Kaip Trampas istoriją klastojo

Autorius: Kibirkštis Šaltinis: http://kibirkstis.blogspot.lt/... 2017-12-13 15:55:20, skaitė 1327, komentavo 3

Kaip Trampas istoriją klastojo

Panašu, kad D. Trampas turi savitą istorijos versiją. Versiją, bandančią visai suklastoti istorinę tikrovę. Šis JAV prezidentu tapęs magnatas nusprendė pademonstruoti savo visišką neišmanymą (o galbūt sugebėjimą sąmoningai klastoti faktus) gruodžio 8-ąją Floridos valstijos Pensakolos mieste vykusiame Respublikonų partijos susirinkime. Ką Trampas pasakė? Tarp kitų dalykų, JAV prezidentas pasakė štai ką: „Mes esame šalis, kuri iškasė Panamos kanalą, laimėjo dvejus pasaulinius karus, nuskraidino žmogų į mėnulį ir parklupdė komunizmą. Panašu kad Trampas galvojo besikreipiąs vien į jo kvailas proklamacijas liaupsinančių idiotų bandą. Bet, jo nelaimei, dar yra žinančių istorinius faktus.

1. JAV dvejų pasaulinių karų nelaimėjo. Pirmasis pasaulinis karas prasidėjo 1914-aisiais ir baigėsi 1918-aisias. Jungtinės Valstijos įsijungė į karą 1917-aisiais – likus vos metams iki jo pabaigos. Didžiąją dalį karo naštos nešė šalys kaip Britanija, Prancūzija ir Rusija, kol tuo tarpu JAV iškovojo keletą pergalių prieš smarkiai nusilpusią vokiečių kariuomenę, kai šiai jau trūko ginklų ir maisto savo kariams.

Kai dėl Antrojo pasaulinio karo, tai Trampas ir vėl klastoja istoriją. Nes būtent Tarybų Sąjunga – Raudonoji armija ir TSRS žmonės – iš tiesų nugalėjo nacistus. Kažkas turėtų Trampui papasakoti apie legendinį Stalingrado mūšį. Kažkas turėtų jam papasakoti, kaip raudonarmiečiai paėmė Berlyną.

Jungtinių Valstijų vyriausybė paskelbė karą nacistinei Vokietijai 1941-aisiais, bet į karą aktyviai neįsitraukė iki 1944-ųjų. Pagrindiniu JAV prioritetu buvo Ramiojo vandenyno frontas, kuriame buvo kariaujama su japonais. Dar iki antrojo fronto atidarymo Normandijoje, Raudonoji armija jau buvo laimėjusi lemiamus mūšius prieš nacistus ir artino fronto liniją prie Berlyno.

Tarybų Sąjunga taip pat patyrė daugiausiai aukų – Antrojo pasaulinio karo metu ji neteko 24 mln. žmonių (karių ir civilių kartu). Tuo tarpu JAV neteko maždaug 420 tūkst. Žmonių. Ar Trampui ir jo rėmėjams tai žinoma?

2. JAV prezidentas teigė, kad jo šalis „nuskraidino žmogų į mėnulį“. Iš tiesų, astronautas N. Armstrongas buvo pirmasis žmogus mėnulyje. Tačiau pirmasis žmogus kosmose buvo ne amerikietis, o tarybinis kosmonautas J. Gagarinas. Gagarino orlaivis „Vostok“ apskriejo Žemės planetą 1961-ųjų balandžio 12-ąją.

Kažkas turėtų prezidentui Trampui priminti – jei jis to nežino – kad ir pirmasis pasaulyje dirbtinis palydovas buvo tarybinis „Sputnik-1“, paleistas 1957-ųjų spalio 4-ąją.

 3. Trampas taip pat sakė, kad JAV „parklupdė komunizmą“. Tai – vienas mėgstamiausių kapitalizmo apologetų argumentų, ypač po kontrrevoliucinių 1989-1991 m. įvykių. Trampas vis kartoja imperializmui parankų pasakojimą apie tariamąjį kapitalizmo „triumfą“ prieš socializmą. Tačiau tikrovė toli nuo pono Trampo ir jo bendraminčių grandiozinių tauškalų.

 Socializmas ne „žlugo“; TSRS ir socialistinėse rytų Europos kraštuose 1980-ųjų pabaigoje nugalėjo oportunistinė kontrrevoliucija. Kontrrevoliucija reiškė paskutinį etapą ilgalaikio proceso, privedusio prie Komunistų partijos iškrypimo, socialinės nelygybės išaugimo, o galiausiai ir visuomenės regreso. Prie kontrrevoliucijos TSRS privedusios priežastys siekia XX TSKP suvažiavimo nutarimus.

 Tarptautinis imperializmas atliko savo vaidmenį ilgainiui palaikydamas kontrrevoliucinių jėgų stiprėjimą, bet socializmo nuvertimas nebuvo imperialistų intervencijos pasekmė. Tiesa ta, kad prie kontrrevoliucijos laimėjimo privedę įvairūs nukrypimai nuo socializmo statybos dėsnių ir ydingi bandymai socializme egzistavusias problemas spręsti kapitalistinėmis priemonėmis.

Šaltinis: In Defence of Communism

Vertė: Kibirkštis