Kultūros ministrė susitiko su Rusijos ambasadoriumi

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-12-13 02:14:45, skaitė 1728, komentavo 2

Kultūros ministrė susitiko su Rusijos ambasadoriumi

Kultūros ministrė susitiko su Rusijos ambasadoriumi, nuotrauka iš įvykio vietos
Kultūros ministrė susitiko su Rusijos ambasadoriumi, nuotrauka iš įvykio vietos

Liana Ruokytė-Jonsson ir Aleksandras Udalcovas sutikime kalbėjo apie dvišalį bendradarbiavimą kultūros srityje ir II pasaulinio karo tarybinių karių laidojimo vietų sutvarkymą

VILNIUS, gruodžio 12 — Sputnik. Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson susitiko su Rusijos ambasadoriu Aleksandru Udalcovu ir aptarė tremtinių kapų Rusijoje ir II pasaulinio karo karių laidojimo vietų sutvarkymą Lietuvoje, praneša ministerijos spaudos tarnyba.

"Kultūros ministrė atkreipė dėmesį, kad šią veiklą reglamentuoja teisės aktai. Kapų tvarkymas yra išskirtinė savivaldybių teisė, todėl šiuo klausimu reikia ieškoti geranoriško sutarimo su savivalda", — rašoma pranešime.                    

Ministrės Ruokytės-Jonsson teigimu, Lietuvai rūpi, jog karo bei represijų aukų kapų tvarkymo sutarčių dokumentuose atsispindėtų tokie svarbūs dalykai, kaip archyvų ir kultūros vertybių grąžinimas.  

Taip pat ministrė kėlė Donelaičio muziejaus tvarkybos Kaliningrado srityje klausimą ir paprašė ambasadoriaus Udalcovo tarpininkauti, kad tam daugiau dėmesio skirtų Kaliningrado srities administracija bei Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus, kurio filialas — lietuvių literatūros klasiko muziejus.

"Esame pasirengę skirti lėšų muziejui sutvarkyti, tik reikia, kad aktyviau įsitrauktų srities administracija ir muziejus", — sakė ministrė.

Lapkričio pabaigoje Kultūros paveldo departamentas paskyrė 1,5 tūkstančio eurų baudą organizacijai "Pamiršti kariai" už Raudonosios Armijos karių perlaidojimą į bendrą kapą.

Šešių tarybinių karių palaikai buvo atrasti prieš ketverius metus ir perlaidoti Antakalnio kapinėse Vilniuje. Kariai žuvo 1944 metais, Lietuvos išvadavimo nuo nacių metu. Šiais metais palaidojimo vietoje buvo pastatytas paminklas, kuriame pavaizduota penkiakampė žvaigždė. Kultūros paveldo departamentas pareiškė, kad organizacijos "Pamiršti kariai" veiksmai nebuvo iki galo suderinti su Lietuvos valdžia.

Organizacijos atstovai ruošiasi nuginčyti baudą ir mano, kad jie turi visus šansus laimėti ginčą. Įstatymas, reglamentuojantis perlaidojimo susitarimus, atsirado prieš metus, o "Pamiršti kariai" perlaidojo Raudonosios Armijos karius dar prieš ketverius metus.