Ušackas: Lietuvos valdžia "nurašė" išvažiavusius tautiečius

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/politics... 2018-01-14 21:56:05, skaitė 1410, komentavo 0

Ušackas: Lietuvos valdžia

Vygaudas Ušackas, archyvinė nuotrauka
Vygaudas Ušackas, archyvinė nuotrauka

Buvusio Lietuvos diplomatijos vadovo Vygaudo Ušacko teigimu, šalies valdžia nusisuko nuo išvažiavusių tautiečių, pavadinusi juos išdavikais ir pabėgėliais

VILNIUS, sausio 14 — Sputnik. Buvęs ES ambasadorius Rusijoje, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas ragina Lietuvos valdžią nežiūrėti į išvažiavusius tautiečius kaip į priešus.   

"Pati didžiausia emigracijos banga kilo 2006-2008 metais, kai dirbau ambasadoriumi Londone. Ir tada mes išvydom unikalų dalyką, kai Lietuvos politikai darė milžinišką žalą tuos žmones tiesiog "nurašydami" — savo piliečius, vadindami juos išdavikais ar pabėgėliais. Žmonių širdyse tai paliko antspaudą, — juk jie išvažiavo tam, kad išgyventų ar padėtų savo artimiesiems, kad išsimokslintų", — parašė Ušackas savo Facebook paskyroje.

Pasak diplomato, migracija yra globalus fenomenas, ji neturi asocijuotis vien su negatyviais dalykais. Ušackas pabrėžia, kad emigracijoje žmonės įgyja naujos patirties, naujo suvokimo, pažinčių. Visa tai praturtina patį asmenį, per verslo ar mokslo ryšius jis gali padėti ir savo valstybei.

Ušackas didžiausiu emigracijos laikotarpiu vadina 2006-2008 metus, tačiau Lietuvos statistikos departamento duomenimis, daugiausiai žmonių paliko Lietuvą nuo 2008 iki 2012 metų finansinės krizės metu, kuri žymiai įtakojo šalies ekonomiką. Migracijos maksimumas užfiksuotas 2010 metais — tada iš šalies išvažiavo daugiau nei 81 tūkstantis žmonių.

Ušackas ėjo Lietuvos užsienio reikalų ministro pareigas nuo 2008 metų gruodžio iki 2010 metų vasario.