„Profesionalų“ vyriausybė iš prekybos „Independence“ dujomis uždirbo 60 mln. eurų nuostolį

Autorius: Laisvas Laikraštis Šaltinis: http://www.laisvaslaikrastis.l... 2017-12-06 21:07:14, skaitė 2381, komentavo 0

„Profesionalų“ vyriausybė iš prekybos „Independence“ dujomis uždirbo 60 mln. eurų nuostolį

"Profesionalų“ vyriausybė turi ką slėpti – „Independence“ atgabentos suskystintos gamtinės (SG)  dujos yra bent dvigubai brangesnės nei nekenčiamos rusiškos, todėl tą kainų skirtumą sumoka visi vartotojai.

Paskelbta, kad specialiai prekybai SG dujomis sukurtos įmonės „Litgas“ nuostolis per dvejus pastaruosius metus sudarys daugiau nei 60 mln. eurų. Žinoma, kad „Litgas“ slepia, už kokią kainą įsigijo SG dujas, ir už kokią pardavė. 

„Litgas“ perka brangias norvegiškas dujas ir jas parduoda ‚Lietuvos Energijai“ už kone dvigubai mažesnę kainą, nei pirko – tai vadinama „energetine nepriklausomybe“.

Beje, ta pati Litgas dabar dažnai platina pranešimus spaudai apie savo „eksportą“ – apie parduotus SG krovinius į Latviją ir dar kažkur. Tačiau kadangi latviai ne tokie idiotai, kaip lietuviai, tai jiems parduoti už dvigubą kainą neišeina, tenka vežti dar pigiau, nei dujos kainuoja Latvijoje. Tačiau nieko – už visą šį „eksportą“ sumoka Lietuvos vartotojai. 

60 mln. eurų - skirtumas tarp dujų įsigijimo kainos iš Norvegijos kompanijos „Statoil“ ir vidutinės rinkos pardavimo kainos Lietuvos energijos gamintojams. 

„Litgas“ pridaromi nuostoliai padengiami iš saugumo „dedamosios“, kuris dar vadinamas būtinojo tiekimo sąnaudomis. Šie pinigai išlupami iš visų šilumos vartotojų ir stambių pramonės įmonių, tokių, kaip AB „Achema“.

Per metus SGD terminalo mokesčio iš pramonės įmonių surenkama daugiau kaip 80 mln. eurų ir maždaug ketvirtadalis šių lėšų tenka įmonei „Litgas“. 

Nuo 2016 metų į SGD terminalo mokestį įtraukiamos ne tik šio terminalo įrengimo ir eksploatavimo sąnaudos, bet ir „Litgas“ patiriamas SGD prekybos nuostolis.