V. Adamkui ir jo parankiniams gręsia kaltinimai karo nusikaltimais

Autorius: Laisvas Laikraštis Šaltinis: http://www.laisvaslaikrastis.l... 2017-12-06 21:11:12, skaitė 3957, komentavo 3

V. Adamkui ir jo parankiniams gręsia kaltinimai karo nusikaltimais

Karo nusikaltėlis Waldemar Adamkewič- jaunystėje dalyvavo žudant žydus, senatvėje - palaimino afganų kankinimą

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokurorė pirmadienį paprašė teisėjų leisti pradėti tyrimą dėl nusikaltimų Afganistano kare, įskaitant galimus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptame sulaikymo centre Lietuvoje.

Hagos teismo vyriausiosios prokurorės Fatou Bensouda (Fatu Bensuda) ataskaitoje rašoma, kad kalėjimas Antaviliuose galėjo veikti 2005-2006 metais. „Atrodo, kad („violetiniu“ vadinamas centras) buvo įsikūręs Antaviliuose, Lietuvoje, ir veikė nuo maždaug nuo 2005 metų vasario iki apytikriai 2006-ųjų kovo. Per šį laikotarpį mažiausiai du nukentėjusieji, kaip teigiama, patyrė kankinimų ir žiauraus elgesio veiksmų“, – rašoma prokurorės dokumente. Kreipimesi teigiama, kad nusikaltimai taip pat galėjo būti įvykdyti panašiuose centruose Lenkijoje ir Rumunijoje.

Lietuvos generalinė prokuratūra visokiais būdais bando slėpti šiuos nusikaltimus ir nusikaltėlius - ji daug kartų atsisakė pradėti ikiteisminius tyrimus dėl žmonių kankinimo Lietuvoje.

2009 - aisiais parlamentiniam tyrimui dėl spėjamo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) centro vadovavęs Seimo narys Arvydas Anušauskas sako, kad prokurorės ataskaitoje remiamasi viešai paskelbtais spėjimais, tačiau be JAV bendradarbiavimo išsiaiškinti visą tiesą būtų sudėtinga. „Jos naudojama informacija yra paimta iš viešų šaltinių ir tuose viešuose šaltiniuose nėra taip tiesiai akivaizdžiai su kokiais nors faktais detalėmis teigiama – ten yra spėjimai, kad galėjo galbūt ir būti du žmonės, o galėjo ir nebūti“, - BNS antradienį sakė A. Anušauskas.

Tačiau tai melas - Strasbūro teisme jau baigta nagrinėta vieno žmogaus byla prieš Lietuvą. Šis žmogus buvo kankinamas kalėjime Lietuvoje, tačiau Lietuvos generalinė prokuratūra atsisako jį netgi apklausti.

Lietuva yra Tarptautinio baudžiamojo teismo steigiamosios sutarties Romos statuto dalyvė, todėl turėtų pareigą bendradarbiauti su teismu. JAV teismo veikloje nedalyvauja.

„Pagrindiniai šaltiniai yra ne Lietuvoje, o JAV. JAV nėra konvencijos signatarės, tai sudaro tyrimui rimtų problemų“, - sakė A. Anušauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad JAV 2003 metais atsisakė šiurkščiausių tardymo metodų, kuriuos žmogaus teisių gynėjai prilygina kankinimui.

Tačiau tai negelbsti Lietuvos pareigūnų, kurie organizavo žmonių kankinimą Lietuvoje - Lietuvos BK už tai numato kalėjimą iki gyvos galvos.

Buvęs VSD šefas Mečys Laurinkus jau klausė tuomečio prezidento Pakso, ar galima Lietuvoje steigti slaptą JAV kalėjimą - dabar apsimeta, kad nieko panašaus nebuvo.

Visa Lietuvos valstybė yrs stručio pozicijoje - akla gynyba ir visko neigimas.

jeigu toliau taip elgsis, Hagus tribunolas lengvai galės apkaltinti Lietuvos generalinę prokuratūrą trukdymu teisingumui - tuomet visi valiai, pašiliai ir kitokios atmatos patys stos prieš teismą už tai, kad slėpė sunkius nusikaltimus.