JAV gali pralaimėti potencialų karą su Rusija ir Kinija — tyrimas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/world/20... 2017-12-12 19:24:27, skaitė 1329, komentavo 0

JAV gali pralaimėti potencialų karą su Rusija ir Kinija — tyrimas

Pentagonas, archyvinė nuotrauka
Pentagonas, archyvinė nuotrauka

Amerikos ekspertai paskelbė apie savo kariuomenės silpnumą palyginus su Rusijos ir Kinijos kariuomenėmis

VILNIUS, gruodžio 12 — Sputnik. Amerikos ekspertai paskelbė, kad JAV gali pralaimėti karą su Rusija ir Kinija dėl blogo karinio pasirengimo Europoje ir Rytų Azijoje, praneša RIA Novosti su nuoroda į tyrimų korporacijos "RAND" pranešimą.

Pranešime "Amerikos karinės galimybės ir jėgos pavojingam karui" teigiama, kad tyrimas atskleidė, jog šiandien Rusija ir Kinija yra du didžiausi JAV nacionalinių interesų iššūkiai. Tyrimo autoriai pažymėjo, kad Kinijos ir Rusijos galimybės yra žymiai didesnės ir tam tikromis aplinkybėmis JAV gali pralaimėti karą šioms priešiems.

Tyrimas nurodo, kad Pentagonas vis dar naudoja "dviejų regioninių karų" strategiją, nors šiandienos aplinkybėmis JAV turėtų ruoštis "vienam dideliam karui".

"Šis atotrūkis iš dalies aiškinamas tuo, kad JAV pajėgos šiandien yra pernelyg didelės, kad galėtų dalyvauti viename pagrindiniame kare, o taip pat nesugeba prilygti jų priešų — didžiujų valstybių modernizacijai. JAV neturi pakankamai lėšų tam, kad atremti iššūkius Europoje ir Rytų Azijoje", — byloja tyrimas.

"Trymo skaičiavimais, JAV karinės pajėgos gali tam tikromis galimomis prielaidomis praleimėti būsimą karą, nepaisant tuo, kad JAV ir Kinijos jėgų santykis sudaro 2,7 prieš 1, o JAV ir Rusijos — 6 prieš 1", — rašoma ataskaitoje.

Dokumente pažymima, kad pastaruoju metu Rusija virsta JAV prieše, o ne sąjungininke.

"Nuo 2014 metų tarp Rusijos ir Šiaurės Atlanto Aljanso prasidėjo "vėsus karas". Tai yra daug sunkesnė konfrontacija, nei blogio ir gėrio kova pradiniuose "šaltojo karo" etapuose", — rašoma pranešime.

Anot dokumeto, tarp Rusijos ir Vakarų išlieka produktyvūs diplomatiniai santykiai, kurie leidžia šalims derėtis dė bendrų interesų.

"Kita vertus, NATO ir Rusijos kariniai santykiai yra labai įtempti, ir jėgų balansas NATO Rytų flange vėl sukelia nerimą", — rašoma ataskaitoje.

Taip pat ekspertų centras išanalizavo galimą Rusijos karinį įsiveržimą į Baltijos šalių teritorias. Specialistų skačiavimais, Rusijos kariuomenė per dešimt dienų gali persidislokuoti savo pajėgas prie Estijos, Latvijos ir Lietuvos sienų.

"RAND" duomenimis, NATO gali susidūrti su sunkumais, jeigu Rusija įsiverš Baltijos šalis "ryžtingai ir staigiai". Autoriai abejoja JAV galimybėmis tokiu atveju operatyviai pritaikyti savo karines oro pajėgas. Jie pabrėžia, kad Rusijos kariuomenė turi modernias oro gynybos sitemas. Šiuo metu Kalinigrado srityje dislokuojami "Iskanderiai" pastovios rotacijos būdu.

Ekspertai rekomenduoja Pentagonui daugiau dėmesio skirti modernizacijai ir pajėgų dislokavimo operatyvumui, siekiant gerinti jų galimybes sutramdyti "Kinijos, Rusijos ir Šiaurės Korėjos agresijas". Be to rekomenduojama, numatyti palaipsniui plėtuoti specialiųjų pajėgų tinklą, modernizuoti JAV branduolines pajėgas ir didinti aktyviųjų pajėgų pasirengimo lygį.

Tuo pat metu autoriai rekomenduoja dvigubai padidinti išlaidas gynybai. Vašingtonas 2016 metais pirmą kartą per septynerius metus padidino karines išlaidas. Pernai jos sudarė 611 milijardų JAV dolerių — pagal šį rodiklį JAV pirmauja pasaulyje. Šių metų kovą JAV prezidentas Donaldas Trampas pasiūlė 2018 metų biudžeto projektą, kuris numato Pentagono finansavimo didinimą 54 milijardais JAV dolerių — iki 639 milijardų JAV dolerių. Tuo pat metu senatoriai mano, kad šis pasiūlymas yra nepakankamas ir siūlo didinti  net 91 milijardų JAV dolerių.