Diskutuojant tautos išdavikų tema: apie suklydusią N. Oželytę ir D. Grybauskaitės vardo mokyklą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/diskut... 2017-12-05 22:48:53, skaitė 2283, komentavo 6

Diskutuojant tautos išdavikų tema: apie suklydusią N. Oželytę ir D. Grybauskaitės vardo mokyklą

grybauskaite-neris-01.png
Kairėje LR prezidentė Dalia Grybauskaitė, dešinėje – kolaborantė Salomėja Nėris.

Kaip jau buvo skelbta, konservatoriai vis ryžtingiau kovoja su komunizmo paveldu, siekiama nuversti paminklus kolaborantams ir okupantams, pervadinti gatves ir mokyklas, kurios pavadintos išdavikų vardais.

Viena didžiųjų Lietuvos kolaborančių buvo mokytoja Salomėja Nėris. Šios kolaborantės vardu gėdingai Vilniaus senamiestyje iki šiol yra pavadinta mokykla.

Beje, kolaborantės vardo mokykloje mokėsi ir mūsų mokslų daktarė, prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Visuomenėje seniai netyla diskusijos, kad iš pagarbos Lietuvos prezidentei ir visam istoriniam atminimui, šis ausį plėšantis mokyklos vardas seniai turėjo būti pakeistas į tinkamą vardą.

Tai garsiai ragino padaryti ir Lietuvos interesams Ukrainos kare su Rusija atstovaujantis Švedijos pilietis Jonas Ohmanas (apie tai buvo skelbta publikacijoje „Ukrainos gynėjas kviečia kuo skubiau pakeisti Salomėjos Nėries mokyklos pavadinimą“).

Pasvarstykime, juk Lietuvoje yra prezidento Algirdo Mykolo Brazausko vardo gimnazija, kodėl negalėtų būti prezidentės Dalios Grybauskaitės vardo mokymo įstaiga?

Kolaborantės S. Nėries vardo panaikinimas ir pakeitimas Laisvės kovų dalyvės D. Grybauskaitės vardu būtų dar viena graži dovana Lietuvai ir jos žmonėms artėjančio valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

O ekspertai.eu kviečia prisiminti konservatorės Nijolės Oželytės 2011 metais leidiniui „Draugas“ išsakytas mintis, kurios leidžia suprasti, kad visi žmonės gali klysti, kaip šiuo atveju suklydo ir garsi aktorė, išsakydama visiškai nepriimtinas mintis.

„Tik vieną vaidmenį norėčiau dar suvaidinti, jei lietuviai išdrįstų tokį filmą kurti – tai Salomėją Nėrį (to niekada, aišku, nebus). Jos gyvenimo ir jausmų istorija – tai ir Lietuvos istorija – patiklios, išduotos, apgautos, bet atsikvošėjusios“, - teigė N. Oželytė.

Norisi tikėti, kad konservatorė tokias mintis apie „atsikvošėjusią“ kolaborantę pasakė lengvabūdiškai nepagalvojusi, ir šiandien ji kalbėtų taip, kaip dera kalbėti tikram patriotui.

Kas per „nekaltas“ paukštelis buvo S. Nėris, gruodžio 4 d. spaudos konferencijos Seime metu atskleidė konservatorius Audronius Ažubalis.

„Tai nebuvo atsitiktinis suklydimas, kaip kai kas bando parodyti dabar“,  - nurodė A. Ažubalis.

Politikas informavo, kad tautos išdavikė S. Nėris veikti prieš valstybę sąmoningai pradėjo dar 1928 metais.