Skvernelis nepritaria kovai su "sovietiniu palikimu" įstatymo tvarka

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/politics... 2017-12-05 22:03:37, skaitė 817, komentavo 1

Skvernelis nepritaria kovai su

Paminklas tarybiniams kariams, archyvinė nuotrauka
Paminklas tarybiniams kariams, archyvinė nuotrauka

Ministras pirmininkas nemano, kad tarybinių karių paminklų klausimas Lietuvoje turi būti sprendžiamas atskiru įstatymu

VILNIUS, gruodžio 5 — Sputnik. Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį interviu LRT radijui pareiškė, kad nemano, kad  "kova su sovietiniais simboliais yra pirmos būtinybės įstatymas".

Anot premjero, savivaldybės pačios aktyviai turėtų pasirūpinti "sovietiniais paminklais".

"Padaryti įstatytiminiu būdu persekiojant vieną ar kitą simbolį, kovoti su simboliais — nemanau, kad čia šiandien tas pats pirmos būtinybės įstatymas yra", — LRT radijui antradienį sakė Skvernelis.

Pirmadienį, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas įregistravo įstatymo projektą "Dėl draudimo propaguoti komunizmą arba kitą totalitarinę santvarką viešuosiuose objektuose". Pagal šias pataisas Lietuvoje būtų galima sunaikinti objektus, kurių turinys arba pavadinimas "propaguoja komunizmą arba kitą totalinę santvarką".

Skvernelis komentuodamas šį siūlymą teigė, kad svarbiausia panaikinti "sovietinį palikimą iš žmonių mąstymo".

"Tai yra palikta bendruomenėms, savivaldybėms ir jos tikrai po truputį — vienos aktyviau, kitos — mažiau aktyviai tvarkosi, susitvarko tas pačias viešąsias erdves ir reliktus ankstesnių laikų", — teigė ministras pirmininkas.

Be to, daug problemų, anot Skvernelio, sukels klausimas, kur dėti tuos nugriautus paminklus, jeigu valdžia priimtų tokias pataisas.

Priėmus Kasčiūno ir Ažubalio siūlymus, visi viešieji objektai, kurių pavadinimas arba turinys yra skirtas komunistinės ar kitos totalitarinės ideologijos ar santvarkos propagavimui, turės būti pakeisti arba pašalinti.

Šių metų spalį Biržų rajone ant paminklų Tarybų Sąjungos kariams pasirodė pirmosios "aiškinamosios lentelės". Ten buvo tekstas lietuvių ir rusų kalbomis: "Sovietinio laikotarpio ideologizuoti užrašai neatitinka istorinės tiesos". Stendas stovėjo šalia paminklo, ant kurio buvo nukalta: "Amžinoji šlovė didvyriams, žuvusiems už mūsų Tėvynės laisvę ir nepriklausomybę".

Rusijos ambasada Lietuvoje pavadino lentelių pastatymą bjauriu poelgiu, įžeidžiančiu apie 970 karių atmintį. Po kurio laiko su biurokratinių procedūrų nesuderinimo pretekstu lentelės buvo pašalintos.

Tarybų Sąjungos karių, žuvusių Lietuvos teritorijoje1941-1945 metais, laidojimo vietos yra daugiau nei dvidešimt šalies miestų ir gyvenviečių. Iš viso čia palaidota daugiau nei 80 tūkstančių tarybinių karių, kurie paaukojo savo gyvybę kovoje su fašizmu.