Baskų krašto mokyklose iš kalėdinių giesmių pašalintas Jėzaus vardas

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2017/1... 2018-01-07 23:13:48, skaitė 1615, komentavo 1

Baskų krašto mokyklose iš kalėdinių giesmių pašalintas Jėzaus vardas

Baskų krašto mokyklose iš kalėdinių giesmių pašalintas Jėzaus vardas

Laisvavisuomene.lt

Euskera kalba dainuojamose kalėdinėse giesmėse (isp. villancicos) mokiniai vietoje Jėzaus vardo (Jesús) mini Peru, kas baskų kalba reiškia Petrą. Valstybinės mokyklos Jėzaus Kristaus vardo nenori girdėti nei klasėse, nei Ispanijoje populiariose kalėdinėse giesmėse. Priežastis? Jėzaus minėjimas gali įžeisti islamą ir kitas religijas išpažįstančius mokinius. Kai kuriose mokyklose dainuojama, „piemenėliai bėgo pažiūrėti Petro (Peru)“, o ne „Kūdikėlio Jėzaus“. Kitose mokyklose populiariose kalėdinėse dainelėse skambantis „užgimė Jėzus“ pakeistas eilute „atėjo žiema“.

Tačiau yra mokyklų, kuriose sekuliarizmas ir politinis korektiškumas siekia dar toliau. Jų informacijoje apie mokyklos šventes teigiama, kad kalėdinės giesmės yra „baskų kultūros dalis ne dėl savo religinės kilmės, o dėl to, kad taip švenčiama trumpiausia žiemos diena (žiemos saulėgrįža)“. Kaip rašo El Correo, Baskų provincijoje mokykloms patariama „Kalėdas švęsti be užuominų apie religiją“. Teoriškai kalėdinių giesmių modifikacijos ir perinterpretavimas „baskų kultūros rėmuose“ susijęs su siekiu įtikti mokiniams, ypač musulmonams, kurie lanko autonominio Baskų krašto mokyklas.

Tuo tarpu Bilbao vyskupas ta proga oficialiai priminė, kad kalėdinės giesmės jau daugybę amžių yra populiarios ispanų šeimose ir religinėje kultūroje, be to, tai autentiškas tikėjimo liudijimas ir jo turtingumo išraiška, nesiderinanti su nekonfesinėmis ir sekuliariomis Kalėdomis.

Šaltinis: actuall.com

Laisvos-Visuomenes-Institutas-logo-180x60.png