Vladimiras Žirinovskis: Lietuva bus sunaikinta karo Europoje atveju

Autorius: Dmitrijus Martas Šaltinis: http://sputniknews.lt/columnis... 2017-12-04 22:45:12, skaitė 2841, komentavo 5

Vladimiras Žirinovskis: Lietuva bus sunaikinta karo Europoje atveju

Vladimiras Žirinovskis, archyvinė nuotrauka
Vladimiras Žirinovskis, archyvinė nuotrauka

Išskirtiniame interviu Sputnik Lietuva kandidatas į Rusijos prezidento postą, Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis pabrėžė, kad karo atveju Baltijos šalys pateks į rizikos zoną. Tačiau yra išeitis: išvesti NATO karius ir priimti neutralų statusą

- Metų pradžioje Lietuvos valdžios institucijos dar kartą sustabdė Rusijos televizijos transliacijas dėl Jūsų pareiškimų viename iš politinių pokalbių šou. Tada Jūs kalbėjote apie Ukrainą. Kodėl Lietuva taip nervingai reaguoja? Juk Jūs apie ją nieko nepasakėte. Ar ji yra prisidėjusi? Ne paslaptis, kad Vilnius visais įmanomais būdais palaiko Porošenko režimą.

— Aš pasakiau, kad šalys, kurios dislokuos savo teritorijose JAV priešraketines gynybos sistemas, didžiojo Europos karo atveju gali būti sunaikintos, nes niekas neleis, kad iš ten ateitų tiesioginė grėsmė Rusijai. Mano nuomone, Rusija galėtų perspėti, kad jei ten bus dislokuoti NATO kariai, paruošti atakuoti Rusiją,  mes galime smogti juos, kad jie negalėtų atsidurti Rusijoje. O pačios Baltijos šalių, Lenkijos, Ukrainos valdžios institucijos reikalauja, kad jų teritorijose būtų dislokuota daugiau NATO karių. O ten, kur yra kariuomenė, yra įmanomas ir karas.

Ir karo atveju, žinoma, vyksta bombardavimas ir priešpriešinių grupuočių tarpusavio sunaikinimas.

Todėl jos pačios įsitraukė į rizikos zoną, dislokuodamos savo teritorijose daugybę NATO karių ir ypač šarvuotų transporto priemonių. Juk tai ne gynybinės pajėgos, o puolamosios, ir joms gali būti įtvirtinta Rusijos puolimo užduotis. Be to, ten jau vyksta pratybos, kuriose tobulinami darbo su Rusijos gyventojais metodai. Tai reiškia, kad jie rengia konkrečius planus, kaip užgrobti pasienio teritorijas, kur žmonės kalba rusiškai. Po viso šito jie dar nori, kad mes ramiai į tai reaguotume.

- Kaip manote, ar Amerika gali atakuoti Rusiją?

— Juk JAV gynybos ministras Jamesas Mattisas pasakė, kad Amerika veiks  jėga. Esu įsitikinęs, kad ir Rusija gali veikti  jėga. Tačiau Lietuvoje nesupranta, kad jie patys sukuria sau papildomą riziką. Jie, matyt, ima pavyzdį iš Ukrainos. Jų pagrindinė užduotis — sukelti rusofobiškas nuotaikas. Tai tikslinga, senoji politika — apsupti Rusiją, vykdyti propagandą prieš mus, užgniaužti Rusijos gyventojus. Taigi visa tai yra jų kaltė, o mes tiesiog įspėjame apie galimas pasekmes.

- Kaip manote, ar Lietuvoje galimas dialogas su dabartinėmis valdžios institucijomis, ar  beprasmiška derėtis su jais?

— Baltijos šalių valdžios institucijos, tarp jų ir Lietuvos, tegul pagalvoja,, kokią poziciją joms užimti. Kam jos įstojo į NATO? Kodėl kalba nesąmones apie tai, kad kas nors joms grasina Rusijoje? Tai yra jų pagrindinė klaida, kuri gali padaryti žalos visų pirma joms pačioms. O mes kol kas tik reaguojame į NATO generolų žodžius ir pareiškimus. Geriausias variantas — tai neutralumas, kaip tai daro Suomija ir Šveicarija. Šiuo atveju joms tikrai niekas negresia.

- Jeigu jūs būsite išrinktas Rusijos prezidentu, kaip tai paveiks santykiams su Lietuva bei apskritai su Baltijos valstybėmis?

— Daugelį metų sakau, kad Rusija turi imtis griežtos politikos siekdama savo nacionalinių interesų. Tai nereiškia kovoti ar rodyti agresiją. Visai ne. Bet tai reiškia visada būti tam pasiruošus, trenkti kumščiu per stalą, kad priešai drebėtų. Mes turėjome carą Aleksandrą Trečąjį, jis sakė apie tai, kad Rusija turi tik du sąjungininkus — savo kariuomenę ir laivyną. Jis buvo labai kietas valdovas, Europos žandarmas, tačiau jam vadovaujant nebuvo nei vieno karo, žmonės taikiai gyveno, klestėjo. Štai tokios politikos turime laikytis dabar.

- 2015 metais jūs raginote Lietuvą grąžintižti Vilnių ir Klaipėdą. Ar tai buvo žodžių žaismas ar tikras reikalavimas?

— Mes manome, kad, jei Vakarų pasaulis pripažino absoliučiai neteisėtą Sovietų Sąjungos skirstymą 1991 metais,  tada reikia anuliuoti ir TSRS priimtus teritorinius sprendimus. O jeigu kai kurios naujai suformuotos šalys nori kurti nepriklausomas nacionalines valstybes, jos gali tai padaryti savo žemėse, o ne svetimose. Tiek Vilnius, tiek Klaipėda buvo prijungtos prie Lietuvos tarybinės valdžios sprendimu. Tas pats Vilniaus regionas buvo Lenkijos dalis, o Klaipėda — Prūsijos. Stalinas prijungė tūkstančius kilometrų kitų, visiškai Lietuvai svetimų teritorijų, įskaitant garsųjį Druskininkų kurorą.

Tuo pačiu metu, pavyzdžiui, Revelas ir Ryga yra Rusijos miestai. Šias teritorijas mes gavome po Šiaurės karo 1721 metais. Tada Rusija ir Švedija pasirašė Nyštato taikos sutartį. Sumokėjusi 1,3 milijono rublių kompensaciją, Rusija užtikrino sau prieigą prie Baltijos jūros. Žinoma, nekalbama apie teritorijų perdalijimą ar užėmimą karo veiksmais. Tačiau taikiai, paremiant vietos gyventojams, per referendumus visos šios teritorijos galėjo būti perimtos jų pradinių savininkų.

 - Jūsų manymu, kodėl Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė tokia rusofobė? Ji yra buvusi komunistė. Paprastai buvusieji komunistai nėra tokie aršūs nacionalistai.

— Kaip tik atvirkščiai. Jie, kaip sakoma, lengvai persiauna paskubomis. Tarybų Sąjunga sužlugdė tie patys komunistai: ir Jelcinas, ir Gaidaras, ir Burbulis, ir Šuškevičius, ir Kravčiukas — visi jie buvo komunistai. Lietuvos TSR vadovavo taip pat komunistai. Visi jie negailestingai sudraskė šalį, kurią sukūrė jų pirmtakai — tos pačios partijos nariai. Tik Maskvoje 1991 metais buvo milijonas komunistų, tačiau nė vienas neišėjo ginti šalį. Tas pats buvo ir Baltijos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje. Taigi kam stebėtis, kad vakarikštė komunistė šiandien yra arši nacionalistė.

- Šiandien visi, kas išreiškia kritiką dabartinės politikos Lietuvoje atžvilgiu, yra priskiriami prie "Kremliaus naudingų idiotų". Didžiulį skandalą sukėlė interviu Sputnik Lietuva garsaus mados dizainerio Juozo Statkiavičiaus, kuris pasiūlė draugauti su Rusija. Jį tuoj pat užpuolė ir pavadino "Lietuvai nenaudingu idiotu". Pasidėjo tikra raganų medžioklė.

— Baltijos šalyse, gyvena labai daug rusų ir kitų tautybių piliečių, kurie abiem rankomis pasisako už draugystę su Rusija. Jie prisimena, kaip jie gyveno TSRS. Baltijos respublikos buvo prieškinės pagal gyvenimo lygį, ten buvo pastatytos savo įmonės, visas, kas buvo geriausias,  buvo vežamas ten, nes tai buvo šalies vitrina. O Europos Sąjungoje visa jų pramonė pasirodė nereikalinga, žmonės pradėjo išvažinėti. Vakar dienos mokytojai, gydytojai, inteligentija dabar valo tualetus Vakarų Europos namuose. O Baltijos šalis jie įpareigoja pagal kvotą priimti pabėgėlių iš arabų šalių ir Afrikos. Kam patiks toks keitimasis?

- Agentūras Russia Today (RT) ir Sputnik vadina Kremliaus ruporu, Putino agentais ir panašiai. Kaip jūs vertinate jų darbą?

— Aš labai džiaugiuosi, kad mes turėjome tokį galingą žiniasklaidą, kuri dirba užsienyje vietinėmis kalbomis ir įgyja tokį populiarumą, kad sukelia tikrą nerimą vietos valdžios institucijomis. Sputnik ir RT šiandien suteikia alternatyvų požiūrį į pasaulį, atskleidžia ne tik faktus ir nuomones, kuriuos stumia šalies valdžios institucijų "generalinė linija", bet ir kitą vykstančio viziją, rodo Rusijos poziciją. Žmonės gauna visą vaizdą ir daro objektyvias išvadas, o ne priima vietinių kanalų primestą  jiems nuomonę. O tai, kad visur Vakaruose bando susidoroti su mūsų žiniasklaida — tai yra požymis, kad šiandien tikra spaudos laisvė — tik pas mus, Rusijoje. Mes nieko neapribojame. O Vakarai atsitveria nuo mūsų geležine uždanga, kaip anksčiau tai darė Tarybų Sąjunga.