurios pusantro karto brangesnės. Štai šią savaitę Vyraiusybė vėl paskelbė, kad kitais metais Klaipėdos suskystintųjų dujų terminalo išlaikymui išleisime dar daugiau pinigų. O mes jau dabar už vieną terminalo darbo dieną sumokame 150 tūkstančių eurų. Kas visa tai apmokės? Aišku, kad mes, paprasti mokesčių mokėtojai.

— Bet juk žadėjo pakelti atlyginimus kitais metais, net 20 eurų. Tai gera parama mažas pajamas turintiems žmonėms, kurių Lietuvoje beveik trečdalis visų gyventojų. Tiesa, mūsų krašto apsaugos ministras reikalauja padidinti išlaidas gynybai. Bet juk už pinigus, kuriuos mes dabar atiduodame kariuomenei galima būtų net 40 ar 50 eurų pakelti minimalius atlyginimus.