Patogi demokratija pasirengusi įkalinti visus, kalbančius apie laisvę

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/patogi... 2017-12-09 13:49:25, skaitė 976, komentavo 1

Patogi demokratija pasirengusi įkalinti visus, kalbančius apie laisvę

screen-shot-2017-12-09-at-12-30-24.png
Nuotr. telegraph.co.uk

Kai Madrido Aukščiausiasis teismas išdavė Europos arešto orderį Karlesui Pudždemonui ir dar keturiems jo vyriausybės nariams, o Briuselio teisėsauga nusprendė, kad šie asmenys, pabėgę į Belgiją, gali būti atiduoti nacionaliniam Ispanijos teismui, penki Katalonijos valdžios atstovai gruodžio 3 d. pasidavė Belgijos policijai.

Ekstradicijos atveju Ispanijoje jiems gresia įkalinimas iki 30 metų už įvairius nusikaltimus, tarp kurių – kurstymas maištauti ir sukilti. Suimtųjų Katalonijos vyriausybės narių lyderis teigė, kad jis nebijantis teisingumo, tačiau nepasiduos politizuotai Ispanijos teisinei sistemai, o benradarbiaus su belgų teisėsauga. Penki Katalonijos vadovai daugiau kaip po pusės paros buvo paleisti su sąlyga, kad neišvyks iš šalies, nes per dviejų savaičių laikotarpį turės stoti prieš Belgijos teismą.

Kad išreikštų palaikymą savo prezidentui, kurį vadina didvyriu, bei vyriausybei, tūkstančiai katalonų vyko į Briuselį, į gruodžio 7-osios demonstraciją už K. Pudždemoną, jo vyriausybę, laisvę ir demokratiją. Oficialiais duomenimis apie 50 000 (neoficialiais – 90 000) katalonų ir jų šalininkų užtvindė centrinę Briuselio aikštę ir gatves prie Europos parlamento, skanduodami – pabusk, Europa! Jau nuo gruodžio 6 d. vakaro katalonai skandavo šūkius, gėdinančius Europą dėl jos demokratijos ir giedojo savo himną bei kitas dainas.

Tai stebėdamasK. Pudždemonas sakė: „Ar yra pasaulyje vieta, kur tokios palaikymo demonstracijos remtų nusikaltėlius? Tai gal mes esame ne nusikaltėliai? Gal esame demokratijos atstovai?“

Taikia palaikymo demonstracija katalonai parodė Europos Parlamentui, kad priešinsis ir demokratijos suvaržymui, ir jų lyderių teismui bei įkalinimui, ir atimtai teisei dalyvauti referendumuose bei balsuoti už savo pasirinkimą.

Kadangi ir Europos Sąjungos parlamento atstovai, ir aukšti NATO pareigūnai tikrai žino, jog Katalonijos atsiskyrimo klausimą reguliuoja Rusija pagal jau įvykdytą Krymo scenarijų, Lietuva nedelsdama turėtų suteikti karinę, teisinę ir finansinę pagalbą Ispanijai.

Šaltiniai: telegraph.co.uk, telegraph.co.uk, theguardian.com