Turime daugiau investuoti į savo gynybą, visuomenių atsparumą, rengiantis sėkmingai atremti priešo atakas

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/turime... 2017-12-09 00:19:41, skaitė 914, komentavo 1

Turime daugiau investuoti į savo gynybą, visuomenių atsparumą, rengiantis sėkmingai atremti priešo atakas

screen-shot-2017-12-06-at-21-15-49.png
Nuotr. urm.lt

Užsienio reklaų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad NATO vis vieningesnė vertindama grėsmes.

„Sklandus papildomų NATO pajėgų dislokavimas Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra reikšmingiausias Aljanso kolektyvinės gynybos sustiprinimo žingsnis po Šaltojo karo pabaigos“, - pabrėžė L. Linkevičius NATO narių užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje.

Ministras pabrėžė Rusijos atgrasymo niuansus.

„Būtina tęsti šį darbą ir visapusiškai įgyvendinti visas pernai Varšuvoje NATO valstybių ir vyriausybių vadovų sutartas priemones dėl Aljanso gynybos ir atgrasymo laikysenos sustiprinimo“, - pasakė ministras.

Iš rytų ir pietų kylančios grėsmės, su kuriomis susiduria Aljansas, reikalauja kompleksiškų pastangų, todėl, pasak ministro, svarbu tęsti pradėtą NATO struktūros peržiūrą, didinti pajėgų pasirengimą ir užtikrinti maksimaliai supaprastintą jų judėjimą Europoje.

Jis teigė, kad Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos gynybos pajėgų dalimi tapę daugiašaliai batalionai patvirtina, kad Aljansas yra pajėgus reaguoti į besikeičiančius saugumo iššūkius.

„Karinio mobilumo klausimą įtraukėme į NATO ir ES bendradarbiavimo programą, nes abi šios organizacijos bendromis pastangomis gali pasiekti reikšmingą pažangą šalinant administracinius, teisinius ir fizinius barjerus pajėgų judėjimui Europoje“, - nurodė L. Linkevičius.

Ministras atskleidė, kad sąjungininkų pozicija Rusijos priešiškos laikysenos klausimu išlieka vieninga – svarbu toliau reikalauti, kad Rusija laikytųsi sutartų tarptautinių taisyklių ir  principų.

Sankcijos ir poveikio priemonės išliks, kol Rusija nevykdys savo tarptautinių įsipareigojimų. Suverenių šalių teritorijų aneksija yra nepriimtina.

L. Linkevičius taip pat atkreipė dėmesį, kad reikia dar daugiau investuoti į gynybą, kad būtų galima sėkmingai atremti galimas priešo atakas.

„Patirtis rodo, kad nė viena NATO narė nėra apsaugota nuo kibernetinių išpuolių, dezinformacijos kampanijų ar karinio pobūdžio provokacijų, todėl turime daugiau investuoti į savo gynybą, visuomenių atsparumą ir skirti deramą dėmesį mūsų pažeidžiamiausioms vietoms“, - teigė ministras.

Šaltinis: urm.lt